Komunikaty PR

Na narty!

2018-02-14  |  13:00

Zima w pełni. Dla wielu z nas to czas aktywnego wypoczynku na nartach. Poświęcamy temu maksimum naszego wolnego czasu. Dlatego tak ważne jest by nie tracić go na zbyt długie przejazdy z hoteli w okolice stoków narciarskich czy też w kolejkach do wyciągów. Jednym z regionów, gdzie raczej z takimi problemami się nie spotkamy jest Południowy Tyrol. A gdy wybierzemy na miejsce pobytu jedną z ponad 500 farm agroturystycznych spod znaku Czerwonego Koguta (niem. Roter Hahn) położonych max. 5 km od stoków narciarskich możemy być pewni, że nasz urlop będzie wypełniony zimowymi atrakcjami.

Znajdziemy tu wszystko, czego może pragnąć miłośnik sportów zimowych w 30 ośrodkach narciarskich rozciągających się na terenie całego Południowego Tyrolu - na przykład na Seiser Alm, najwyższym pastwisku górskim w Europie, pod lodowcem Sulden obok góry Ortler. Możemy też wypróbować atrakcje największego na świecie związku narciarskiego „Dolomiti Superski”.

Z gospodarstwa bezpośrednio na stok: prawie 500 z 1600 farm agroturystycznych znajduje się w odległości mniejszej niż 5 km od ośrodków narciarskich. Gdziekolwiek zechcą Państwo szusować po śniegu, zawsze w pobliżu jest gospodarstwo, które zaprasza na udane wakacje zimowe. Z urlopowego miejsca zakwaterowania bezpośrednio na trasę narciarską, bez długiego dojazdu i uciążliwego szukania miejsca do zaparkowania.

Możemy je łatwo wyszukać na stronie zrzeszenia Roter Hahn, które skupia te farmy bezpośrednio pod tym linkiem. Niektóre gospodarstwa znajdują się w pobliżu mniejszych rodzinnych stoków, na których dzieci mają doskonałe warunki do nauki jazdy na nartach.

Gospodarstwa w pobliżu większych ośrodków narciarskich: Tiscion, Mair am Bach.

Gospodarstwa w pobliżu małych stoków: Proderhof, Bacherhof (tereny narciarskie na dużym stoku, jednak wyposażonym tylko w jeden wyciąg).

A gdyby byli Państwo zakwaterowani nieco dalej, do dyspozycji pozostaje bezpłatny skibus, który szybko dowiezie was na stok. A tam czekają znakomicie przygotowane trasy, od łatwych po bardzo trudne, a wieczorem - wiejski dom. Czy dusza narciarza może zapragnąć czegoś więcej?

Narty w Południowym Tyrolu:

Dolomiti Superski: 12 rejonów narciarskich, 1.200 kilometrów tras, 450 wyciągów

Ortlerskiarena: 16 rejonów narciarskich, 300 kilometrów tras

Więcej możliwości dla narciarzy w rejonie urlopowym Tauferer Ahrntal z ośrodkami narciarskimi Speikboden i Klausberg oraz w górnym Eisacktal z rejonem narciarskim Rosskopf-Sterzing, Ladurns-Gossensass i Ratschings-Jaufen.

Jeśli natomiast lubimy narciarstwo biegowe możemy wybrać jedną z wielu tras i mknąć na nartach przez spokojne doliny Południowego Tyrolu, podziwiając imponujące, ośnieżone szczyty trzytysięczników, a po zejściu z trasy wrócić na kwaterę leżącą dosłownie nieopodal szlaku. Taką wymarzoną lokalizację dla gości lubiących uprawiać narciarstwo biegowe może zaoferować 150 gospodarstw, które leżą bezpośrednio przy narciarskich trasach biegowych. Po solidnym wiejskim śniadaniu, na które składają się własnego wyrobu smakołyki: speck, dżem, soki owocowe, chleb i ciastka, można ruszać na śnieg, na zadbane, dobrze przygotowane trasy zjazdowe i biegowe. A po tak aktywnym czasie pora na pożywny podwieczorek - Marende (Jause) ze świeżo upieczonym chlebem, speckiem i serem własnej produkcji . A do tego gorąca herbata lub grzane wino.

Miłośnicy biegania na nartach mają w Południowym Tyrolu duży wybór tras na przełęczy Reschen lub w wysoko położonych dolinach w okolicach Pustertalu, a także w dolinie Antholzertal znanej dzięki odbywającym się tam międzynarodowym zawodom. Trasy w dolinie Gsiesertal nie bywają niezatłoczone. Także w dolinie Sarntal i w Ridnaun znajdują się znakomicie przygotowane trasy biegowe, niektóre prowadzące bezpośrednio obok gospodarstw oferujących kwatery agroturystyczne.

Informacje dodatkowe:

Roter Hahn (pol. Czerwony Kogut, ang. Red Rooster) – to organizacja zrzeszająca ponad 1700 farm agroturystycznych położonych w Południowym Tyrolu. Zrzeszenie w Roter Hahn oznacza, że gospodarstwo agroturystyczne spełnia rygorystyczne standardy jakości oferowanych usług. Początkowo do Roter Hahn mogły przystąpić jedynie farmy oferujące turystom pobyty. Od 2003 r. organizacja zrzesza także farmy specjalizujące się w usługach gastronomicznych, produkcji ekologicznej żywności wysokiej jakości oraz rękodzielnictwa. Dzięki temu odwiedzający gospodarstwa agroturystyczne spod znaku Roter Hahn mają możliwość doświadczenia prawdziwego stylu życia w Południowym Tyrolu.

www.roterhahn.pl

Południowy Tyrol – To historyczna część Tyrolu położona we Włoszech, na południe od głównej grani Alp. Charakteryzuje się zróżnicowanym krajobrazem: od imponujących lodowców na zachodzie, przez niezwykłe szczyty Dolomitów na wschodzie, aż do śródziemnomorskich winnic na południu. Łagodny klimat i ponad 300 słonecznych dni w roku stwarzają warunki sprzyjające produkcji południowo tyrolskich specjałów, takich jak jabłka, wino i speck (lokalny typ dojrzewającej szynki).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Włoskie wakacje – za co kochamy toskański styl? Biuro prasowe
2018-07-19 | 14:30

Włoskie wakacje – za co kochamy toskański styl?

Malownicza kraina w Apeninach Północnych to turystyczny raj. Zakochani znajdą tu romantyczne średniowieczne mieściny, globtroterzy – urokliwe bezdroża, zaś żądni wrażeń
Podróże Prostota i tradycja na … talerzu
2018-07-17 | 16:00

Prostota i tradycja na … talerzu

Co polski turysta powinien spróbować w Południowym Tyrolu? Urozmaicona kuchnia Południowego Tyrolu zadowoli swoimi specjałami każde podniebienie. Proste, tradycyjne potrawy są w
Podróże Port Lotniczy Wrocław. Rekordowy miesiąc w historii
2018-07-12 | 10:00

Port Lotniczy Wrocław. Rekordowy miesiąc w historii

To rekordowy miesiąc w historii wrocławskiego portu. W czerwcu 2018 z lotniska skorzystało ponad 352 tys. pasażerów, tj. aż o 26,2% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego

Seriale

Katarzyna Cichopek: Na początku pracę w „M jak Miłość” traktowałam bardziej jako hobby. Myślałam, że zaraz się skończy

Aktorka chwali sobie pracę na planie serialu „M jak Miłość” i podkreśla, że 18 lat spędzonych w tej produkcji to bardzo szczęśliwy wycinek z jej życia. Cieszy się, że los potoczył się tak, a nie inaczej i mogła zdobywać doświadczenie zawodowe u boku znakomitych aktorów, filmowców, reżyserów i scenarzystów. W następnym sezonie jej bohaterka ponownie zostanie mamą.

 

Gwiazdy

Anna Oberc: w Polsce nastąpił regres w jakości seriali, a producenci zdumpowali wynagrodzenie aktorów

W Polsce robi się zbyt dużo paradokumentów – uważa aktorka. Jej zdaniem produkcje te zaniżyły jakość seriali telewizyjnych oraz przyczyniły się do zredukowania stawek dla aktorów. Gwiazda zgadza się, że udział w niektórych serialach łączy się z małym prestiżem, rozumie jednak, że dla wielu aktorów to życiowa konieczność.

 
 

Żywienie

Matteo Brunetti: Włoska kuchnia to nie tylko pizza i spaghetti. We Włoszech jest dwadzieścia regionów i każdy ma swoją kuchnię

Zdaniem Matteo Brunetti fenomen kuchni włoskiej polega na tym, że ma w ofercie wiele dań, których przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt bywa naprawdę zaskakujący. Kluczem do sukcesu jest właściwy dobór naturalnych składników – nie musi być ich dużo, ale muszą być najwyższej jakości. Choć naszymi ulubionymi włoskimi potrawami wciąż pozostają pizza i spaghetti, to chętnie kosztujemy też nowych smaków, a finezyjne połączenia potrafią wywołać prawdziwy kulinarny zachwyt.

 

Gwiazdy

Gwiazdy: noc poślubna to wciąż wyjątkowe wydarzenie

Noc poślubna utraciła znaczenie kulturowe i religijne, wciąż uważana jest jednak za wyjątkowe wydarzenie. Zdaniem Rafała Maseraka wynika to z przywiązania do tradycji – sam jest zwolennikiem celebrowania nocy poślubnej. Elżbieta Romanowska uważa natomiast, że na emocje nowożeńców oddziałuje fakt spędzenia pierwszej nocy jako małżeństwo.