Newsy

Ewa Wachowicz: moda na gotowanie wcale mnie nie dziwi

2013-11-27  |  09:20
Mówi:Ewa Wachowicz
Funkcja:producentka i dziennikarka telewizyjna
  • MP4
  • Polacy pokochali gotowanie. W sklepach można do woli przebierać w produktach spożywczych nawet z najdalszych krańców świata, w telewizji programy kulinarne są w najlepszych czasach antenowych, a w internecie jest już ponad 3,5 tys. blogów kulinarnych.

    – Moda na gotowanie bardzo mnie cieszy i mam nadzieję, że nie przeminie ponieważ kilka razy dziennie jemy, kilka razy dziennie mamy szanse sprawić sobie i innym przyjemność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wachowicz, była Miss Polski, pasjonatka kuchni i jurorka polskiej edycji programu "Top Chef".

    Dowolność wyboru produktów sprawia, że dania klasycznej kuchni polskiej coraz częściej ustępują miejsca na stołach nowym, często egzotycznym smakom.

    – Pamiętam czasy, kiedy nic nie było i gotowało się z niczego. Zupełnie inna była nasza kuchnia. Teraz mamy dostęp do wszelkiego rodzaju produktów, od oliwek po świeży imbir, po trawę cytrynową, po egzotyczne przyprawy, liście kafiru. W związku z tym, że to jest, mamy do tego dostęp, interesujemy się tym – ocenia Ewa Wachowicz.

    Nie tylko egzotyczne smaki podbiły podniebienia Polaków. Doceniamy również rodzime produkty, gdyż wraz z modą na gotowanie nastała również moda na żywność organiczną i ekologiczną.

    – Mamy produkty o prawdziwym smaku, które już teraz zaczynamy doceniać. U nas ziemniak jeszcze smakuje jak ziemniak, marchewka jak marchewka. Jak się jeździ dużo po świecie i popróbuje się tych przemysłowych rzeczy, to nagle człowiek odkrywa, że w naszym kraju jest cudownie kulinarnie, więc wcale moda na gotowanie mnie nie dziwi, bo mamy cudowne, dobre polskie produkty – stwierdza Wachowicz.

    Zapanował nawet pewien snobizm na gotowanie. Na imprezach nie zamawia się już pizzy a własnoręcznie przygotowuje sushi lub w obecności profesjonalnego kucharza gotuje razem z gośćmi. Dużym zainteresowaniem cieszą się również restauracje, gdzie samemu można przyrządzić swoje danie lub na własne oczy przekonać się jak robi to specjalista.

    Dzięki programom takim jak "Master Chef" czy "Top Chef" zawód kucharza zaczął być traktowany przez Polaków z większym poważaniem i modne stały się kursy gotowania. Do wyboru jest wiele szkoleń w całym kraju, a niektóre przeznaczone są nawet dla dzieci od lat trzech. Ci, którzy nabyli już wiedzę z zakresu gotowania i są kulinarnymi pasjonatami często zakładają blogi kulinarne, które cieszą się ogromną popularnością w sieci i są źródłem inspiracji dla setek tysięcy czytelników.

    Gwiazdy

    Dorota Wellman o hejterach: Nie czytam czegoś, co jest wylaniem czyichś kompleksów. Nie interesuje mnie to

    Dziennikarka przyznaje, że na co dzień spotyka się z ogromnym hejtem, ale za nic ma tego typu krytykę. Negatywne komentarze anonimowych osób nie są dla niej w żaden sposób konstruktywne, bo mają na celu tylko obrażanie i poniżanie. Uprzedzając ataki, w swojej najnowszej książce „I ty możesz być modelką” dziennikarka z góry zastrzegła, że poprzez tę publikację nie promuje otyłości.

    Seriale

    Danuta Stenka: kręcenie scen erotycznych nie należy do przyjemności

    Wszystkie sytuacje, które w życiu sprawiają przyjemność, na planie filmowym są koszmarem  mówi gwiazda. Ma na myśli m.in. sceny erotyczne, których kręcenie zawsze wywołuje w niej napięcie nerwowe. Aktorka podkreśla jednak, że dyskomfort ten może zmniejszyć nastrojowe oświetlenie planu oraz umiejętności operatora.

    Motoryzacja

    Młodych kierowców gubi brawura i małe doświadczenie. Powodują najwięcej wypadków drogowych

    Młodzi kierowcy w wieku 18–24 lata stanowią największą grupę zarówno sprawców, jak i ofiar wypadków drogowych. Tylko w Polsce w 2018 roku z 31,7 tys. wypadków ponad 5 tys. spowodowali właśnie młodzi kierowcy. Gubi ich szybka jazda i skłonność do brawury w połączeniu z brakiem doświadczenia oraz stosunkowo niewielkimi umiejętnościami. Niezbędną wiedzę mogą zdobyć na szkoleniach z zawodowymi kierowcami.

    Motoryzacja

    Rafał Jonkisz: W samochodach dla mnie najważniejsze są aspekty wizualne. Auto musi mieć jeszcze sportowy pazur

    Model nie ukrywa, że jest estetą, dlatego dla niego najważniejszy jest niebanalny design samochodu. Najlepiej, by pojazd jednocześnie miał opływowe kształty, bogato wyposażone wnętrze i dużo koni mechanicznych pod maską. Jeśli chodzi o rodzaj nadwozia, to w grę wchodzi wersja sedan albo coupé.