Newsy

Grzegorz Łapanowski: Dzieci nie nabiorą zdrowych nawyków żywieniowych bez pomocy rodziców i ich przykładu. Wsparciem mogą być rodzinne warsztaty kulinarne

2018-05-15  |  06:16

Zdaniem kucharza dorośli powinni nie tylko przyrządzać dla swoich pociech zdrowe dania, lecz także dawać im przykład własnym stylem odżywiania. Pomoc dla rodziców mogą być warsztaty kulinarne „Mokotów na widelcu”, podczas których rodzice z dziećmi będą w Galerii Mokotów wspólnie gotować smaczne i zdrowe posiłki.

Nadwaga i otyłość to coraz powszechniejszy problem wśród polskich dzieci. Z raportów NIK wynika, że odsetek uczniów z zaburzeniami masy ciała od kilku lat sukcesywnie wzrasta i dziś wynosi ok. 22 proc., czyli o ponad 5 proc. więcej niż 4 lata wcześniej. Według Światowej Organizacji Zdrowia na przestrzeni dwóch ostatnich dziesięcioleci w Polsce aż trzykrotnie wzrosła liczba dzieci borykających się z nadwagą. Przyczyną problemu jest niski poziom aktywności fizycznej wśród młodych Polaków oraz złe nawyki żywieniowe.

– Jeśli chcemy zachęcić najmłodszych do dobrego jedzenia, to oczywiście warto jest edukować dzieciaki, ale tak naprawdę kluczowym aktorem, który ma wpływ na to, co dzieci jedzą, są rodzice – mówi Grzegorz Łapanowski agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Rodzice nie tylko zapewniają dzieciom dostęp do zdrowego jedzenia, kształtując w ten sposób przyszłe nawyki żywieniowe, lecz także dają przykład. Jeśli sami nie będą przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, a w ich diecie dominować będą niezdrowe dania takie jak słodzone napoje i przekąski lub fast foody, nie zdołają przekonać swoich pociech do zalet niskokalorycznego jadłospisu.

– Jeśli cała rodzina będzie jadła dobrze, to jest o wiele większa szansa na to, że będziemy jako społeczeństwo szczęśliwi, bo dobrze odżywieni. Pozostaje jeszcze oczywiście kwestia sportu – mówi Grzegorz Łapanowski.

Pomoc w edukacji żywieniowej najmłodszych mogą stanowić programy takie jak „Mokotów na widelcu”. Są to warsztaty kulinarne organizowane przez fundację Grzegorza Łapanowskiego „Szkoła na widelcu” we współpracy z warszawską Galerią Mokotów. Ich celem jest zachęcenie rodziców i dzieci do wspólnego gotowania oraz przekazanie najmłodszym wiedzy na temat zdrowego odżywiania w przyjemny sposób.

–  Zapraszamy na warsztaty kulinarne, w ramach których dzieci razem z rodzicami będą gotowali, bardzo często razem z dietetykami, z kucharzami. Dzięki temu będą mogli się dowiedzieć na temat produktów spożywczych, nowych potraw – mówi Grzegorz Łapanowski.

Warsztaty łączą zabawę z edukacją. Ich uczestnicy zarówno poznają teorię z zakresu zdrowego odżywiania oraz przyrządzania smacznych, a jednocześnie zdrowych posiłków, jak i spróbują samodzielnie ugotować niektóre potrawy. Oprócz sporej porcji wiedzy i umiejętności praktycznych zajęcia te dają także możliwość wspólnego spędzenia czasu i pielęgnowania więzi rodzinnych.

– Dają szansę, żeby spotkać się wspólnie przy stole, pielęgnować jedną z najfajniejszych rzeczy, którą można robić razem, czyli wspólne gotowanie, a z drugiej strony przede wszystkim wynik tego wspólnego gotowania, czyli wspólne jedzenie, które wszystkie tygryski bardzo lubią – mówi Grzegorz Łapanowski.

Zajęcia trwają godzinę i odbywają się w soboty. Uczestnictwo w nich jest bezpłatne, zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców, a zapisywać się można za pośrednictwem strony internetowej grandkitchen.pl.

Czytaj także

Żywienie

Magda Gessler otworzyła restaurację w Gdyni. Inspirowała się rybnymi knajpkami z Portugalii

Nowa restauracja Magdy Gessler ma wypełnić lukę w nadmorskim rynku gastronomicznym. W przeciwieństwie do większości tamtejszych lokali serwować będzie wyłącznie świeże ryby, pochodzące zarówno z polskich, jak i hiszpańskich portów. Restauracja jest spełnieniem dawnego marzenia właścicielki o ponownym zaistnieniu na gastronomicznej mapie Trójmiasta.

 

Gwiazdy

Ola Nowak: Moje wyjazdy zawsze łączę z pracą. W czerwcu jadę do Los Angeles

Influencerka zdradza, że czekają ją bardzo pracowite wakacje. Priorytetem jest wyjazd do Los Angeles i to w nim pokłada największe nadzieje zawodowe. Nie powinno jej też jednak zabraknąć czasu na relaks. Jej wyjazdy są zawsze połączeniem pracy z odpoczynkiem.

Medycyna

Nadchodzi rewolucja w wykrywaniu bakterii i wirusów. Opracowywany w Polsce system ma zapewnić najszybszą na świecie analizę materiału biologicznego

Do 2020 roku mają się zakończyć prace nad systemem PCR/ONE, który ma zapewnić najszybsze na świecie wykrywanie bakterii i wirusów. System będzie w stanie przeprowadzić automatyczną analizę materiału genetycznego pozyskanego z patogenów bakterii i wirusów. Ma on być nakierowany zwłaszcza na wykrywanie gronkowca złocistego, wywołującego między innymi zapalenie płuc, mięśnia sercowego, opon mózgowych i żył.

Moda

Tomasz Jacyków: Wszyscy projektanci chcą tworzyć kolekcje dla bogatych kobiet. Często robią wtedy siermięgę i jest niedobrze

Stylista podkreśla, że już od kilku ładnych lat panuje w Polsce moda na modę. Pracownie młodych projektantów wyrastają jak grzyby po deszczu, a w branży robi się coraz ciaśniej. Młodzi projektanci robią wszystko, żeby przyciągnąć jak najwięcej klientów, jednak sam talent i miłość do mody nie wystarczą. By zostać zauważonym i docenionym zazwyczaj trzeba wiele pracy, pokory i cierpliwości. Zdaniem Tomasza projektanci przede wszystkim muszą patrzeć na zapotrzebowanie ulicy, a nie tylko zamożnych elit.