Najnowsze

Wszystkie newsy

Polecane

Zapraszamy do oglądania

Przegląd mediów

Biuro prasowe

2024-03-15Światowy Dzień Snu: Jak sprezentować sobie dobry sen?
Światowy Dzień Snu: Jak sprezentować sobie dobry sen?
Z okazji Światowego Dnia Snu, który obchodzimy 15 marca, zapytaliśmy ekspertów, co każdy z nas może zrobić, aby zapewnić sobie dobry, zdrowy sen.
2024-03-15Lublin zawojują wspinacze. Puchar Europy we wspinaczce na czas już w weekend
Lublin zawojują wspinacze. Puchar Europy we wspinaczce na czas już w weekend
Już w najbliższy weekend w Lublinie odbędzie się LOTTO Puchar Europy we wspinaczce na czas. Po zwycięstwo po pionowej ściance piąć się będą seniorzy i juniorzy, w tym świeżo upieczony Mistrz Polski Marcin Dzieński.
2024-03-15Festiwal Podróże Pełne Smaków w Food Hallu Powiśle
Festiwal Podróże Pełne Smaków w Food Hallu Powiśle
W Food Hallu Powiśle trwa festiwal Podróże Pełne Smaków. Do niedzieli (17 marca) każdy może dołączyć do wyprawy w najodleglejsze rejony kulinarnego świata.
2024-03-15Odwiedź CH Focus i dołącz do Akademii Magii!
Odwiedź CH Focus i dołącz do Akademii Magii!
Odwiedź CH Focus i dołącz do Akademii Magii!

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.