Komunikaty PR

Zimowe babeczki z musem jabłkowym i bitą śmietaną – przepis od McVitie’s

2017-12-07  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt
Paulina Rucińska
24/7 Communication

ul. Świętojerska 5/7
00-236 Warszawa
paulina.rucinska|247.com.pl| |paulina.rucinska|247.com.pl
508 398 588
www.247.com.pl

Bita śmietana, mus jabłkowy i aromatyczny cynamon…to nasza propozycja na dziś. Proponujemy przepis na niezwykłe zimowe babeczki, które wraz z kubkiem gorącej herbaty z pewnością ocieplą nie jeden chłodny grudniowy wieczór.

Przepis na zimowe babeczki

Składniki – lista zakupów:

  • 50 g (3 – 4 ciastka) McVitie's Digestive The Original
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 ml łagodnego oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g kwaśnej śmietany

 

Także:

  • 400 gramów jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g śmietany

 

Przygotowanie:

Ilość porcji: ok. 12

Przygotowanie: 50 minut

 

Wartość kaloryczna na porcję:

ok. 334 kcal, białko: 3 g, tłuszcze: 19 g, węglowodany: 34 g

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (piekarnik z termoobiegiem: 160 °C), a papierowe foremki do mufinek ustaw na blasze do pieczenia. Rozkrusz drobno ciastka McVitie's Digestive The Original. W misce wymieszaj następujące składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce połącz olej, jajka i kwaśną śmietanę. Suche składniki z pierwszej miski wymieszaj ze składnikami znajdującymi się w drugiej. Całość ponownie dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z rozkruszonymi ciastkami McVitie’s Digestive The Original. Otrzymanym w ten sposób ciastem, wypełnij foremki do babeczek, piecz je przez 20 – 25 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pora na owoce! Jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki, wyjmij gniazda, i pokrój na małe kawałki. Zagotowuj 25 ml wody z sokiem
z cytryny i 2 opakowaniami cukru waniliowego. Jabłka gotuj w przygotowanym roztworze przez ok. 8 min. (często mieszając), do momentu, aż z jabłek i roztworu powstanie mus. W misce ubij na sztywno śmietanę i posyp 1 opakowaniem cukru waniliowego. Z każdej mufinki odetnij górną część. Na dolną część babeczki nałóż dużą łyżkę bitej śmietany, na to nałóż 1 łyżkę musu z jabłek, a na koniec przykryj całość odciętą wcześniej górną częścią. Możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem i zmielonym cynamonem.  

Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Szparagowy zawrót głowy Biuro prasowe
2018-05-23 | 10:00

Szparagowy zawrót głowy

Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich
Żywienie Shell odświeża ofertę gastronomiczną i wprowadza markę deli by Shell
2018-05-23 | 09:10

Shell odświeża ofertę gastronomiczną i wprowadza markę deli by Shell

7 maja br. na polskim rynku oficjalnie zadebiutowała marka deli by Shell. Firma postanowiła odświeżyć swój format gastronomiczny i przedstawić klientom ofertę, która powstała
Żywienie Sezon na karkówkę
2018-05-22 | 14:45

Sezon na karkówkę

Nadszedł maj, a wraz z nim rodzinne wyjazdy, pikniki i grille. Większość z nas czeka na to cały rok. Jaki jest przepis na grilla idealnego? Oczywiście pyszne jedzenie i zgrane towarzystwo!

Gwiazdy

Ilona Felicjańska: Sama prowokuję, że o mnie piszą. Robię to, bo moje życie jest inspiracją dla innych ludzi

Modelka przyznaje, że zdążyła się już przyzwyczaić do tego, że media interesują się nie tylko jej posunięciami zawodowymi, lecz przede wszystkim życiem prywatnym. Zdaje sobie też sprawę z tego, że sama prowokuje portale plotkarskie do takiej aktywności, upubliczniając czasem więcej niż powinna. Jednak żadne negatywne komentarze czy sugestie zawistnych osób nie mają dla niej znaczenia, a co więcej – dzięki nim staje się coraz bardziej odporna na ludzką zawiść.

 

Muzyka

Honorata Skarbek: Fani bardzo chwalą moją najnowszą płytę. Musieli na nią długo czekać i byli spragnieni czegoś nowego ode mnie

Wokalistka czuje się usatysfakcjonowana pozytywnymi recenzjami odbiorców jej najnowszej płyty „Sunset”. Podkreśla, że choć dość długo kazała na nią czekać swoim fanom, to w tym czasie nie próżnowała – szukała inspiracji, nawiązywała owocne muzyczne współprace, a już w same nagrania włożyła całe swoje serce. Teraz, kiedy płyta trafiła do sprzedaży, piosenkarka chce wziąć głęboki oddech i odpocząć w swojej ukochanej Barcelonie.

Uroda

Makijaż permanentny wraca do łask. Dzięki nowoczesnym technikom wykonania wygląda bardzo naturalnie i nie jest przerysowany

W ciągu ostatnich kilku lat techniki wykonywania makijażu permanentnego zmieniły się diametralnie. Teraz nie tworzy on karykaturalnego wręcz efektu maski, jest prawie niezauważalny, a jednak umiejętnie podkreśla brwi, oczy i usta. Dlatego nowa technika upiększania zyskuje coraz większe grono zwolenniczek.

Moda

Tomasz Ciachorowski: Z roku na rok mężczyźni coraz odważniej podchodzą do stroju. Wybierają coraz więcej kolorów i deseni

Aktor chwali postępy Polaków w podejściu do mody. Jego zdaniem na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że również mężczyźni coraz bardziej orientują się w bieżących trendach i próbują komponować gustowne zestawienia, dzięki czemu mogą się wyróżnić z bezbarwnego tłumu. Aktor przyznaje, że on sam też lubi bawić się modą, a w jego szafie już zagościły modne w tym sezonie grochy.