Newsy

Ewa Wachowicz: Nie używam żadnych plastików. Każda torebka mniej w sklepie to jest dbanie o ekologię

2019-01-09  |  06:13

Producentka programów kulinarnych podkreśla, że od wielu lat wciela w swoje życie działania proekologiczne i dba o to, by nie zanieczyszczać środowiska. Na zakupy zawsze zabiera ze sobą lnianą torbę wielokrotnego użytku, natomiast w swojej restauracji nie używa ani plastikowych butelek, ani słomek. Jej zdaniem świadomość Polaków w tej kwestii jest jeszcze wciąż niewystarczająca, a ekologia to przecież kwestia codziennych wyborów.

– Uważam, że w tej kwestii edukacja i jeszcze raz edukacja oraz podnoszenie świadomości, żeby w naszym życiu jak najmniej było opakowań. Na zakupy noszę lnianą torbę, żeby o niej pamiętać, to zawsze mam ją pod ręką w samochodzie. Nie używam żadnych plastików. Każda torebka mniej w sklepie to dbanie o ekologię. Jeżeli każdy w swoim najbliższym otoczeniu zwracałby na to uwagę, to myślę, że naprawdę nasz świat byłby po prostu zdrowszy – mówi agencji Newseria Ewa Wachowicz, producenta programów telewizyjnych, prezenterka.

Wachowicz podkreśla, że wystarczą małe gesty, by powoli zmieniać swoje nawyki i do tego samego zachęcać rodzinę oraz znajomych. Warto więc pamiętać o segregowaniu śmieci, rezygnacji z opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych oraz ograniczaniu zużycia prądu i wody.

– W mojej restauracji w Krakowie nie mamy plastikowych słomek. Słomki są ekologiczne, biodegradowalne, one są oczywiście trudniejsze w użyciu codziennym, ale nasz klient ma do wyboru. Tak samo z wodą, też mamy wodę w szklanych opakowaniach i staramy się po prostu też naszych klientów w naszej restauracji chociażby w taki sposób edukować – mówi.

Ewa Wachowicz tłumaczy, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że przechowywanie wody, soków czy żywności w plastikowych opakowaniach, znacząco pogarsza jakość tych produktów, bo uwalnia do nich toksyny.

– Woda w butelkach plastikowych, która jeżeli jest nieprawidłowo przechowywana, zwłaszcza latem, kiedy jest wysoka temperatura czy promienie słoneczne, to ta woda naprawdę ma w sobie tablicę Mendelejewa. Wody piję bardzo dużo, więc dla mnie jest niesamowicie istotne, jaką wodę piję i na to zwracam ogromną uwagę. Najczęściej korzystam z wody z kranu, ale przelewam sobie ją do szklanych butelek. Ta woda po prostu jest płynna, ona nie stoi, ona nie tęchnie, jest po prostu świeża – mówi Ewa Wachowicz.

Według Wachowicz produkcja śmieci jest nieunikniona, jednak warto dołożyć wszelkich starań, by jej rozmiary były jak najmniejsze, ponieważ mają one niebagatelny wpływ na stan środowiska, w którym żyjemy.

Czytaj także

Kalendarium

Gwiazdy

Blanka Lipińska: Uwielbiam słodycze i to jest mój największy problem życiowy. Gdybym ich nie lubiła, tobym pewnie była połowę chudsza

Pisarka przyznaje, że ma wielką słabość do słodyczy. Dlatego czasami, żeby nie dokładać organizmowi zbyt wielu dodatkowych kalorii, przygotowuje ich wersje fit przy użyciu zamienników cukru. Zdradza też, że ostatnio, by pozbyć się zbędnych kilogramów, stawia na intensywne ćwiczenia w kombinezonie z elektrostymulacją.

Gwiazdy

Katarzyna Dziurska: Po zaręczynach czujemy z Emilianem, że jeszcze bardziej się kochamy. Jesteśmy non stop ze sobą i nie mamy siebie dosyć

Trenerzy Katarzyna Dziurska i Emilian Gankowski wspominają, że kiedy spotkali się za pierwszym razem, zupełnie między nimi nie zaiskrzyło. Nie przypuszczali nawet, że po kilku latach połączy ich tak gorące uczucie. Po nagraniach do programu „Dance, dance, dance” para wyjechała do Pragi i tam kulturysta oświadczył się swojej wybrance. Obydwoje podkreślają, że to magiczne wydarzenie jeszcze bardziej umocniło ich miłość. 

Farmacja

Pacjenci onkologiczni mogą być leczeni szybciej i skuteczniej. Walka z nowotworami wymaga jednak zmiany podejścia

Medycyna potrzebuje przejścia z systemu opartego na płatności za usługę na system płatności za wartość tej usługi dla pacjenta – podkreślają eksperci. Wdrożenie modelu value based healthcare umożliwi m.in. dalszy postęp w walce z nowotworami. Pacjenci nie będą musieli stać w długich kolejkach, tylko będą leczeni szybciej i skuteczniej, również dzięki terapiom personalizowanym. W tym zakresie dużą rolę do odegrania mają nowe technologie oraz współpraca szpitali, lekarzy i firm technologicznych. Przykładem takiej współpracy może być podpisanie listu intencyjnego między firmą Philips a warszawskim Centrum Onkologii Instytutem im. Marii Skłodowskiej-Curie.

Handel

Polacy stawiają na gotowe dania. Sięga po nie 85 proc. konsumentów, a rynek jest wart ponad 1 mld zł

Coraz szybsze tempo życia przekłada się na szybki rozwój rynku dań gotowych. Według Kantar Millward Brown po dania instant w kubeczkach sięga niemal 85 proc. Polaków, a cały rynek jest wart ponad 1 mld zł i rośnie w tempie blisko 7-proc. rocznie. Polacy coraz chętniej włączają do menu także te smaki, które poznają w trakcie podróży, stąd rosnący udział dań orientalnych, np. kuchni azjatyckiej. Producenci dostosowują swoją ofertę także do potrzeb wegan i wegetarian.