Mówi: | Agnieszka Mielczarek |
Funkcja: | coach zdrowia i żywienia |
Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki
Nadmiar wolnych rodników, czyli szkodliwych produktów przemiany materii, skutkuje przyspieszeniem procesów starzenia i pogorszeniem stanu skóry. W efekcie wytwarza ona mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki. Silnego wsparciem w walce z wolnymi rodnikami są dla organizmu antyoksydanty. Bogata w nie dieta jest więc najlepszą dietą odmładzającą. Korzystny wpływ na wygląd ma również odpowiednia porcja relaksu i pozytywne myślenie.
Zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty naturalnie występują w organizmie, ponieważ są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Kiedy zachodzi między nimi równowaga, organizm działa prawidłowo. Gdy dojdzie do wzrostu produkcji wolnych rodników lub spadku aktywności antyoksydantów, występuje tzw. stres antyoksydacyjny. Narażone są na niego m.in. osoby, które żyją w ciągłym napięciu nerwowym, podejmują regularny, intensywny wysiłek fizyczny lub źle się odżywiają.
– Stres oksydacyjny ma ogromne znaczenie dla wyglądu, dlatego że w momencie, kiedy wolne rodniki są już w nadmiarze i nie są niczym zneutralizowane, atakują kolagen i elastynę. W związku z tym silniej zaczyna działać na naszą skórę grawitacja – tracimy owal, dochodzą kolejne zmarszczki – mówi agencji Newseria Lifestyle Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia.
Ten niekorzystny proces można w ogromnej części odwrócić natychmiastową reakcją – odpowiednią dietą.
– W mojej książce „5 lat młodsza w 5 tygodni” mówię, że wystarczy 21 dni, żeby zmienić parametry krwi. To już jest taki czas, kiedy wygląd natychmiast odzwierciedla to, co jedliśmy przez ten czas. I kiedy widzimy ten stres oksydacyjny na naszej twarzy, to pamiętajmy, że on również działa na wszystkie organy. Jest dla nas ogromnie ważną wskazówką, jeśli źle wyglądamy, źle się czujemy, to natychmiast zmieniamy dietę – tłumaczy Agnieszka Mielczarek.
Najskuteczniejsza jest w tym przypadku tzw. dieta odmładzająca, czyli oparta na antyoksydantach. Nie tylko wpływa na kondycję skóry, poprawia wygląd i samopoczucie, lecz także zapobiega rozwojowi nowotworów i opóźnia proces starzenia całego organizmu. Przeciwutleniacze takie jak witamina C, A i E oraz karotenoidy i polifenole można czerpać przede wszystkim z pożywienia. Ich najlepszym źródłem są owoce, warzywa, przyprawy oraz orzechy i nasiona.
– Antyoksydanty to są takie substancje, które łączą się z wolnymi rodnikami i zapobiegają utlenianiu organizmu, czyli takiemu jakby rdzewieniu, moglibyśmy to porównać do jakichś procesów. Antyoksydanty na bieżąco niwelują potencjalny szkodliwy wpływ wolnych rodników. Dlatego cały organizm będzie odmłodzony i zdecydowanie polecam tę dietę wszystkim osobom, które borykają się chociażby z problemami zdrowotnymi – mówi Agnieszka Mielczarek.
Duży wpływ na wygląd ma również pozytywne myślenia i stan ducha. Smutek, stres i niepokój mają działanie destrukcyjne. Dlatego też niezależnie od sytuacji, trzeba znaleźć czas na uspokojenie myśli, relaks i zadbać dobre relacje z otoczeniem.
Zdaniem Agnieszki Mielczarek najlepszym sposobem na relaks i poprawę wyglądu jest aktywność fizyczna – pod warunkiem że sprawia nam przyjemność.
– Jeżeli wiemy, że siłownia nie jest dla nas, to nie zmuszajmy się do chodzenia na siłownię. Wybierzmy coś, co będzie nam sprawiało radość, co podniesie nam poziom endorfin. Dla mnie na przykład najlepszym sposobem na relaks są długie spacery, ale są osoby, które muszą się wypocić, wybiegać – mówi Agnieszka Mielczarek.
Dobrymi technikami relaksacyjnymi są również joga, medytacja, poświecenie się swoim pasjom czy słuchanie muzyki.
– Wystarczy 20 minut skupienia się tylko na dźwiękach. To już ma ogromny wpływ na nasz mózg, nasz system nerwowy i tym samym na nasz wygląd – dodaje Agnieszka Mielczarek.
Czytaj także
- 2024-02-14: Monika Richardson: Styl zarządzania własnym biznesem to skomplikowana sprawa. Mój styl jest partnerski – nie na kumpelę, ale i nie na złą babę czy żmiję
- 2024-01-04: Radosław Liszewski: Nie mam nałogów, z którymi muszę walczyć. Moje jedyne postanowienie noworoczne jest więc takie, że jeszcze bardziej wezmę się za siebie, żeby lepiej wyglądać
- 2024-01-11: Kobiety zwykle jeżdżą bezpieczniej niż mężczyźni i rzadziej powodują wypadki. Stereotypy dotyczące ich stylu jazdy wciąż jednak są żywe
- 2023-10-06: Większość mieszkańców Europy Zachodniej żyje w permanentnym hałasie. Odpowiednia akustyka budynków pozwala uciec od niego w domach czy w pracy
- 2023-10-17: Akustyka mieszkania równie istotna, co jego lokalizacja i cena. Polacy rzadko pytają o to deweloperów
- 2023-09-18: Choroby cywilizacyjne coraz większym obciążeniem dla systemu ochrony zdrowia. Jedną z głównych przyczyn jest palenie i niezdrowy tryb życia
- 2023-12-27: Marek Kaliszuk: Aktywność fizyczna jest dla mnie świętością. Na siłowni spędzam przynajmniej pięć dni w tygodniu po dwie godziny dziennie
- 2023-09-11: Po napoje energetyczne sięgają już nawet kilkuletnie dzieci. Niepełnoletni stanowią największą grupę konsumentów
- 2023-10-02: Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Przyczyną jest nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej
- 2023-09-01: Instytut Zdrowia i Demokracji: Blisko połowa badanych palaczy raportuje lepszą kondycję zdrowotną po przejściu na podgrzewacze tytoniu. Większość nie zamierza wracać do tradycyjnych papierosów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.