Najnowsze

Wszystkie newsy

Polecane

Zapraszamy do oglądania

Przegląd mediów

Biuro prasowe

2024-03-08Odkryj na nowo tradycje i zwyczaje wielkanocne!
Odkryj na nowo tradycje i zwyczaje wielkanocne!
W świecie globalnych wpływów i zmieniających się wartości, Wielkanoc w Polsce staje się fascynującym połączeniem głęboko zakorzenionych obrzędów i nowoczesnej zabawy. Jak zmienia się nasze podejście do tego święta?
2024-03-08AROMATYCZNY SER NA ŚNIADANIE, CZYLI WYJĄTKOWY POCZĄTEK DNIA PO… WŁOSKU
AROMATYCZNY SER NA ŚNIADANIE, CZYLI WYJĄTKOWY POCZĄTEK DNIA PO… WŁOSKU
Obecnie śniadania to gorący temat, zarówno weekendowo, rodzinnie, jak również biznesowo w tygodniu śniadaniownie w dużych miastach tętnią życiem.
2024-03-08 Move Your Heart with Early Stage!
Nauczyciele i nauczycielki z całej Polski ruszyli swoje serca dla Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.
2024-03-07Warsztaty fotograficzne
Warsztaty fotograficzne
Warsztaty dla młodzieży z Białorusi, Ukrainy i Polski

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.