Mówi: | Zuzanna Antecka |
Funkcja: | psycholog, dietetyk, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” |
Soki i musy mogą zastąpić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika
Soki mają wartość odżywczą zbliżoną do warzyw i owoców, z których zostały zrobione. Szklanka soku dziennie to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych substancji – witamin, soli mineralnych, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów. Z kolei zaletą musów owocowo-warzywnych jest duża zawartość błonnika. Badania pokazują, że Polacy piją coraz więcej soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych, a także jedzą coraz więcej musów. Już ponad 36 proc. ankietowanych uważa, że sok może doskonale zastąpić jedną z zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia porcji owoców i warzyw.
Zdaniem ekspertów do spraw żywienia nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dzieci i dorosłych powinny być nie tylko warzywa i owoce, lecz także stuprocentowe soki i musy owocowo-warzywne.
– Soki i musy mają wartość bardzo zbliżoną do świeżych warzyw i owoców. Z powodzeniem mogą nam zastąpić jedną z tych pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, dużo składników mineralnych, mają również specjalne bioaktywne składniki odżywcze, które mogą wspierać naszą odporność, które dbają o nasze ciało, o naszą urodę. Co ważne, te składniki są łatwo dostępne, rzeczywiście pijąc szklankę soku czy jedząc mus, mamy gwarancję, że dostarczamy sobie dużą ilość dobrych składników odżywczych dla naszego ciała – mówi agencji Newseria Zuzanna Antecka, psycholog, dietetyk, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
Soki to w pełni naturalne produkty otrzymywane wyłącznie z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców i warzyw. Producenci podczas procesu pozyskiwania soków dbają o to, aby ich jakość i skład były porównywalne do jakości soku otrzymanego bezpośrednio z owoców lub warzyw. Soki otrzymuje się za pomocą tłoczenia soku z miazgi lub mechanicznego przetarcia owoców i warzyw. Zgodnie z dyrektywą UE z 2012 r. zabronione jest dodawanie do nich barwników, substancji konserwujących, sztucznych aromatów oraz cukrów i substancji słodzących.
Zawarte w sokach i musach składniki odżywcze są bardzo dobrze przyswajane przez organizmy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zdaniem ekspertów zamiast uzupełniać braki witamin czy soli mineralnych suplementami diety, lepiej włączyć do swojej diety soki i musy. Doskonale sprawdzają się one o każdej porze roku, a zwłaszcza wtedy, kiedy nie ma świeżych owoców czy warzyw.
– Musy owocowe zawierają również dużo błonnika. Błonnik jest taką substancją, która wypełnia nasz żołądek, daje nam poczucie sytości, sprzyja prawidłowemu oczyszczaniu naszego organizmu. Są więc one fajnym przetworem owocowo-warzywnym, który nie jest mocno przetworzony, który jest nadal naturalny, a który wesprze naszą odporność chociażby w okresie jesienno-zimowym – wyjaśnia Zuzanna Antecka.
Badania pokazują, że świadomość Polaków dotycząca wartości odżywczych soków i musów cały czas wzrasta. Coraz więcej osób chętnie włącza je do swojej diety. W ciągu ostatnich lat nie tylko wzrosło spożycie soków i musów, lecz także zmieniło się ich postrzeganie.
– Okazuje się, że Polacy wiedzą, że również musy owocowe i owocowo-warzywne nie mogą zawierać dodatku cukru, że soki 100 proc. nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, nie mogą zawierać substancji słodzących i jest to bardzo wartościowe – mówi Zuzanna Antecka.
Zadaniem edukacji żywieniowej jest uświadomienie dzieciom, jak podejmować dobre decyzje żywieniowe, jak ważne są dobre nawyki i jakie znaczenie w diecie mają warzywa i owoce, również w formie soków i musów. Niestety w tej kwestii nadal pozostaje jeszcze wiele do zrobienia.
– Brakuje nam jednorodnego podejścia, każdy próbuje pracować na własną rękę. Nauczyciele próbują prowadzić edukację w szkole, rodzice edukację w domu, pojawia się również edukacja na poziomie ogólnopolskim, są różne programy edukacyjne, jak np. program edukacyjny, który powstał w ramach kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”, skierowany do szkół podstawowych – mówi Zuzanna Antecka.
W Polsce konsumpcja soków stale wzrasta. W badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” 23,9 proc. osób zadeklarowało spożycie soków kilka razy dziennie, 33,3 proc. codziennie, a 25,9 proc. kilka razy w tygodniu.
Czytaj także
- 2024-02-08: Osteoporoza to problem ponad 2 mln Polaków, głównie kobiet. Może prowadzić do ciężkiego kalectwa i śmierci, ale w Polsce wciąż jest mocno lekceważona
- 2023-11-17: Rynek bakalii rośnie w dwucyfrowym tempie. Sprzyja mu trend zdrowego stylu życia
- 2023-09-12: Jedna trzecia mórz i oceanów jest przełowiona. Agresywne połowy działają na szkodę środowiska, gospodarki i bezpieczeństwa żywnościowego
- 2023-10-02: Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Przyczyną jest nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej
- 2023-09-15: Latem spożycie owoców i warzyw wzrosło do poziomów niewidzianych od pandemii. Polacy coraz chętniej sięgają po lokalne produkty
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
- 2022-09-22: Wraca moda na robienie domowych przetworów. Dla części konsumentów to sposób na oszczędności
- 2022-09-13: Inteligentna doniczka zapewni świeże zioła i warzywa przez cały rok. Parametrami można sterować z poziomu aplikacji
- 2022-07-26: Owoce i warzywa są droższe niż przed rokiem. Przez wzrost kosztów niektórzy producenci muszą dokładać do biznesu
- 2022-07-18: Rośnie konsumpcja sezonowych owoców jagodowych. Jednak udział warzyw i owoców w diecie Polaków jest wciąż zbyt mały
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.