Komunikaty PR

Lisica wśród dań

2018-08-10  |  19:00
Biuro prasowe

Grzyby stanowią nieodłączny element kuchni polskiej. Stąd też sezon na kurki powinien cieszyć niejednego ich smakosza – tym bardziej, że od wielu lat należą one do jednych z najbardziej cenionych grzybów, pozostając do dziś niezastąpionym składnikiem wielu dań.

Ich ciekawy smak sprawia, że chętnie wykorzystuje się je nie tylko jako dodatek do mięs, lecz także stanowią składnik sosów i zup. „Kurki mogą być podstawą zarówno do przekąsek na śniadanie, jak i głównym składnikiem dań obiadowych. Choć można je marynować, mrozić czy suszyć, są również doskonałym produktem do gotowania czy smażenia. Pamiętajmy jednak, że smażyć należy je krótko – w przeciwnym wypadku twardnieją i tracą bardzo na smaku” – podpowiada Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego.

Poniżej kurki z patelni w maślanej emulsji z tymiankiem i grzanką według przepisu Bartłomieja Czerwińskiego:

Składniki:
150 gr kurek
35 gr cebuli
5 gr czosnku
2 gr tymianku
30 gr masła
50 ml białego wytrawnego wina
3 gr koperku
Sól i pieprz do smaku

Kurki należy dokładnie oczyścić, następnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i wysuszyć. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurki, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz gałązkę tymianku. Podsmażamy kilka minut. Flambirujemy całość białym winem, następnie redukujemy zawartość płynu o połowę. Dodajemy zimne masło i delikatnie mieszając emulgujemy sos. Powstałą emulsję maślaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekany koperek ogrodowy. Serwujemy z grzanką.

Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Schär Gluten-Free Weekend w Hali Gwardii Biuro prasowe
2018-10-19 | 11:00

Schär Gluten-Free Weekend w Hali Gwardii

Schär Gluten-Free Weekend to dwa dni pełne bezglutenowych wypieków. Dla wszystkich osób, które chcą dowiedzieć się czegoś więcej o życiu bez glutenu i jak
Żywienie Czym wyróżniają się poszczególne odmiany ryżu Britta?
2018-10-19 | 08:00

Czym wyróżniają się poszczególne odmiany ryżu Britta?

W polskiej kuchni od lat przeważa ryż biały, ceniony za delikatny smak i wszechstronności zastosowań. To jednak tylko jedna z wielu dostępnych na naszym rynku odmian. Warto poznać
Żywienie Ciecierzyca marki Halina – sposób na urozmaicenie diety
2018-10-19 | 07:00

Ciecierzyca marki Halina – sposób na urozmaicenie diety

Jeśli najczęstszym dodatkiem do naszego obiadu były do tej pory ziemniaki, ewentualnie zastępowane kaszą bądź ryżem, warto nieco urozmaicić swoje posiłki. Smaczną, a przy tym pożywną

Gwiazdy

Lefteris Kavoukis: Praca to wspólna pasja moja i żony. Pozytywnie wpływa na nasz związek

Lefteris Kavoukis to jeden z najbardziej znanych i cenionych trenerów personalnych w Grecji. Teraz swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się w firmie BEBIO oraz zespole trenerów Be ACTIVE Team, który na stałe współpracuje z Ewą Chodakowską podczas warsztatów fitness Be ACTIVE Tour. Jak przyznaje, praca w tym zespole przynosi mu sporo satysfakcji, a wartością dodatnią jest możliwość spędzania czasu z żoną – Ewą Chodakowską.

Uroda

Red Lipstick Monster: Polski rynek kosmetyczny jest bardzo do przodu. Potwierdza to obecność światowych marek

Blogerka pozytywnie ocenia otwartość polskiego rynku kosmetycznego na stale pojawiające się nowości. Chętnie sięga zarówno po nowe kosmetyki kolorowe, jak i produkty do pielęgnacji, uważa bowiem, że podstawą udanego makijażu jest zdrowa i zadbana skóra. Red Lipstick Monster pojawiła się ostatnio na premierze w sieci Sephora światowych marek Anastasia Beverly Hills i Christophe Robin.

Żywienie

Mięso z probówki może zrewolucjonizować światowy system żywienia. Ma być tańsze, zdrowsze i bezpieczniejsze dla środowiska

W Stanach Zjednoczonych nawet 80 proc. wytwarzanych antybiotyków przeznacza się na zwierzęta hodowlane. Hodowla zwierząt na żywność jest też jedną z głównych przyczyn globalnego ocieplenia – jest odpowiedzialna za emisję gazów cieplarnianych na równi z transportem. Problem może rozwiązać „czyste mięso” wyprodukowane w laboratorium z pobranych komórek zwierząt. To wciąż prawdziwe mięso, ale bez antybiotyków, E. coli, salmonelli i zanieczyszczeń, które w dodatku oszczędza środowisko. Eksperci oceniają, że wkrótce może zrewolucjonizować światowy system żywnościowy.

Moda

Ramiączka biustonosza to jedynie 15–20 proc. podtrzymania biustu. Główną rolę w uniesieniu piersi pełni dobrze dobrany pas obwodu

Brafitterki tłumaczą, że przy wyborze biustonosza najważniejszym krokiem jest odpowiednie dobranie obwodu pod biustem, co zapewnia podtrzymanie jego ciężaru i zagwarantuje komfort. Niestety wśród kobiet w dalszym ciągu panuje błędne przekonanie, że to ramiączka podnoszą piersi. Z kolei użyte materiały muszą się cechować zwiększoną stabilnością i wytrzymałością, a przy tym powinny być przyjazne dla skóry.