News powiązane z współpraca z SB

2017-02-06 | 07:00
Gwiazdy
Gwiazdy o Lechu Wałęsie: jest bohaterem i legendą News powiązane z współpraca z SB

Gwiazdy o Lechu Wałęsie: jest bohaterem i legendą

Według Katarzyny Krupy nawet przyznanie się do winy nie zniszczyłoby przeświadczenia Polaków, że Lech Wałęsa jest bohaterem. Anna Oberc uważa, że byłemu prezydentowi należy się szacunek. Leszek Stanek nie wyklucza natomiast, że po zmianie ekipy rządzącej, Lech Wałęsa ponownie stawiany będzie na piedestale.
więcej
2017-02-03 | 06:50
Gwiazdy
Gwiazdy: nie warto niszczyć legendy, jaką jest Lech Wałęsa

Gwiazdy: nie warto niszczyć legendy, jaką jest Lech Wałęsa

Zdaniem Alicji Resich-Modlińskiej badania IPN w sprawie współpracy Lecha Wałęsy z SB są niepotrzebne i niedobre dla Polski. Mariola Bojarska-Ferenc określa je mianem niszczenia człowieka, który dał Polakom wolność. Także Katarzyna Kolenda-Zaleska podkreśla, że były prezydent na zawsze pozostanie polskim bohaterem.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.