Newsy

Roma Gąsiorowska została wykładowcą w Gdyńskiej Szkole Filmowej

2017-01-31  |  06:55

Gwiazda uczy studentów reżyserii zasad pracy z aktorem. Jej zdaniem jest to niezwykle potrzebna wiedza, której często brakuje młodym filmowcom. Możliwość dołączenia do kadry gdyńskiej filmówki aktorka uważa za wielką nobilitację.

Współpraca aktorki z Gdyńską Szkołą Filmową rozpoczęła się w ubiegłym roku. Roma Gąsiorowska zaproponowała wówczas słynnej filmówce zorganizowanie warsztatów dla jej studentów oraz słuchaczy aktoRstudio. Zajęcia te poprowadzili wykładowcy Gdyńskiej Szkoły Filmowej oraz Roma Gąsiorowska. W efekcie władze gdyńskiej uczelni postanowiły podjąć stałą współpracę z gwiazdą serialu „Bodo” i jej szkołą aktorską.

Bardzo się cieszę, bo to kilka lat gdzieś takiej mojej pracy i tego zaufania, które zdobyłam, prowadząc tę szkołę razem z moimi przyjaciółmi, którzy są wykładowcami w aktoRstudio mówi Roma Gąsiorowska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle. 

W ramach współpracy z Gdyńską Szkołą Filmową aktorka nadal będzie organizować warsztaty dla słuchaczy obu szkół. Objęła także funkcję wykładowcy na Wydziale Reżyserii, gdzie uczy studentów zasad pracy z aktorem. Jej zdaniem młodym adeptom reżyserii często brakuje praktycznej wiedzy na temat pracy na planie. Podczas studiów otrzymują bowiem wyłącznie teoretyczne narzędzia.

I w momencie, kiedy zderzają się z realiami dorosłego, dojrzałego świata filmu, bardzo często nie wiedzą jak sobie poradzić, bo te narzędzia, one muszą być jednak mimo wszystko praktyczne, a nie teoretyczne mówi Roma Gąsiorowska.

Aktorka uważa, że wiedza, którą studenci zdobędą podczas jej wykładów oraz warsztatów, jest bezcenna dla młodych reżyserów. Jest też zdania, że współpraca między jej aktoRstudio a Gdyńską Szkołą Filmową przysłuży się studentom obu tych placówek. Fakt, że mogła dołączyć do grona wykładowców gdyńskiej filmówki traktuje natomiast jako wielką nobilitację.

To jest prestiżowa uczelnia i z tego się bardzo cieszę. Bo rzeczywiście bardzo niewielu aktorom władze ufają w tej kwestii i to jest dla mnie duże wyróżnienie, że mogę pracować właśnie ze studentami reżyserii mówi Roma Gąsiorowska.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.