Newsy

Post leczniczy – dzięki tej diecie Karolina Szostak i Katarzyna Cerekwicka uzyskały idealne sylwetki

2017-10-16  |  06:56

Dieta warzywno-owocowa dostarczająca 600 kcal dziennie – to sekret spektakularnych metamorfoz Karoliny Szostak i Katarzyny Cerekwickiej. Obie gwiazdy zdecydowały się na catering dietetyczny, pozostając pod stałą kontrolą eksperta dietetyka. Po zakończeniu kuracji nie zrezygnowały ze zdrowego stylu odżywiania, choć już nie tak restrykcyjnego, aby uniknąć efektu jo-jo.

Gwiazdy chcą dbać o szczupłą sylwetkę, ale nie zawsze mogą sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie codziennych posiłków. Coraz większą popularnością wśród osobowości show biznesu cieszy się więc catering dietetyczny, popularnie nazywany dietą pudełkową. Zapewnia on zdrowe, pełnowartościowe posiłki dostarczane na plan zdjęciowy czy do studia nagrań.

Jest to dieta serwowana w pojemnikach do tego dostosowanych, natomiast catering dietetyczny to nie tylko odchudzanie, to przede wszystkim zdrowe żywienie, to sposób życia – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Katarzyna Milczarkiewicz, właścicielka firmy Przełom w odżywianiu.

Catering dietetyczny oferuje szereg różnych diet, dostosowanych do indywidualnych potrzeb klientów. Możliwe jest wybranie diety niskokalorycznej, wegetariańskiej, wegańskiej czy bezlaktozowej. Gwiazdy walczące z nadwagą polubiły zwłaszcza post dietetyczny, oparty na wytycznych dr Ewy Dąbrowskiej. Jest to okresowa głodówka, oparta na warzywach nisko skrobiowych, której celem jest oczyszczenie organizmu i wyzwolenie jego naturalnych zdolności do samoleczenia.

Wśród naszych klientów są osoby z poważnymi schorzeniami. Posiłkujemy się kuracją leczniczą dr Dąbrowskiej, osobiście też przeszłam siedem pełnych postów leczniczych – mówi Katarzyna Milczarkiewicz.

Post dietetyczny, przez ekspertów określany mianem kuracji leczniczej, a nie diety, może trwać maksymalnie 6 tygodni. Po jego zakończeniu zaleca się stosowanie stałej diety opartej na warzywach i owocach, oraz uzupełnianej produktami zwierzęcymi. Istotne jest, aby każdą zmianę odżywiania, a zwłaszcza post dietetyczny, konsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Posiadamy naszą poradnię dietetyczną, w której pracuje dietetyk kliniczny, każdy nasz pacjent jest wcześniej konsultowany, dieta jest dobierana do jego potrzeb – podkreśla Katarzyna Milczarkiewicz.

Na zastosowanie postu dietetycznego zdecydowały się takie gwiazdy jak Katarzyna Cerekwicka oraz Karolina Szostak. Wokalistka od czerwca tego roku zrzuciła już ponad 12 kg, natomiast dziennikarka telewizji Polsat schudła natomiast w sumie ponad 20 kg. Obie po zakończeniu kuracji stosują zalecenia zdrowego stylu odżywiania, całkowicie zmieniając nawyki żywieniowe sprzed kuracji odchudzającej.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.