Mówi: | Ewa Wróblewska |
Funkcja: | ekspert BoboVita |
Jakość posiłków ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Odpowiednim wyborem są posiłki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych
Odpowiednim wyborem dla niemowląt i małych dzieci są posiłki tworzone specjalnie z myślą o nich. Posiłki, kaszki czy deserki ze wskazaniem wieku na opakowaniu zawierają niezbędne dla szybko rozwijającego się organizmu substancje odżywcze. Spełniają również znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty ogólnego przeznaczenia. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają barwników, konserwantów czy wzmacniaczy smaku, dostosowane są natomiast do poszczególnych etapów życia dziecka.
Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Właśnie dlatego dietetycy zalecają regularne spożywanie 4–5 posiłków dziennie, unikanie produktów wysoko przetworzonych, ograniczenie spożycia cukrów, jedzenie dużej ilości warzyw, a także zwracanie uwagi na jakość spożywanych produktów.
– To, co spożywamy, powinno być odpowiednie. Wtedy nasz organizm odwdzięczy nam się prawidłowym funkcjonowaniem. Natomiast jeżeli do naszego organizmu trafiają produkty nieodpowiednie, na przykład zbyt duża ilość cukrów prostych, nasycone kwasy tłuszczowe, to nie będzie chciał on z nami współpracować – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.
Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze może się różnić w zależności od trybu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, a także wieku. Rodzice często zapominają, że młody, intensywnie rosnący i rozwijający się organizm dziecka wymaga zupełnie innego sposobu żywienia niż organizm osoby dorosłej. Prawidłowy sposób żywienia jest szczególnie istotny w okresie 1000 pierwszych dni życia malucha, wówczas bowiem rozwija się jego układ odpornościowy, pokarmowy, kształtuje się metabolizm czy rozwija mózg. Co więcej, nawet 60 proc. preferencji wykształconych w wieku 2–3 lat może przetrwać aż do 17–22 roku życia1.
– W okresie 1000 pierwszych dni rodzice powinni wkładać maksimum wysiłku w to, jak rozszerzają i komponują dietę swoich niemowląt. To właśnie wtedy schemat żywienia staje się dla nich drogowskazem, co i jak wprowadzać do diety niemowląt – mówi Ewa Wróblewska.
Pierwsze produkty uzupełniające powinny trafić do diety dziecka nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Tymczasem, jak pokazują badania, 61 proc. niemowląt ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia, a więc niezgodnie z zaleceniami ekspertów2.
Istotny jest również wybór konsystencji posiłku, która powinna być dopasowana do etapu rozwoju niemowlęcia.
– Na początku powinna być ona gładka, z czasem grudkowata, by później stymulować mięśnie żuchwy do gryzienia oraz żucia. Bardzo ważne jest, aby rodzice wybierali produkty o odpowiedniej jakości, ponieważ niemowlę to nie mały dorosły i w okresie 1000 pierwszych dni nie jest w stanie przyjąć tych samych produktów, które spożywamy my, dorośli – mówi Ewa Wróblewska.
Odpowiednim wyborem dla najmłodszych będą produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Warzywa, owoce, mięsa oraz zboża użyte do ich produkcji spełniają znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty żywnościowe ogólnego przeznaczenia, np. każda partia składników BoboVita* przechodzi nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa. Wszystkie produkty pochodzą ponadto od długoletnich, zaufanych dostawców.
– Gwarancją najwyższej jakości jest wskazanie wieku na opakowaniu. Produkt przechodzi setki testów jakości, a normy wobec niego są nawet kilka tysięcy razy wyższe niż normy wobec produktów dla dorosłych – mówi Ewa Wróblewska.
Produkty przeznaczone dla maluchów mogą mieć formę kaszek, deserków, obiadków, zupek czy musów owocowych. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaków oraz barwników. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy jakości i bezpieczeństwa produktu wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.
1 S. Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 78, October–December 2004, Pages 805–818.
2 Raport z badania Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
Czytaj także
- 2024-03-19: Jan Wieczorkowski: Ktoś, kto w internecie udostępnia pracę aktorów, zarabia na tym, a my nie. Tantiemy dla aktorów to kluczowa sprawa
- 2024-03-26: Fundusze Norweskie wspierają polskie firmy. Mogą się one ubiegać o granty związane m.in. z ochroną środowiska czy innowacyjnymi technologiami
- 2024-03-13: Katastrofa humanitarna w Strefie Gazy. Ponad pół miliona ludzi zagrożonych klęską głodu
- 2024-03-28: Poparcie Europejczyków dla Ukrainy pozostaje silne. Bardziej kontrowersyjna jest kwestia jej wejścia do NATO
- 2024-03-08: Auta elektryczne nie są już wykorzystywane tylko jako typowe pojazdy miejskie. Kierowcy przemierzają nimi coraz więcej długich dystansów
- 2024-03-06: Pacjenci i lekarze apelują o Narodowy Plan dla Chorób Rzadkich. Aktualizacja strategii ma być gotowa w II kwartale
- 2024-03-01: Szykują się gruntowne zmiany w polskich szkołach. MEN: Chcemy, żeby zdobywana wiedza nie była okupiona cierpieniem psychicznym
- 2024-03-07: Psycholog w każdej szkole priorytetem MEN w kontekście zdrowia psychicznego uczniów. Planowane są także programy dla rodziców i nauczycieli
- 2024-03-15: Powrót Trumpa do władzy może oznaczać kłopoty dla wszelkich sojuszy USA. Winne jest jego transakcyjne myślenie
- 2024-03-05: Uzależnienie od ekranów i gier dotyczy nawet małych dzieci. Profilaktyka potrzebna jest już od najmłodszych lat
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.