Newsy

Menu na przyjęciu ogrodowym musi być dostosowane do charakteru spotkania. Dobrze sprawdza się serwowanie przekąsek w małych porcjach

2017-07-20  |  06:10
Mówi:Katarzyna Krupa
Funkcja:dziennikarka, ekspert ds. etykiety u protokołu dyplomatycznego
  • MP4
  • Pod pojęciem przyjęcia ogrodowe kryją się zarówno nieformalne spotkania w gronie rodziny lub znajomych, takie jak grill czy barbecue, jak i oficjalne cocktail party i buffet dinner w ogrodzie. Ze względów praktycznych dania serwowane na garden party powinny być podawane w małych porcjach, łatwych do spożycia na stojąco. Do popularnych w Polsce przekąsek należą: koreczki, ale też grillowane mięso czy kiełbasa. Jeśli nie możemy z nich zrezygnować, to warto zadbać o odpowiednią formę ich podania. Do picia oprócz wody mineralnej i soków warto postawić na alkohole, m.in. wino i piwo oraz long drinki.

    Garden party odbywa się zwykle w godzinach popołudniowych. Godzina rozpoczęcia i zakończenia przyjęcia powinna być podana na zaproszeniu. Co ważne, punktualne przybycie oraz uczestnictwo w całym przyjęciu nie są wymagane. Można opuścić ogród po angielsku, czyli bez pożegnania. Nie dotyczy to jednak gospodarza – on powinien oficjalnie przywitać oraz pożegnać gości. W przypadku oficjalnych okazji i znaczących osobistości powinniśmy natomiast uczynić zadość wszelkim formalnościom.

    Chętnie organizujemy przyjęcia ogródkowe, tarasowe, bo chcemy być w kontakcie z naturą. Zainwestujmy więc w kwiaty, kolorowe dekoracje przyjemne dla oka, zadbajmy o efektownie podanie jedzenia. Najczęściej przyjęcia ogródkowe, tzw. garden party, to są przyjęcia stojące. Jeśli zapraszamy naszych gości na taką imprezę, to nie możemy zaserwować im kiełbasy z grilla, którą trzeba będzie kroić. Warto przemyśleć nasze menu i usunąć z niego wszystkie potrawy wymagające użycia noża – mówi agencji Newseria Katarzyna Krupa, dziennikarka, ekspertka ds. etykiety biznesowej i protokołu dyplomatycznego.

    Menu niedopasowane do charakteru przyjęcia bardzo często jest przyczyną niezręcznych i kłopotliwych sytuacji.

    Zobaczmy, jak wówczas wyglądają wszystkie panie, które w eleganckich sukienkach siadają na przygotowanych pufach, łączą nogi w kolanach, kładą na nich talerze i próbują coś ukroić. Z boku wygląda to komicznie. Albo jest tak, że wszyscy atakujemy trzy stoliki koktajlowe, które służą raczej postawieniu sobie lampki wina niż stawianiu talerzy i krojeniu. Dlatego trzeba zadbać o to, aby potrawy były wygodne do zjedzenia. Jeżeli zdarzy się tak, że jesteśmy gośćmi takiego przyjęcia i zauważymy, że na stole znajdują się potrawy wymagające krojenia, po prostu ich nie nakładajmy – mówi Katarzyna Krupa.

    Na przyjęciu w ogrodzie lepiej sprawdzają się małe porcje, które da się nabić na raz na widelec.

    Jeżeli przygotowujemy naszą ulubioną kiełbasę na grillu, pokrójmy ją w plasterki, nałóżmy na półmisek, nawet z cebulą, którą wcześniej przygotowaliśmy, każdy będzie mógł nałożyć sobie małą porcję na talerz. Podobnie z kaszanką, ona też nie musi być podana w całości, można przygotować ją tak, by np. nakładać łyżką z miski – mówi Katarzyna Krupa.

    W przypadku, kiedy organizujemy przyjęcie stojące, doskonale sprawdzą się osobne bufety, np. stół z ciastkami i ciastami z owocami lub z małymi przekąskami.

    Zachęcam wszystkich do odejścia od stawiania butelek z napojami i alkoholami na stole z jedzeniem. Wszyscy mamy zwyczaj stawiania wody mineralnej, napojów gazowanych, soków w kartonie czy butelek z alkoholem na środku stołu. Tymczasem, ważną zasadą organizowania przyjęć, nie tylko w ogrodzie, jest wygospodarowanie dodatkowego stołu na napoje, alkoholowe i bezalkoholowe. Na stole powinny znajdować się tylko karafki z wodą połączoną z cytryną i miętą, ewentualnie mniej eleganckie dzbanki. Dobrze też zainwestować w coolery, do których włożymy białe wina czy bąbelki, które cieszą się popularnością na takich imprezach – mówi Katarzyna Krupa

    Warto również zadbać o to, aby na garden party były miejsca do siedzenia, aby można było odejść na bok i sobie odpocząć.

    Jesteśmy narodem biesiadnym i nie chcę tego krytykować, jednak zachęcam gorąco do tego, by organizując imprezę na świeżym powietrzu, przygotować ją w jak najbardziej eleganckiej formie, wtedy wszystkim wokół będzie przyjemniej. Warto też zainwestować w serwetki, aby było ich sporo, na każdym możliwym stole: z deserami, z jedzeniem, z alkoholami, nawet z wodą, wszędzie powinny być serwetki – mówi Katarzyna Krupa.

    W niektórych krajach lansowana jest moda, że na przyjęciach gospodarze powinni oprócz dobrego jedzenia serwować gościom rozrywkę. Często są to gry towarzyskie, wspólne muzykowanie, tańce, karaoke, rebusy – wszystko zależy wyłącznie od kreatywności gospodarzy i upodobań gości.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Partner Serwisu Zdrowie

    Viatris

    Gwiazdy

    Gwiazdy

    Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać

    Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.

    Gwiazdy

    Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi

    Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.