News powiązane z Mirosław Maliszewski

2014-07-31 | 06:05
Żywienie
Polacy wolą krajowe owoce, nawet jeśli muszą zapłacić za nie więcej News powiązane z Mirosław Maliszewski

Polacy wolą krajowe owoce, nawet jeśli muszą zapłacić za nie więcej

Polacy bardziej cenią owoce krajowe niż z importu. Wybierają je ze względu na niższe ceny i walory smakowe. Sięgaliby po nie również wtedy, gdyby musieli płacić więcej. Z tego powodu polscy sadownicy nie obawiają się konkurencji z zagranicy.
więcej
2014-07-28 | 06:20
Rolnictwo
Konkurencyjność polskich sadowników bierze się w dużej mierze z zatrudniania pracowników z Ukrainy

Konkurencyjność polskich sadowników bierze się w dużej mierze z zatrudniania pracowników z Ukrainy

Nawet 200 tysięcy Ukraińców rocznie podejmuje prace sezonowe w Polsce – mówi prezes Związku Sadowników RP. To w dużej mierze dzięki nim polscy sadownicy i ogrodnicy są konkurencyjni na rynkach międzynarodowych, bo Polacy niechętnie pracują przy zbiorach owoców.
więcej
2012-06-15 | 06:28
Przemysł spożywczy
Polskie owoce robią furorę i zdobywają zagraniczne rynki

Polskie owoce robią furorę i zdobywają zagraniczne rynki

Polscy sadownicy opanowują rynek rosyjski i innych państw zza wschodniej granicy. Wchodzą też do Europy Zachodniej i przygotowują się do ekspansji do krajów azjatyckich i północnej Afryki. Wciąż jednak zmagają się z problemem sprzedaży owoców zakładom przetwórczym poniżej kosztów produkcji.
więcej
2012-06-05 | 06:30
Rolnictwo
Szykują się słabsze zbiory. Niektóre drzewa i krzewy zupełnie bez owoców

Szykują się słabsze zbiory. Niektóre drzewa i krzewy zupełnie bez owoców

Tegoroczne przymrozki sprawiły, że sadownicy spodziewają się strat, zwłaszcza w zbiorach jabłek, gruszek, brzoskwiń, moreli i czereśni. – W przypadku niektórych odmian praktycznie możemy powiedzieć, że drzewa czy krzewy są puste – mówi Mirosław Maliszewski, prezes Związek Sadowników RP.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.