Komunikaty PR

Lisica wśród dań

2018-08-10  |  19:00
Biuro prasowe

Grzyby stanowią nieodłączny element kuchni polskiej. Stąd też sezon na kurki powinien cieszyć niejednego ich smakosza – tym bardziej, że od wielu lat należą one do jednych z najbardziej cenionych grzybów, pozostając do dziś niezastąpionym składnikiem wielu dań.

Ich ciekawy smak sprawia, że chętnie wykorzystuje się je nie tylko jako dodatek do mięs, lecz także stanowią składnik sosów i zup. „Kurki mogą być podstawą zarówno do przekąsek na śniadanie, jak i głównym składnikiem dań obiadowych. Choć można je marynować, mrozić czy suszyć, są również doskonałym produktem do gotowania czy smażenia. Pamiętajmy jednak, że smażyć należy je krótko – w przeciwnym wypadku twardnieją i tracą bardzo na smaku” – podpowiada Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego.

Poniżej kurki z patelni w maślanej emulsji z tymiankiem i grzanką według przepisu Bartłomieja Czerwińskiego:

Składniki:
150 gr kurek
35 gr cebuli
5 gr czosnku
2 gr tymianku
30 gr masła
50 ml białego wytrawnego wina
3 gr koperku
Sól i pieprz do smaku

Kurki należy dokładnie oczyścić, następnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i wysuszyć. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurki, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz gałązkę tymianku. Podsmażamy kilka minut. Flambirujemy całość białym winem, następnie redukujemy zawartość płynu o połowę. Dodajemy zimne masło i delikatnie mieszając emulgujemy sos. Powstałą emulsję maślaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekany koperek ogrodowy. Serwujemy z grzanką.

Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie BRAK ZDJĘCIA
2019-02-14 | 17:00

Przez żołądek do serca – pomysły na walentynkową kolację we dwoje

Zbudować atmosferę i nastrój W przygotowaniu niezapomnianego wieczoru warto zacząć od zadbania o odpowiedni nastrój. Walentynki kojarzą się z czerwienią, dlatego postawmy na dodatki i akcenty w odcieniach tego
Żywienie Nowość! Powrót do tradycji – Wędzonka ze Śląska marki Berger
2019-02-14 | 12:00

Nowość! Powrót do tradycji – Wędzonka ze Śląska marki Berger

„Ślōnskie szpecyjały” to produkty już od ponad 35 lat sygnowane nazwiskiem Berger - rodzinną firmą związaną ze śląskim miastem Rydułtowy. Doskonała znajomość
Żywienie Konkurs Debic Pastry Cup
2019-02-14 | 11:00

Konkurs Debic Pastry Cup

28 marca 2019 r., podczas targów EUROgastro w Nadarzynie, odbędzie się Debic Pastry Cup - konkurs dla profesjonalistów, którego organizatorem jest Paweł Mieszała –

Gwiazdy

Monika Zamachowska: Lekarz ma nie tylko wykonać zabieg. Powinien być również opiekunem pacjenta

Dziennikarka przestrzega przed oszustami udającymi lekarzy medycyny estetycznej. W pracy zawodowej wielokrotnie spotykała się z ofiarami takich nieuczciwych osób, które opowiadając o swoich doświadczeniach, chciały uchronić inne kobiety. Sama korzysta z usług sprawdzonej lekarki, u której zawsze czuje się bezpiecznie.

Gwiazdy

Kamil Pawelski: Największą trudnością w „TTBZ” jest wejście w daną osobę. Nie jestem zawodowym aktorem, więc to dla mnie spore wyzwanie

Bloger nie ukrywa, że udział w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo” wiąże się z silnymi emocjami, dużym stresem i ogromnym wysiłkiem. Wartością dodaną jest jednak możliwość doskonalenia warsztatu wokalno-aktorskiego i obycia ze sceną. Bloger najbardziej obawia się damskiego repertuaru i zmierzenia się z osobowością danej gwiazdy. Zapewnia też, że niezależnie od tego, jak potoczą się jego losy w TTBZ, nadal będzie doskonalił swój wokal.

Konsument

Połowa polskich dzieci jest zagrożona zaburzeniami odżywiania. Odchudza się już co czwarty mały Polak

Od ośmiu lat stale rośnie liczba odchudzających się dzieci. Obecnie diety, które mają zredukować wagę, stosuje co czwarte polskie dziecko, ponad 20 proc. myśli natomiast o ich wprowadzeniu. W większości przypadków jadłospisy ułożone są nieprawidłowo i codzienne posiłki nie dostarczają dzieciom niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników odżywczych. Może to skutkować zahamowaniem wzrostu, zaburzeniami koncentracji, osteoporozą, odwodnieniem, a nawet depresją – podkreślają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

 

Teatr

Lesław Żurek, Edyta Olszówka i Michał Piela w spektaklu „Jojo”. Sztuka opowiada o naszych relacjach, jak oddalamy się od siebie i jakie są tego konsekwencje

Odtwórcy głównych ról w spektaklu „Jojo” podkreślają, że sztuka co prawda okraszona jest dużą dawką humoru, ale opowiada o poważnych problemach, jakie mogą się zdarzyć w każdym małżeństwie. Uwikłani w miłosny trójkąt żyją złudzeniami, a w gruncie rzeczy doszczętnie rujnują swoje związki.