Komunikaty PR

Przywołaj greckie słońce – spanakopita na poprawę pogody

2017-04-21  |  15:10
Biuro prasowe

Piaszczyste plaże, gorące promienie słońca i… pyszne potrawy! Tak, właśnie za to pokochaliśmy Grecję. Sekret ciekawych smaków i nietuzinkowych dań, których można spróbować w tym niezwykle słonecznym zakątku Europy, tkwi w miłości Greków do lokalnych produktów. Jednym z takich przysmaków jest spanakopita. Danie to możemy przygotować na kilka sposobów: z ciasta filo lub z francuskiego, w formie większej, okrągłej lub uformować małe, zgrabne pierożki. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, a zatem to świetna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi czy też majówkowy piknik!

A zatem… przywołaj greckie słońce i zasmakuj w śródziemnomorskich przysmakach!

 

Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer

 

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 600 g świeżego szpinaku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 250 g sera Aldamer MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku
  • gotowe ciasto francuskie

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.

Podawać z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.

 

Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Serdecznie zapraszamy do salonów pokazowych firmy Peka Biuro prasowe
2017-04-27 | 20:40

Serdecznie zapraszamy do salonów pokazowych firmy Peka

Planujesz nową kuchnię i szukasz najlepszych pomysłów na organizację jej przestrzeni? A może robisz remont i zastanawiasz się jakie meble i rozwiązania pod zabudowę wybrać, aby
Dom Jak usunąć pokrycie z azbestu?
2017-04-27 | 18:00

Jak usunąć pokrycie z azbestu?

Dawniej uznawany za doskonały materiał budowlany – odporny na niskie i wysokie temperatury, tak trwały, że nie zniszczy go ogień ani substancje żrące, ponadto lekki i tani. Azbestem,
Dom Nie marnuj jedzenia. Jak organizować zapasy?
2017-04-27 | 13:00

Nie marnuj jedzenia. Jak organizować zapasy?

Zawsze dobrze mieć w domu więcej tego, czego używamy najczęściej. Pozwoli nam to na przygotowanie szybkiego posiłku wtedy, gdy nie mamy czasu wybrać się na zakupy.   Po pierwsze

Kalendarium

Gwiazdy

Żywienie

Anna Kalata: wciąż liczę kalorie, ale czasem pozwalam sobie na pączka

Siedem lat po spektakularnej metamorfozie była polityk wciąż może się pochwalić idealną sylwetką. Twierdzi, że nadal zachowuje zdrową dietę, pozwala sobie jednak na wysokokaloryczne przekąski. W utrzymaniu motywacji pomaga jej medytacja i joga oddechu.

Konsument

O zmianie pracy myśli rekordowo mało Polaków. Nowej posady poszukują głównie przez znajomych i internet

Niecałe 18 proc. Polaków zastanawia się nad zmianą miejsca pracy – wynika z badania Work Service. To rekordowo niski odsetek, co świadczy o tym, że rośnie satysfakcja pracowników. Jeśli już szukamy zatrudnienia, to najczęściej poprzez osobiste kontakty, rodzinę, bliższych lub dalszych znajomych. Rośnie też popularność internetu – blisko 60 proc. kandydatów cyklicznie przegląda oferty na portalach pracy. Coraz mniej osób korzysta za to z pomocy urzędów pracy. Taką formę poszukiwania zatrudnienia wybiera średnio co piąty Polak.

Muzyka

Jacek Kawalec mierzy się z dorobkiem muzycznym Joe Cockera: chcę, żeby ludzie kojarzyli mnie nie tylko z tego, co robiłem w telewizji, lecz także na estradzie

Aktor przyznaje, że poprzez projekt ,,Niezapomniany Joe Cocker – Śpiewa Jacek Kawalec” chce oddać hołd wielkiemu mistrzowi ballady, a jednocześnie zaprezentować swoją wersję ponadczasowych przebojów. Jacek Kawalec podchodzi do tego zadania z pokorą i wielkim zaangażowaniem. Nie tylko potrafi odzwierciedlić niuanse brzmieniowe Joe Cockera, lecz także rozumie całą złożoność emocjonalną tej muzyki i znakomicie przekazuje ją podczas występów. Dzięki temu multimedialne show z muzyką na żywo staje się dla odbiorców wielowymiarowym doznaniem artystycznym.