Newsy

Sposób żywienia w czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka decyduje o rozwoju jego odporności i mózgu. Kluczowa jest konsultacja diety z pediatrą

2017-10-02  |  06:37

1000 pierwszych dni życia dziecka to najważniejszy okres dla rozwoju młodego organizmu, zwłaszcza układu odpornościowego i mózgu. Aby wspierać ten proces, rodzice powinni kierować się wytycznymi i rekomendacjami lekarza pediatry. Dzięki temu wyeliminują potencjalne błędy w odżywianiu swoich dzieci. Z badań wynika, że rekomendacja lekarza dla co trzeciego Polaka stanowi czynnik, dzięki któremu wprowadza zmiany do diety i trybu życia1.

Mózg oraz ośrodkowy układ nerwowy rozwija się od momentu poczęcia do ok. 12 roku życia dziecka, kluczowe znaczenie ma jednak 1000 pierwszych dni jego życia. Matka może stymulować ten rozwój już w okresie prenatalnym, dostarczając poprzez swoją dietę rozwijającemu się organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. W prawidłowo skomponowanym jadłospisie ciężarnej kobiety powinny znaleźć się m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Po narodzinach dziecka prawidłowy rozwój odporności i mózgu wspierać należy poprzez odpowiedni sposób żywienia, jakim jest karmienie piersią – mleko mamy jest pokarmem bogatym w mikroelementy, witaminy i kwasy tłuszczowe – zwłaszcza cenny kwas DHA oraz białko.

– Lekarz pediatra zaleca rodzicom właściwą pielęgnację i właściwe żywienie dziecka już od pierwszych dni jego życia. W ten sposób rodzic może wpływać na właściwe kształtowanie odporności oraz właściwy rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n.med. "Agnieszka Rudzka-Kocjan, specjalista pediatra, ekspert BebiProgram.pl.

Zdaniem lekarzy najlepszym pokarmem dla dziecka w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia jest mleko matki. Dostarcza ono bowiem wszystkich niezbędnych substancji odżywczych m.in. żelaza, jodu, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Z tego powodu Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie dziecka piersią przez pierwsze pół roku życia oraz utrzymanie tego sposobu karmienia przy równoczesnym rozszerzaniu diety dziecka o produkty pozamleczne przynajmniej do 2. roku życia.

– Jeżeli mama nie może karmić dziecka swoim mlekiem, powinna wspólnie z pediatrą dobierać takie mieszanki mleka modyfikowanego, które są swoim składem jak najbardziej zbliżone do mleka mamy – mówi dr n.med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.

Niezwykle ważne jest, by produkt ten zawierał witaminy A, C oraz D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także kwas α -linolenowy z grupy omega 3, ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych. Wybierając mleko modyfikowane, rodzice powinni skonsultować się z lekarzem pediatrą.

– Rekomendacje lekarskie dla rodziców, dotyczące rozwoju dziecka, są ważne głównie z tego powodu, że zalecenia ulegają zmianie. Medycyna się rozwija – to, co było aktualne kilka lat temu, gdy nasze mamy i babcie karmiły dzieci, absolutnie nie znajduje zastosowania w dzisiejszych czasach – mówi dr n.med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.

Odpowiednie odżywienie dziecka zapewnia prawidłowy rozwój, wtedy najmłodsi nie mają problemów z koncentracją, szybciej czynią postępy w rozwoju psychoruchowym. Prawidłowe odżywianie w czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka ma również niebagatelny wpływ na kształtowanie się systemu immunologicznego. Pierwsze mechanizmy odpornościowe wykształcają się bowiem już w okresie życia płodowego.

Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

 

1Headlines Porter Novelli, TNS Polska, badanie „Polacy o zdrowym stylu życia”, 2012;

 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.