Newsy

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie i działa bakteriobójczo

2017-03-14  |  06:00

Dietetycy podkreślają, że coraz większa popularność octu jabłkowego wynika z rosnącej świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Wiele osób stara się ograniczać kupno przetworzonej żywności, a zamiast tego – stawia na produkty naturalne. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być używany do marynowania mięs i ryb, a także jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. Jest bogaty w potas, żelazo i magnez. Wspiera również odchudzanie, ponieważ zawarty w nim kwas uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze. 

Producenci tłumaczą, że ocet jabłkowy znany jest już od lat, ale teraz przeżywa swoistą „drugą młodość”. Potwierdzeniem panującej mody na ocet jabłkowy są wyniki sprzedaży. W 2016 roku produkt ten odnotował ponad 26-proc. wzrost produkcji w porównaniu do 2015 r.

– Ocet jabłkowy znany jest już od wieków. Wiemy, że prawdopodobnie Kleopatra używała go do swoich kąpieli. Legioniści rzymscy stosowali napój orzeźwiający właśnie z dodatkiem octu jabłkowego, a Hipokrates również wspomina o jego zdrowych zaletach – mówi agencji Newseria Lifestyle Alicja Adamiec-Ślipy, dyrektor handlowy OCTIM.

Ocet jabłkowy bogaty jest w makro- i mikroelementy: potas, żelazo, magnez oraz witaminy. Jest on coraz chętniej wykorzystywany w polskiej kuchni, medycynie naturalnej oraz w kosmetologii.

– Na zlecenie OCTIM-u firma Millward Brown przeprowadziła badania, z których wynika, że ponad połowa osób, które stosują nasz ocet jabłkowy, ma bardzo wysoką świadomość na jego temat i są to głównie kobiety. Zastosowanie tego octu, jego moda, umiejscowiły się głównie w kuchni. Jest on stosowany do sosów zimnych, sałatek, zup czy ciepłych sosów – tłumaczy Alicja Adamiec-Ślipy.

Uznawany za ojca medycyny Hipokrates w swoich pismach wspomina, że zalecał używanie octu jabłkowego na wiele dolegliwości. Również i teraz naukowcy radzą, by stosować go jako antidotum, m.in. na katar, ból gardła, gorączkę, grzybicę stóp, żylaki, hemoroidy, kurzajki i zaparcia. Produkt ten pomaga również zrzucić zbędne kilogramy.

– Ocet jabłkowy teraz jest szczególnie doceniany dlatego, że oczyszcza organizm ze złogów. Kluczem jest stosowanie odpowiedniego roztworu albo nacieranie, jeżeli mówimy o odchudzaniu. Wiele osób już ma dużą świadomość na ten temat. Dużo sportowców czy celebrytów chwali się właśnie stosowaniem octu jabłkowego – mówi Alicja Adamiec-Ślipy.

Według badaczki Heike van Braak ocet jabłkowy oczyszcza organizm, poprawia trawienie i hamuje apetyt. Jego roztwór hamuje też ochotę na bomby kaloryczne, takie jak chipsy czy frytki.

– Octem jabłkowym zainteresowani są również mężczyźni, chociaż to jest dużo mniejszy procent niż kobiety. Ale mają oni też bardzo wysoką świadomość tego, że ocet jabłkowy oczyszcza organizm i pozwala być fit – mówi Alicja Adamiec-Ślipy.

Również profesor Michał Tombak, rosyjski biolog i chemik, w swoich publikacjach na temat zdrowia poleca stosowanie octu jabłkowego. Dowodzi on, że kwas w nim zawarty łącząc się z zasadami i minerałami, tworzy glikogen, który polepsza stan naczyń krwionośnych, reguluje cykl menstruacyjny oraz sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Najważniejszą jego cechą jest jednak wysoka zawartość potasu. Dodatkowo ocet jabłkowy sprzyja zatrzymaniu w organizmie wapnia, żelaza, magnezu, chloru i krzemu.

Z badań wynika, że 30 proc. osób, które stosują ocet jabłkowy, zna jego właściwości oczyszczające organizm z toksyn, 1/4 badanych wymienia działanie   bakteriobójcze, a nieco ponad 20 proc. zna  jego działanie wspomagające odchudzanie. O pobudzaniu krążenia słyszała ponad 1/5 badanych.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne

Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.

Edukacja

Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem

Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.

Muzyka

Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna

Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.