Najnowsze

Wszystkie newsy

Polecane

Zapraszamy do oglądania

Przegląd mediów

Biuro prasowe

2024-03-28Jak nie zmarnować jedzenia w święta?
Jak nie zmarnować jedzenia w święta?
Jak nie zmarnować jedzenia w święta? Planowanie i ideologia zero waste są na wagę złota.
2024-03-28 Do 10 kwietnia zgłoś kandydatów do III edycji Nagrody Korczaka
Przez najbliższe dni, do 10 kwietnia można jeszcze zgłaszać kandydatki i kandydatów do III edycji Nagrody Korczaka organizowanej przez Uczelnię Korczaka w Warszawie.
2024-03-28Najważniejsze uniwersyteckie rozgrywki już w środę. Duże szanse Polaka
Najważniejsze uniwersyteckie rozgrywki już w środę. Duże szanse Polaka
Już w najbliższą środę (27 marca) miasto Indianapolis stanie się areną niezwykłych zmagań sportowych podczas mistrzostw I Dywizji National Collegiate Athletic Association (NCAA) w pływaniu i skokach do wody. W rywalizacji weźmie udział polski pływak Kacper Stokowski.
2024-03-28Wysokooktanowa majówka z AIR MOTO SHOW 2024 w Pile
Wysokooktanowa majówka z AIR MOTO SHOW 2024 w Pile
Już po raz kolejny zapraszamy wszystkich entuzjastów lotnictwa i motoryzacji na niezapomniane wydarzenie - AIR MOTO SHOW 2024, które odbędzie się już 4 maja 2024 na pilskim lotnisku. Gościem specjalnym będzie Patryk Mikiciuk!

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.