Mówi: | Magda Gessler |
Funkcja: | restauratorka |
Magda Gessler zamierza otworzyć restaurację w Chicago lub Toronto. W maju planuje inaugurację restauracji w Brukseli
Restauratorka twierdzi, że polska tradycja kulinarna jest wybitna, łączy w sobie bowiem zwyczaje i przepisy wielu narodowości. Na świecie kojarzona jest jednak z tak prostymi daniami jak pierogi czy kotlet schabowy. Z tego względu gwiazda TVN zamierza otworzyć restaurację za granicą, prawdopodobnie w Toronto lub w Chicago. Na 15 maja w Brukseli zaplanowane jest wielkie otwarcie restauracji The Ultimate Hallucination, w której Magda Gessler została ambasadorem i szefem kuchni.
Jak informuje Magda Gessler, otwarcie restauracji w Brukseli będzie trwało trzy dni, codziennie na sali będzie 250 osób, a wśród nich m.in. belgijska arystokracja i polscy politycy. Restauracja The Ultimate Hallucination będzie się specjalizowała w starej polskiej kuchni w połączeniu z dawną kuchnią belgijską z początku XX wieku.
Gwiazda stacji TVN planuje także otwarcie restauracji w Ameryce.
– Może to być Toronto lub Chicago. Chciałabym pokazać prawdziwą polską kuchnię, ale nie tę emigracyjną, ludzi, którzy byli bardzo biedni, musieli wyjechać za chlebem i ich kuchnia była tak biedna jak oni, czyli schabowy i kiełbasa – mówi Magda Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Restauratorka podkreśla, że na świecie polska kuchnia uznawana jest za mało wykwintną i kojarzona jest właśnie z kotletem schabowym, bigosem i pierogami. Zdaniem gwiazdy jest to błędny pogląd, polska tradycja kulinarna jest wybitna i ma charakter kuchni fusion, a więc łączącej przepisy z całego świata, powstawała bowiem pod wpływem wielu zamieszkującej Polskę narodowości.
– Trzeba mieć do tego ogromną wrażliwość, wyobraźnię, wiedzę historyczną i szacunek do tego, co nasze, nie lecieć za internetowymi pewniakami, co się bardzo często zdarza młodym kucharzom, tylko zrobić dobry rosół, co jest wielką sztuką, np. z bażanta, z perliczki – mówi Magda Gessler.
Gwiazda przekonuje, że niegdyś do Warszawy przyjeżdżali smakosze z całej Europy, by spróbować polskich dań. Podkreśla również, że chciałaby wrócić do tych czasów, dlatego w swoich restauracjach oferuje tradycyjne polskie menu. Taką kuchnię zamierza również serwować w swoim zagranicznym lokalu. Choć nie podjęła jeszcze ostatecznej decyzji odnośnie do lokalizacji, już szuka personelu m.in. poprzez ogłoszenia w mediach społecznościowych.
– Mamy bardzo duży plik z CV ludzi naprawdę z całego świata, bardzo dużo również cudzoziemców, ale też Polaków, którzy pracują za granicą – mówi.
Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych polskich restauratorek. Jest właścicielką kilku restauracji, m.in. U Fukiera i AleGloria, autorką licznych książek o tematyce kulinarnej, gospodynią programów telewizyjnych związanych z gotowaniem, m.in. „Kuchenne rewolucje” oraz „Sexy kuchnia”, a także jurorką w programie „MasterChef”.
Czytaj także
- 2024-03-13: K. Gawkowski: Cyfryzacja powinna być głównym tematem polskiej prezydencji w UE. Chcemy być liderem cyfrowych przemian
- 2024-03-11: A. Kwaśniewski: Polska jest jednym z ważniejszych krajów NATO. Kolejnym członkiem Sojuszu powinna zostać Ukraina
- 2024-03-22: Coraz gorsza sytuacja humanitarna w Sudanie Południowym. Głodem zagrożonych jest ponad 7 mln ludzi
- 2024-03-15: Na blokadzie przejść towarowych z Ukrainą Polska może stracić więcej niż nasz wschodni sąsiad. Rolnicy potrzebują pomocy ze strony rządu i unijnych instytucji
- 2024-03-08: Auta elektryczne nie są już wykorzystywane tylko jako typowe pojazdy miejskie. Kierowcy przemierzają nimi coraz więcej długich dystansów
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2024-02-06: Wspólnoty i spółdzielnie mieszkaniowe coraz bardziej zainteresowane inwestycjami we własne źródła OZE. Nowe przepisy pozwalają im na tym zarabiać
- 2024-02-05: Olej palmowy znajduje się w połowie produktów na sklepowych półkach. Wbrew powszechnemu przekonaniu jego produkcja nie musi szkodzić środowisku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.