News powiązane z racjonalne odżywianie

2019-02-22 | 06:10
Zdrowie
Restrykcyjne diety mogą się okazać groźne dla zdrowia. Polacy rzadko radzą się w tej kwestii dietetyków News powiązane z racjonalne odżywianie

Restrykcyjne diety mogą się okazać groźne dla zdrowia. Polacy rzadko radzą się w tej kwestii dietetyków

Za 25 lat otyłość może być częstszą przyczyną zgonów niż palenie tytoniu. Obecnie nadwagę ma ponad 60 proc. Polaków, otyłość – 27 proc. Blisko połowa Polaków próbuje walczyć z nadmiernymi kilogramami, stosując diety. Informacje na ten temat czerpią najczęściej z internetu i czasopism, rzadziej u źródła, czyli od lekarzy i dietetyków. To z tego powodu w 2018 roku najpopularniejsze były diety radykalne i najmniej racjonalne – mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia. Pozytywne jest to, że coraz częściej sięgamy też po diety prozdrowotne, np. śródziemnomorską, Dash oraz fleksitariańską.
więcej
2016-06-08 | 06:35
Żywienie
Zbyt duża ilość cukru w diecie i stresujący tryb życia mają znaczący wpływ na rozwój kandydozy

Zbyt duża ilość cukru w diecie i stresujący tryb życia mają znaczący wpływ na rozwój kandydozy

Na skutek niewłaściwego odżywiania na bazie przetworzonych produktów z dużą ilością cukru nasz układ odpornościowy staje się niezwykle wątły i nie radzi sobie z licznymi obciążeniami spowodowanymi zbyt szybkim trybem życia. To powoduje, że kandydoza rozwija się znacznie szybciej – twierdzi Marek Zaremba, autor książki „Leczenie dietą. Wygraj z Candidą!”. Podstawą leczenia tej podstępnej choroby jest ograniczenie do minimum w codziennym menu słodyczy. Trzeba też unikać stresu i postawić na aktywny styl życia.
więcej
2016-05-10 | 06:40
Żywienie
Marek Zaremba (dietoterapeuta): właściwa dieta jest kluczem do odzyskania zdrowia

Marek Zaremba (dietoterapeuta): właściwa dieta jest kluczem do odzyskania zdrowia

Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Trzeba również unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój. Korzystne jest także żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy i substancje odżywcze.
więcej
2014-12-22 | 06:45
Żywienie
Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem

Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem

„Kuchnia Fit” autorstwa Konrady Gacy plasuje się w pierwszej dziesiątce bestsellerów na stronie empik.com w kategorii diety. W swojej nowej publikacji trener tysięcy Polaków podpowiada, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki na każdą porę dnia i jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.
więcej
2014-12-08 | 06:30
Żywienie
45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować

45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować

Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smażenie w głębokim tłuszczu czy gotowanie w wodzie powoduje, że świeże produkty tracą swoje najcenniejsze właściwości. Kluczem do sukcesu jest też wybór odpowiednich naczyń.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.