Newsy

Elżbieta Zapendowska: polska muzyka pop jest dla mnie niestrawna

2017-02-17  |  06:50

Specjalistka od emisji głosu świetnie ocenia polską muzykę offową. Jej zdaniem tworzą ją wyjątkowo ciekawi i zdolni artyści. Gwiazda nie ukrywa, że właśnie na takich wokalistów czeka w programie „Idol”. Negatywnie ocenia natomiast polski pop, którego – jak twierdzi – nie jest w stanie słuchać.

Zdaniem Elżbiety Zapendowskiej polska scena muzyczna jest mocno podzielona. Jurorka programu „Idol” bardzo wysoko ocenia jej cześć offową. Uważa, że w zakresie muzyki niekomercyjnej działa wielu bardzo utalentowanych twórców, którzy z czasem zyskają większą popularność.

To wyjdzie, bo to jest za wielka siła, żeby oni ciągle byli w podziemiu – mówi Elżbieta Zapendowska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Specjalistka od emisji głosu uważa, że szansą, także dla offowych artystów,  mogą być talent show, takie jak wracający po 10 latach przerwy „Idol”. Wbrew pozorom tego typu wykonawcy także zgłaszają się do popularnych programów telewizyjnych. Często podczas castingów prezentują jednak zupełnie inny, bardziej komercyjny repertuar. Ich prawdziwe zainteresowania muzyczne łatwo jednak zauważyć.

Jeżeli wychodzi chłopak i śpiewa nawet jakiś popularny utwór, to widać, że w nim drzemie zupełnie ktoś inny, czekam na takich ludzi – mówi Elżbieta Zapendowska.

Negatywnie natomiast ekspertka ocenia polską muzykę popularną, którą określa mianem popiku. Twierdzi, że tego typu utworów nie słucha na co dzień. Z polskimi piosenkami popowymi ma do czynienia jedynie podczas oglądania relacji z różnego rodzaju festiwali muzycznych.

– Popik jest dla mnie niestrawny, nie słucham tego. Jak już słucham przy okazji jakichś festiwali i takich rzeczy, to jest dla mnie niestrawne. Nie jestem w stanie wysiedzieć przed telewizorem – mówi Elżbieta Zapendowska.

Specjalistka od emisji głosu czeka na ciekawych artystów jako jurorka w programie „Idol”. Kultowy już muzyczny talent show można oglądać w każdą środę na antenie telewizji Polsat o godz. 20.00. Gospodarzem programu jest Maciej Rock, a w jury zasiadają również Ewa Farna, Janusz Panasewicz oraz Wojciech Łuszczykiewicz.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.