Newsy

Jaga Hupało: Styl wegański to nie tylko moda. Decyduje się na ten kierunek ze względów etycznych

2018-01-16  |  06:21

Atelier Jagi Hupało organizuje wegańskie piątki. Spotkania te mają przybliżyć klientom roślinny styl życia. Tego dnia do umycia włosów, ich koloryzacji i uczesania używa się tylko certyfikowanych, wegańskich produktów. Klienci otrzymują też wegańskie przekąski. Bazują one na tych samych składnikach, jakie znajdują się w pielęgnujących kosmetykach.

Jaga Hupało podkreśla, że organiczne kosmetyki pozwalają zregenerować włosy bez użycia parabenów czy sztucznych barwników, a przede wszystkim w sposób cruelty-free, czyli nie przyczyniając się do cierpienia zwierząt.

– Dzięki współpracy z firmą REF organizujemy w naszej pracowni wegańskie piątki. To bardzo miłe spotkania, pielęgnujemy włosy, stylizujemy, a przedstawiciel marki troszczy się o komfort naszych klientów, opowiadając o składnikach dobroczynnych, które są w substancjach pielęgnacyjnych. Częstujemy się też pysznymi przekąskami, które odnoszą się do składników produktów – mówi agencji Newseria Jaga Hupało, stylistka fryzur.

Chodzi o to, żeby uświadomić klientkom, że o kondycję włosów dbamy nie tylko za pomocą kosmetyków, lecz także odpowiedniego jedzenia, na przykład guacamole z acai, pudding chia z mango czy ciastko z komosy ryżowej.

– Styl wegański to nie tylko moda, to kierunek, na który decyduję się ze względów etycznych, korzystając z różnych produktów potrzebnych do stylizacji i pielęgnacji włosów – mówi Jaga Hupało

Jaga Hupało zapewnia, że takie spotkania są organizowane cyklicznie. Roślinna kuracja dla włosów połączona z wegańską ucztą trwa od godziny 12.00 do 17.00 Na wegańską wizytę w Jaga Hupało Born to Create należy się zapisywać z wyprzedzeniem.

Czytaj także

Teatr

Kacper Kuszewski: Teatr muzyczny jest moim żywiołem. Śpiewam przez całą moją aktorską drogę

Śpiewam odkąd pamiętam – mówi aktor. Już jako trzynastolatek zadebiutował w spektaklu muzycznym Jerzego Gruzy „Nędznicy”, po studiach natomiast współpracował z kabaretem Olgi Lipińskiej. Twierdzi, że jego żywiołem jest piosenka aktorska, polska publiczność kojarzy go jednak głównie z aktorstwem telewizyjnym.

 

Gwiazdy

Leszek Stanek: chcę, żeby ludzie zobaczyli mnie w mediach społecznościowych jako prawdziwego, szczerego i szalonego chłopaka, który czasami popełnia błędy

Leszek Stanek zapewnia, że w mediach społecznościowych nie chce się kreować na kogoś, kim nie jest, tylko po to, by przyciągnąć jak najwięcej obserwujących. Jego zdaniem fałsz, nadmierny retusz zdjęć i wyidealizowany wizerunek są dobre tylko na chwilę. A jemu zależy mu na tym, by ludzie zaakceptowali go takim, jaki jest naprawdę.

Konsument

Żywność ekologiczna zawiera czterokrotnie mniej pestycydów niż tradycyjna. Jej spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na raka

Produkty ekologiczne zawierają czterokrotnie mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna, są bogatsze w składniki odżywcze. To dlatego regularne jedzenie żywności ekologicznej zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń dietozależnych i neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. O 25 proc. minimalizuje również możliwość zachorowania na nowotwory, zwłaszcza raka piersi i chłoniaka. Wskazują na to różnego rodzaju badania międzynarodowe, ale potrzebujemy nadal badać te efekty – podkreśla prof. Ewa Rembiałkowska z SGGW.

 

Zdrowie

Spersonalizowane podejście do pacjenta przyszłością medycyny. Jest bardziej kosztowne, ale daje znacznie lepsze efekty terapeutyczne

Indywidualne podejście do pacjenta zapewnia precyzyjną diagnostykę i dobranie najlepszych strategii terapeutycznych – podkreśla Robert Śmigielski, ordynator oddziału ortopedii i medycyny sportowej w Instytucie Mirai. Pozwala osiągnąć znacznie lepsze efekty niż w przypadku medycyny masowej, minimalizuje ponadto możliwość wystąpienia powikłań. Szczególnie dobrze sprawdza się w leczeniu niestandardowych schorzeń. Problem jednak w tym, że jest to dużo droższe niż medycyna masowa.