Newsy

Magda Gessler zamierza otworzyć restaurację w Chicago lub Toronto. W maju planuje inaugurację restauracji w Brukseli

2018-03-19  |  06:15

Restauratorka twierdzi, że polska tradycja kulinarna jest wybitna, łączy w sobie bowiem zwyczaje i przepisy wielu narodowości. Na świecie kojarzona jest jednak z tak prostymi daniami jak pierogi czy kotlet schabowy. Z tego względu gwiazda TVN zamierza otworzyć restaurację za granicą, prawdopodobnie w Toronto lub w Chicago. Na 15 maja w Brukseli zaplanowane jest wielkie otwarcie restauracji The Ultimate Hallucination, w której Magda Gessler została ambasadorem i szefem kuchni. 

Jak informuje Magda Gessler, otwarcie restauracji w Brukseli będzie trwało trzy dni, codziennie na sali będzie 250 osób, a wśród nich m.in. belgijska arystokracja i polscy politycy. Restauracja The Ultimate Hallucination będzie się specjalizowała w starej polskiej kuchni w połączeniu z dawną kuchnią belgijską z początku XX wieku.

Gwiazda stacji TVN planuje także otwarcie restauracji w Ameryce.

– Może to być Toronto lub Chicago. Chciałabym pokazać prawdziwą polską kuchnię, ale nie tę emigracyjną, ludzi, którzy byli bardzo biedni, musieli wyjechać za chlebem i ich kuchnia była tak biedna jak oni, czyli schabowy i kiełbasa – mówi Magda Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Restauratorka podkreśla, że na świecie polska kuchnia uznawana jest za mało wykwintną i kojarzona jest właśnie z kotletem schabowym, bigosem i pierogami. Zdaniem gwiazdy jest to błędny pogląd, polska tradycja kulinarna jest wybitna i ma charakter kuchni fusion, a więc łączącej przepisy z całego świata, powstawała bowiem pod wpływem wielu zamieszkującej Polskę narodowości.

– Trzeba mieć do tego ogromną wrażliwość, wyobraźnię, wiedzę historyczną i szacunek do tego, co nasze, nie lecieć za internetowymi pewniakami, co się bardzo często zdarza młodym kucharzom, tylko zrobić dobry rosół, co jest wielką sztuką, np. z bażanta, z perliczki – mówi Magda Gessler.

Gwiazda przekonuje, że niegdyś do Warszawy przyjeżdżali smakosze z całej Europy, by spróbować polskich dań. Podkreśla również, że chciałaby wrócić do tych czasów, dlatego w swoich restauracjach oferuje tradycyjne polskie menu. Taką kuchnię zamierza również serwować w swoim zagranicznym lokalu. Choć nie podjęła jeszcze ostatecznej decyzji odnośnie do lokalizacji, już szuka personelu m.in. poprzez ogłoszenia w mediach społecznościowych.

– Mamy bardzo duży plik z CV ludzi naprawdę z całego świata, bardzo dużo również cudzoziemców, ale też Polaków, którzy pracują za granicą – mówi.

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych polskich restauratorek. Jest właścicielką kilku restauracji, m.in. U Fukiera i AleGloria, autorką licznych książek o tematyce kulinarnej, gospodynią programów telewizyjnych związanych z gotowaniem, m.in. „Kuchenne rewolucje” oraz „Sexy kuchnia”, a także jurorką w programie „MasterChef”.

Czytaj także

Film

Karolina Korwin-Piotrowska: Książka „Dziewczyny z Dubaju” jest unurzana w sensacji. Może z tego wyjść ciekawa historia filmowa

Dziennikarka zgadza się, że tzw. afera dubajska to bardzo filmowy temat, który może dobrze się sprawdzić na dużym ekranie. Nie zamierza też oceniać sposobu, w jaki Doda wydaje swoje pieniądze. Jej zdaniem wokalistka nieźle wypadła w filmie „Pitbull. Ostatni pies”, choć nie ma dużego talentu aktorskiego.

 

Seriale

Maciej Zakościelny: Wkręciłem się w świat lekarzy. Jestem wrażliwszy na ludzkie problemy ze zdrowiem

Do swojej partnerki zawsze mówię: doktor Zakościelny może pomóc – żartuje aktor. Dzięki roli lekarza w popularnym serialu odkrył, jak ciekawy jest świat medycyny i systemu opieki zdrowotnej – poznał jego jasne i ciemne strony. Artysta podkreśla, że w ten sposób kwestia zdrowia otaczających go ludzi stała mu się znacznie bliższa.

Problemy społeczne

Polacy nie chcą czekać na wizytę do lekarza. Większość płaci więc za świadczenia zdrowotne z własnej kieszeni

Starzejące się społeczeństwo, zbyt mała liczba lekarzy, niska efektywność i konieczność cyfryzacji – to tylko część z listy wyzwań, które stoją przed polską służbą zdrowia. – Powinniśmy dążyć do wzmocnieniu partnerstwa pomiędzy sektorem publicznym a prywatnym. Największym beneficjentem takiej współpracy będą pacjenci – uważa Anna Rulkiewicz, prezes Grupy LUX MED. Sektor prywatny jest skuteczniej zarządzany, bardziej innowacyjny, szybciej wprowadza nowoczesne technologie, np. z zakresu telemedycyny i przoduje w spersonalizowanej opiece medycznej.  

 

Moda

Anita Sokołowska: Moja szafa pęka w szwach. Oddaję ubrania, których nie noszę dłużej niż 2 lata

Aktorka chętnie dzieli się zawartością garderoby. Oddaje ubrania, których nie miała na sobie dłużej niż dwa lata, wierząc, że przekazuje tym samym dobrą energię nowym właścicielkom. Zakupy robi głównie w sklepach stacjonarnych, w ubraniach zamówionych online zazwyczaj wygląda bowiem gorzej niż prezentujące je modelki. Aktorka stara się nie inspirować sposobem ubierania innych kobiet, choć podoba jej się styl Cate Blanchett i nie wyklucza, że bezwiednie go naśladuje.