Komunikaty PR

Odyseja smaku, czyli zjedz ośmiornicę w Świętokrzyskiem

2018-05-17  |  20:00
Biuro prasowe
Do pobrania Odyssey ( 0.1 MB )

Od lat rośnie świadomość kulinarna Polaków. Coraz częściej gotujemy, wychodząc poza ramy kuchni naszych mam i babć dobrze znanych z dzieciństwa. Sięgamy po nowe produkty, nowe przepisy, szukamy inspiracji. Z rosnącą świadomością idzie wzrost oczekiwań względem restauracji, także hotelowych. Do najlepszych nie tylko przyjeżdżamy na wypoczynek, ale także planujemy przerwę w podróży, np. na wędzonego halibuta z jajkiem poche podawanym na spaghetti z cukinii, cukrowym groszku i marchwi w sosie z miso. To najbardziej popularne danie rybne Essence Restaurant by Odyssey w Świętokrzyskiem, restauracji obecnej w najnowszym przewodniku Gault&Millau.

Najważniejszy jest pomysł
- Hotel to organizm, a więc jego funkcjonowanie zależy od wszystkich narządów. Restauracja, która należy do najważniejszych z nich, już od początku była moim oczkiem w głowie i wiedziałem, że musi spełnić wysokie standardy, zarówno w zakresie kuchni i serwowanych dań, jak i jej umiejscowienia na planie całości obiektu - mówi Piotr Syska, pomysłodawca i właściciel Odyssey ClubHotel w podkieleckiej Dąbrowie - Ważne, by odwiedzający czerpali przyjemność zarówno ze smaków, jak i przestrzeni, w której się znajdują. Pejzaż świętokrzyski i fragment Kielc, oglądane z restauracyjnego tarasu, to niezwykle piękny widok.

Kuchnia świadoma
Szefem kuchni Essence Restaurant by Odyssey jest kielczanin Michał Markowicz. Jego autorska karta dań to mix klasycznych potraw kuchni polskiej z nowoczesnym podejściem do produktów. - Gotujemy świadomie. Po pierwsze, stawiamy na  świeże produkty sezonowe. Idąc cyklem nie tracimy z zasięgu wzroku tych produktów, które na rynku są krótko w trakcie roku. Po drugie, staramy się wyjść naprzeciw smakoszom, oczekującym dań dostosowanych do kolejnych pór roku. W ciepłych miesiącach warto przecież jeść lżej, w odróżnieniu od zimy, gdy inaczej suplementujemy nasze organizmy - podkreśla chef Michał Markowicz - Po drugie, stawiamy zarówno na jakość, przez co rozumiem dobre produkty i smaki, ale też na prezentację. Jedno bez drugiego to droga na skróty. Po trzecie, stawiamy na okolicznych dostawców. Sam pochodzę z tych okolic i wiem, że wsparcie dla lokalnej społeczności wpisuje się w ideę Odyssey.

Kuchnia doceniana
Menu Essence Restaurant by Odyssey to mix smaków klasycznych, by wymienić żurek po świętokrzysku, z daniami w nowoczesnym wydaniu. Popularny jest zarówno wędzony halibut z jajkiem poche, jak i ośmiornica smażona w oliwie z czosnkiem. - Najważniejszy jest smak, ale jak każdy jadam także oczami. Połączenie prezentacji dań z widokiem na dolinę tworzy wspaniały mariaż, dzięki któremu odwiedzają nas także osoby będące w trasie, pragnące na chwilę odpocząć i znakomicie zjeść. Nieskromnie powiem, że znam sekret znakomitej restauracji hotelowej - uśmiecha się Piotr Syska i dodaje - Na naszych talerzach znajdziecie dania przygotowane z miłością do gotowania. Z miłością i pasją w parze idzie jakość, a w ślad za nimi: wyróżnienia i liczne słowa pochwał.

Odyssey ClubHotel Wellness&SPA
Zlokalizowany w podkieleckiej Dąbrowie na zboczu góry Domaniówki, pierwszy i jedyny pięciogwiazdkowy hotel w województwie Świętokrzyskim. Stworzony dla biznesu i na romantyczne wyjazdy we dwoje.
Hotelowa Essence Restaurant by Odyssey została doceniona przez Gault&Millau 2018.
Właścicielem i pomysłodawcą hotelu jest Piotra Syska.
www.hotelodyssey.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Kobiety pełne pasji w nowej kampanii wizerunkowej aplikacji seep. Biuro prasowe
2018-10-18 | 12:15

Kobiety pełne pasji w nowej kampanii wizerunkowej aplikacji seep.

W najnowszej  kampanii aplikacji seep. @olakori, @cookapl, @markievicz, @zryjzdrowo_dietetyk, @brudnaheroina i @gretharuta przekonują swoich, niemalże 500.000 obserwujących, że
Styl życia FreeYu w kampanii „Głodni Wolności” zachęca do bycia sobą i realizowania pasji
2018-10-17 | 13:00

FreeYu w kampanii „Głodni Wolności” zachęca do bycia sobą i realizowania pasji

„Głodni Wolności” to manifest skierowany do wszystkich, którzy cenią sobie swój własny, niepowtarzalny styl i mają odwagę realizować swoje nawet najbardziej
Styl życia Herbalife® Nutrition udoskonala koktajl Formuła 1
2018-10-15 | 12:00

Herbalife® Nutrition udoskonala koktajl Formuła 1

Herbalife Nutrition, globalna firma odżywcza, przedstawia pierwszy z nowej generacji, udoskonalony koktajl Formuła 1 o smaku bananowym. Zawiera on wysokiej jakości białko (18 g/porcja),

Gwiazdy

Lefteris Kavoukis: Praca to wspólna pasja moja i żony. Pozytywnie wpływa na nasz związek

Lefteris Kavoukis to jeden z najbardziej znanych i cenionych trenerów personalnych w Grecji. Teraz swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się w firmie BEBIO oraz zespole trenerów Be ACTIVE Team, który na stałe współpracuje z Ewą Chodakowską podczas warsztatów fitness Be ACTIVE Tour. Jak przyznaje, praca w tym zespole przynosi mu sporo satysfakcji, a wartością dodatnią jest możliwość spędzania czasu z żoną – Ewą Chodakowską.

Uroda

Red Lipstick Monster: Polski rynek kosmetyczny jest bardzo do przodu. Potwierdza to obecność światowych marek

Blogerka pozytywnie ocenia otwartość polskiego rynku kosmetycznego na stale pojawiające się nowości. Chętnie sięga zarówno po nowe kosmetyki kolorowe, jak i produkty do pielęgnacji, uważa bowiem, że podstawą udanego makijażu jest zdrowa i zadbana skóra. Red Lipstick Monster pojawiła się ostatnio na premierze w sieci Sephora światowych marek Anastasia Beverly Hills i Christophe Robin.

Żywienie

Mięso z probówki może zrewolucjonizować światowy system żywienia. Ma być tańsze, zdrowsze i bezpieczniejsze dla środowiska

W Stanach Zjednoczonych nawet 80 proc. wytwarzanych antybiotyków przeznacza się na zwierzęta hodowlane. Hodowla zwierząt na żywność jest też jedną z głównych przyczyn globalnego ocieplenia – jest odpowiedzialna za emisję gazów cieplarnianych na równi z transportem. Problem może rozwiązać „czyste mięso” wyprodukowane w laboratorium z pobranych komórek zwierząt. To wciąż prawdziwe mięso, ale bez antybiotyków, E. coli, salmonelli i zanieczyszczeń, które w dodatku oszczędza środowisko. Eksperci oceniają, że wkrótce może zrewolucjonizować światowy system żywnościowy.

Moda

Ramiączka biustonosza to jedynie 15–20 proc. podtrzymania biustu. Główną rolę w uniesieniu piersi pełni dobrze dobrany pas obwodu

Brafitterki tłumaczą, że przy wyborze biustonosza najważniejszym krokiem jest odpowiednie dobranie obwodu pod biustem, co zapewnia podtrzymanie jego ciężaru i zagwarantuje komfort. Niestety wśród kobiet w dalszym ciągu panuje błędne przekonanie, że to ramiączka podnoszą piersi. Z kolei użyte materiały muszą się cechować zwiększoną stabilnością i wytrzymałością, a przy tym powinny być przyjazne dla skóry.