Komunikaty PR

Zupa grzybowa nie tylko od święta!

2017-12-07  |  01:00
Biuro prasowe

Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami

Zupa grzybowa z uszkami to nie tylko absolutny świąteczny hit, a jedna z najsmaczniejszych, najbardziej charakterystycznych i wyrazistych zup, jakie można sobie wyobrazić. Właśnie dlatego, zupę grzybową powinno się przygotowywać nie tylko na święta, ale przede wszystkim raczyć się nią na bogato w całym sezonie grzybowym, a także poza nim, bo dostęp do grzybów mrożonych i suszonych jest przecież przez cały rok. Zazwyczaj podaje się ją z makaronem, łazankami, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Można ją też serwować z uszkami nadziewanymi grzybami, które dodatkowo podkreślą i dopełnią smak zupy czyniąc z niej prawdziwie syte danie. Uszka można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych uszek, które można kupić w sklepie. To znacznie ułatwi i przyspieszy przygotowanie dania, bo nie ma co ukrywać, że lepienie uszek jest czasochłonne i wymaga niemałej wprawy. Wybierając gotowe uszka warto jednak zwrócić uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia. Stawiając na znane i sprawdzone produkty z pewnością unikniemy niemiłych niespodzianek, a nasza zupa grzybowa będzie wyśmienitym pełnym aromatu daniem. W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo, ponieważ smakują jak domowe - nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych. Mają dobry skład i są naprawdę bogato wypełnione dobrze przyprawionym grzybowym farszem.

 

Porcja na 3-4 os.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ekologiczna kostka rosołowa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo

 

 

Przygotowanie:

Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i  pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy  i ponownie zagotuj.  Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.

 

Wskazówka:

Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.

 

Smacznego!

jawo.pl

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Ryż basmati marki Britta – najszlachetniejszy z ryżów Biuro prasowe
2018-07-13 | 16:00

Ryż basmati marki Britta – najszlachetniejszy z ryżów

Ryż basmati to odmiana pochodząca z Indii, ale znana również w Pakistanie. Swoją popularność zawdzięcza niepowtarzalnemu kształtowi ziaren, unikatowemu aromatowi, a także
Żywienie Tytuł Hit Handlu dla Rodzynek marki KRESTO
2018-07-13 | 14:00

Tytuł Hit Handlu dla Rodzynek marki KRESTO

W czerwcu na łamach miesięcznika Handel ogłoszone zostały wyniki 17. edycji plebiscytu Hit Handlu 2018. Wśród elitarnej grupy wyróżnionych firm z branży FMCG nie zabrakło VOG
Żywienie NOWOŚĆ OD MARKI ŁOMŻA – 100% ORZEŹWIENIA 0% ALKOHOLU NOWA ŁOMŻA RADLER 0,0%
2018-07-13 | 09:29

NOWOŚĆ OD MARKI ŁOMŻA – 100% ORZEŹWIENIA 0% ALKOHOLU NOWA ŁOMŻA RADLER 0,0%

To absolutna nowość na rynku, ponieważ obecnie większość piw bezalkoholowych zawiera od 0,3 do 0,5% alkoholu. Łomża Radler 0,0% to orzeźwiające połączenie piwa z lemoniadą jednak

Gwiazdy

Katarzyna Cichopek: Jestem spełnioną mamą dwójki dzieci. Najtrudniejszy etap mam za sobą

Prywatnie Katarzyna Cichopek jest szczęśliwą mamą 9-letniego Adasia i 5-letniej Helenki. Aktorka podkreśla, że jej dzieci rosną jak na drożdżach, a etap pieluch ma już za sobą. Teraz pociechy są wręcz partnerami do rozmów i wspólnych aktywności na świeżym powietrzu. Powoli wykazują też swoje zainteresowania.

 

Gwiazdy

Marta Wierzbicka: Sytuacji, gdy podczas podróży coś poszło niezgodnie z planem miałam wiele. Są dla mnie ekscytujące

Aktorka robi wszystko, by podczas zagranicznych podróży uniknąć nieprzyjemnych zdarzeń, jednak życie czasami potrafi ją zaskoczyć i wtedy wszystkie plany trzeba weryfikować w przeciągu kilku chwil. Aktorka podkreśla jednak, że takie nieprzewidziane sytuacje dodają jej adrenaliny, zachęcają do kreatywności i mogą być początkiem wyjątkowej przygody. Tak było na przykład rok temu podczas wyjazdu do Włoch.

 
 

Sport

Rozrywka coraz ważniejszą pozycją w budżetach Polaków. Co dziesiąty wydaje na ten cel ponad 500 zł miesięcznie

Polski rynek usług rozrywkowych jest szacowany na 80 mld zł rocznie i dynamicznie rośnie wraz ze wzrostem wydatków Polaków na tego typu atrakcje. 26 proc. Polaków zapytanych przez portal PrezentMarzeń zadeklarowało miesięczny budżet na ten cel na poziomie do 100 zł. Kolejne 42 proc. wydaje na rozrywkę między 100 a 300 zł, a 11 proc. przeznacza ponad 500 zł. Wciąż jednak wydajemy kilka razy mniej niż mieszkańcy Europy Zachodniej.

Gwiazdy

Milena Rostkowska-Galant: Mogłabym sobie zrobić dopisek „oszukiwała na każdej diecie”. Przyznaję się bez bólu

Odchudzać się należy przed wakacjami, a nie w trakcie - uważa prezenterka. Lato to dla niej czas wytchnienia, również od diet, które stosuje w ciągu roku. Stara się odżywiać zdrowo, zdarza jej się również stosować specjalne diety redukcyjne. Nie ukrywa jednak, że rzadko udaje się jej całkowicie przestrzegać ich restrykcyjnych wymogów.