Newsy

Zima to trudny okres dla produktów skórzanych. Trzeba przeprowadzać zabiegi pielęgnacyjno-konserwujące co 2–3 miesiące

2018-02-14  |  06:00

Zimą galanteria skórzana narażona jest na działanie wielu niekorzystnych czynników atmosferycznych. Mróz, silny wiatr, śnieg czy deszcz mogą spowodować na niej nieodwracalne zmiany, dlatego przede wszystkim powinno się unikać przemoknięcia i przesuszenia. Trzeba też pamiętać o tym, że produkty wykonane z naturalnej skóry można zabezpieczyć przed zniszczeniem i uszkodzeniami dzięki odpowiedniej pielęgnacji. Regularna konserwacja polega m.in. na delikatnym natłuszczaniu materiału przy użyciu specjalnych środków.

– Galanteria skórzana, czyli skóra naturalna, jest bardzo podatna na warunki atmosferyczne. Zwłaszcza teraz zimą, kiedy powietrze jest bardzo suche, jest duży wiatr, są duże wahania temperatur – na dworze jest bardzo zimno, a z kolei w pomieszczeniach powietrze jest ogrzewane i niestety skóry to wszystko odczuwają. Pojawiają się przesuszenia, możliwe są też pęknięcia, dlatego bardzo ważna jest konserwacja skór i profilaktyka. Najlepiej robić to co 2–3 miesiące, żeby nie dopuścić do skaz, a jeżeli już skazy się pojawią, też należy postępować w odpowiedni sposób – mówi agencji Newseria Zuzanna Lenart z Cotchi Warsaw.

By produkty wykonane z naturalnej skóry służyły nam jak najdłużej i zachowały nienaganny wygląd, powinny być odpowiednio pielęgnowane. Regularna konserwacja pozwoli się cieszyć nimi przez wiele lat. Galanteria skórzana będzie bardziej odporna na różnego rodzaju czynniki zewnętrzne, jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad.

– Bardzo ważne jest to, żebyśmy natłuszczali skórę. Jeżeli nie mamy specjalistycznego środka do konserwacji, możemy do tego wykorzystać zwykłą wazelinę albo olej lniany, to też jest domowy sposób, natomiast najlepiej jest korzystać ze specjalistycznych środków – mówi Zuzanna Lenart.

Zawsze powinno się też na próbę, w mało widocznym miejscu, sprawdzić, jak działa wybrany środek pielęgnacyjny na powierzchnię skóry. Pozwoli to chociażby uniknąć przebarwień.

Trzeba również pamiętać o odpowiednim suszeniu mokrej galanterii skórzanej. W przeciwnym razie może ona ulec trwałemu uszkodzeniu. Jeśli na przykład torebka zostanie wystawiona na wpływ zbyt gorącego powietrza – skóra stwardnieje, a z kolei zbyt wysuszona – straci połysk. Dlatego najlepiej suszyć ją z dala od źródeł ciepła: grzejników, kaloryferów czy kominka.

W okresie zimowym częstą przyczyną zabrudzeń na skórze jest też błoto pośniegowe. Nieumiejętnie usuwane zaschnięte plamy mogą spowodować uszkodzenie materiału.

– Jeżeli na torebce pojawi się jakieś zabrudzenie, to najlepiej jest wziąć szmatkę, delikatnie ją zwilżyć, wytrzeć to zabrudzenie. Jeżeli jest ono duże, to najlepiej oddać taką torebkę do profesjonalnej pralni chemicznej. Jeżeli nie korzystamy z danej torebki w dłuższym okresie, to najlepiej przechowywać taką torebkę w odpowiednim, bawełnianym woreczku, nie robimy tego w workach foliowych, ponieważ folia nie zapewnia odpowiedniej wentylacji – mówi Zuzanna Lenart.

Czytaj także

Seriale

Katarzyna Cichopek: Na początku pracę w „M jak Miłość” traktowałam bardziej jako hobby. Myślałam, że zaraz się skończy

Aktorka chwali sobie pracę na planie serialu „M jak Miłość” i podkreśla, że 18 lat spędzonych w tej produkcji to bardzo szczęśliwy wycinek z jej życia. Cieszy się, że los potoczył się tak, a nie inaczej i mogła zdobywać doświadczenie zawodowe u boku znakomitych aktorów, filmowców, reżyserów i scenarzystów. W następnym sezonie jej bohaterka ponownie zostanie mamą.

 

Gwiazdy

Anna Oberc: w Polsce nastąpił regres w jakości seriali, a producenci zdumpowali wynagrodzenie aktorów

W Polsce robi się zbyt dużo paradokumentów – uważa aktorka. Jej zdaniem produkcje te zaniżyły jakość seriali telewizyjnych oraz przyczyniły się do zredukowania stawek dla aktorów. Gwiazda zgadza się, że udział w niektórych serialach łączy się z małym prestiżem, rozumie jednak, że dla wielu aktorów to życiowa konieczność.

 
 

Żywienie

Matteo Brunetti: Włoska kuchnia to nie tylko pizza i spaghetti. We Włoszech jest dwadzieścia regionów i każdy ma swoją kuchnię

Zdaniem Matteo Brunetti fenomen kuchni włoskiej polega na tym, że ma w ofercie wiele dań, których przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt bywa naprawdę zaskakujący. Kluczem do sukcesu jest właściwy dobór naturalnych składników – nie musi być ich dużo, ale muszą być najwyższej jakości. Choć naszymi ulubionymi włoskimi potrawami wciąż pozostają pizza i spaghetti, to chętnie kosztujemy też nowych smaków, a finezyjne połączenia potrafią wywołać prawdziwy kulinarny zachwyt.

 

Gwiazdy

Gwiazdy: noc poślubna to wciąż wyjątkowe wydarzenie

Noc poślubna utraciła znaczenie kulturowe i religijne, wciąż uważana jest jednak za wyjątkowe wydarzenie. Zdaniem Rafała Maseraka wynika to z przywiązania do tradycji – sam jest zwolennikiem celebrowania nocy poślubnej. Elżbieta Romanowska uważa natomiast, że na emocje nowożeńców oddziałuje fakt spędzenia pierwszej nocy jako małżeństwo.