Mówi: | Marek Zaremba |
Funkcja: | dietoterapeuta |
Marek Zaremba (dietoterapeuta): właściwa dieta jest kluczem do odzyskania zdrowia
Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Trzeba również unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój. Korzystne jest także żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy i substancje odżywcze.
– Dieta jak najbardziej może leczyć. Dzisiaj wracamy do przeszłości, natura pożywienia, przyprawianie, odpowiednie techniki gotowania, trochę subkultury makrobiotycznej – łączymy to w całość po to, żeby dzięki umiarkowaniu dojść do właściwego pojęcia diety leczniczej – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marek Zaremba, dieto terapeuta.
Zdaniem Marka Zaremby największym wyzwaniem jest umiar, odnowa postu. Piramida żywienia, którą on stara się propagować, to tzw. dieta intuicyjna.
– Niejedzenie i głód są lepszą terapią niż poszukiwanie nieustannie czegoś, czym zaspokoimy nasze dolegliwości. Jest to zresztą wątek medycyny wschodniej, że nie należy patrzeć na to, co dodać do odżywiania, tylko najpierw to, co odjąć. Zachęcam wszystkich też do tego, aby wsłuchali się w intuicję, to jest nasz klucz. Miłość do gotowania, radość, kultura stołu, to są rzeczy, które dzisiaj musimy odnawiać, i tylko w ten sposób możemy odnaleźć faktycznie drogę do zdrowia – tłumaczy Marek Zaremba.
W kwietniu na półki księgarń trafiła kolejna książka Marka Zaremby „Leczenie dietą – Wygraj z candidą!”. Autor porusza w niej temat związany z leczniczą dietą przeciwgrzybiczą, dołączając blisko 50 przepisów, które zapobiegają powstawaniu drożdżycy.
– Zakwaszenie organizmu jest główną przyczyną powstawania wilgoci w organizmie, która sprzyja rozwojowi różnych patogenów. Zbawienna jest więc dla nas odpowiednio połączona dieta roślinna – wyjaśnia Marek Zaremba.
Oprócz czynników dietetycznych związanych z nadmiernym spożyciem cukru, u podstawy powstawania kandydozy jest również przewlekły stres oraz niepokój emocjonalny, który w znaczny sposób osłabia układ odpornościowy. Zdaniem Zaremby toksyczne myśli są bardziej szkodliwe niż przetworzone jedzenie. Niemniej jednak trzeba ich unikać w równym stopniu.
– Dużo lepiej jest gotować zdrowo, niż później stosować farmakologię. Profilaktyka, której dzisiaj nam brakuje, jest podstawą, a u podstawy profilaktyki zawsze będzie zdrowe odżywianie – mówi Marek Zaremba.
Marek Zaremba jest entuzjastą zdrowego stylu życia. Trendem, który promuje, jest m.in. superfoods. Na miano superżywności mogą zasłużyć jedynie produkty naturalne, nieprzetworzone, które zawierają wyjątkowo cenne dla organizmu składniki.
– Jest dużo wspaniałych produktów: natka pietruszki, jabłko, nasiona słonecznika, olej rzepakowy, czosnek, cebula, które w odpowiednio połączonym daniu dają nam tzw. superfoods. Naprawdę mamy potężne bogactwo w Polsce, to są łatwo dostępne produkty, które w połączeniu, w odpowiednim daniu dają nam tzw. superfoods – mówi Marek Zaremba.
Włączając takie produkty do codziennego menu, możemy zapobiegać cukrzycy, chorobom serca i nowotworom.
Czytaj także
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-01-19: Po trzech–czterech tygodniach po większości postanowień noworocznych nie ma już śladu. Przyczyną są zbyt nierealne cele i nakładanie na siebie dużej presji
- 2024-02-05: Ewa Minge: Po pięćdziesiątce niełatwo było mi utrzymać formę i nie mogłam jeść wszystkiego, co chciałam. Musiałam ograniczyć słodycze, którymi wcześniej się zajadałam
- 2024-01-09: Dieta roślinna staje się cenowo i ofertowo bardziej dostępna dla polskiego konsumenta. Przybywa takich produktów w sieciach handlowych
- 2023-12-11: Jedzenie orzechów pomocne w zapobieganiu depresji. Ryzyko wystąpienia choroby można zredukować nawet o niemal jedną piątą
- 2023-10-17: Kinga Zawodnik: Operacja bariatryczna nie jest magicznym środkiem, dzięki któremu będę całe życie chuda. To nie jest droga na skróty, tylko wiele wyrzeczeń, łez i pilnowania michy
- 2023-11-14: Rozmiar opisów w menu może wpływać na wybory gości restauracji. Niższa kaloryczność opisana większą czcionką skłania do zdrowszych opcji
- 2023-09-28: Dietetycy zalecają włączenie margaryny do codziennego menu jako element profilaktyki zdrowotnej. Zastąpienie nią masła może znacząco obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.