Przegląd mediów

czerwiec 2018

Jak wybrać firmę sprzątającą dla restauracji?

2018-06-27  |  14:07
Przegląd mediów

W obecnej ciągle dynamicznie zmieniającej się gastronomii, utrzymanie czystości pozostaje na podium spraw, o których nie można zapominać. Kiedyś na wynajęcie firmy sprzątającej było stać niewiele lokali, obecnie jest to norma w bardzo wielu restauracjach, pubach, barach czy innych lokalach gastronomicznych. Utrzymanie czystości w restauracjach zaspokajają firmy sprzątające, które ściśle współpracują z kierownictwem obiektu, aby opracować specjalny i dedykowany harmonogram czyszczenia. Utrzymanie czystości w restauracjach da poczucie klientom, że są w odpowiednim miejscu nie tylko ze względów kulinarnych, ale w takim gdzie zadbano o każdy detal.

Na co należy zwrócić uwagę przed zatrudnieniem firmy sprzątającej, która będzie odpowiedzialna za utrzymanie czystości

• Planowany budżet – przede wszystkim musimy zastanowić się, czy jednak nas stać na zatrudnienie firmy sprzątającej. Sprawdź kondycję finansową swojej firmy i zdecyduj czy możesz sobie na to pozwolić. Jeżeli uznasz, że jedna nie stać się na wynajęcie firmy do codziennej obsługi, pomyśl, czy nie wygospodarujesz środków finansowych na okresowe czyszczenie.

• Częstotliwość wykonywania usługi czyszczenia – zastanów się nad częstotliwością wykonywanych czynności z zakresu sprzątania. Czy potrzebujesz sprzątania tylko głównej Sali, jej odkurzania lub mycia okien i drzwi? Czy może szukasz usług gruntownego czyszczenia podłóg? To także sam musisz określić co będzie dla Ciebie najważniejsze i najwygodniejsze. Wybór usług i ich częstotliwości ma także duży wpływ na cenę.

• Powierzchnie do wyczyszczenia – pomyśl o tym, jakie obszary mają zostać wyczyszczone w Twoim lokalu. Na pewno firmy sprzątające będą chciały wiedzieć w pierwszej kolejności, z jakim obszarem będą miały do czynienia. Usługobiorca będzie musiał odpowiednio się przygotować do usługi czyszczenia kuchni, a całkiem inaczej do usługi czyszczenia sanitariatów czy głównej Sali gdzie przebywają Klienci.

Gdzie szukać odpowiednich firm sprzątających

Gdy już sami sobie odpowiedzieliśmy na powyższe pytania jesteśmy gotowi na poszukiwania potencjalnych firm sprzątających, które zajmą się profesjonalnym utrzymaniem czystości w Twojej restauracji. Obecnie najłatwiejszym kanałem do poszukiwania wszelakich dóbr lub usług jest Internet. Po wpisaniu hasła w wyszukiwarkę mamy ogromny wybór firm zajmujących się na co dzień sprzątaniem. Możesz skorzystać także, z usług znanej lokalnej firmy, która działa w Twojej okolicy, czasami jest to lepsze i tańsze rozwiązanie, dzięki któremu możemy zyskać sympatie naszych sąsiadów, niż brać pod uwagę duże firmy sprzątające. Dobrym rozwiązaniem jest także, zapytać się innych restauratorów na formach internetowych czy polecają jakąś firmę sprzątającą. Oczywiście możesz spojrzeć w zakładkę w naszym serwisie http://branzaczystosci.pl/category/katalog-stron/ . Decyzja należy do Ciebie.

Utrzymanie czystości w restauracjach zaspokajają firmy sprzątające, które ściśle współpracują z kierownictwem obiektu, aby opracować specjalny i dedykowany harmonogram czyszczenia. Utrzymanie czystości w restauracjach da poczucie klientom, że są w odpowiednim miejscu nie tylko ze względów kulinarnych, ale w takim gdzie zadbano o każdy detal.

Jakie zadać pytania firmie sprzątającej?

Jeżeli już uda nam się znaleźć kilka firm, które spełniają nasze wymagania, warto się z nimi spotkać osobiście i rozpocząć rozmowy, aby znaleźć najlepsze i optymalne rozwiązania dla naszego lokalu. Jest t o bardzo ważny etap, ponieważ jeżeli usługa zostanie źle wykonana to Klienci natychmiast to zauważą, a także na odwrót, jeżeli czystość w lokalu się poprawi także zostanie to zauważone i pochwalone. Ważne – pracownicy firmy sprzątającej, wykonujący usługę w twoim lokalu będą reprezentować Twoją firmę, dlatego należy dokładnie to zaznaczyć i uzmysłowić firmie sprzątającej ze względu na specyfikę branży.
Przykładowe pytania, jakie możemy zadać to:

Jak długo firma utrzymuje się na rynku? Czy możesz wskazać innych Klientów, z którymi możemy się skontaktować, aby zapytać o rekomendacje?

Kto będzie sprzątał lokal? Czy to będzie cały czas ta sama osoba?

Jakie doświadczenie ma personel sprzątający? Czy już świadczyliście podobne usługi dla gastronomii?

Czy posiadacie referencje? I czy korzystacie z ekologicznych środków czystości?

Utrzymanie czystości to także dokumenty

Upewnij się, że wytypowana przez Ciebie firma sprzątająca posiada wszystkie niezbędne dokumenty do prowadzenia działalności gospodarczej, certyfikaty oraz ubezpieczenie na wypadek zniszczeń, jakie mogą wyniknąć. Wynajmowanie usługi sprzątania w restauracji zapewne dla wielu z Was budzi pewne obawy, ale gdy już raz spróbujemy nigdy nie będziemy chcieli tego zmieniać. Ty jako pracodawca zapewnisz ulgę swoim pracownikom, którzy nie będą już mieli z tyłu głowy, ze trzeba jeszcze posprzątać po Klientach, tylko skupią się na ich głównym zadaniu, jakim jest gotowanie czy obsługa Klienta.


Serwis Informacyjny Branży Czystości - www.branzaczystosci.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)

Informacje z dnia: 27 czerwca

Media

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuje, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Była prezenterka przyznaje, że bardzo tęskni za telewizją, bo spędziła w niej najpiękniejsze chwile swojego życia. Przez lata była jedną z najpopularniejszych spikerek TVP. Zachwycała urodą, elegancją, wysoką kulturą osobistą i nienaganną dykcją. Teraz, na emeryturze dużo czasu spędza przed telewizorem, ma swoje ulubione programy, kibicuje młodszym koleżankom po fachu i z dużą nostalgią wspomina swoje początki w Łódzkim Ośrodku TVP. 

 

Gwiazdy

Kasprzyk, Zień, Giertych i Racewicz o Magdzie Gessler: To niezwykle ciepła osoba. Można z nią rozmawiać o wszystkim

Magdę Gessler uwielbiają widzowie, respekt przed nią czują restauratorzy, a ci, którzy znają ją osobiście, przyznają, że jest to niezwykle charyzmatyczna, a jednocześnie bardzo ciepła osoba. Szybko skraca dystans, obdarza ogromną dozą sympatii i dobrej energii. Roman Giertych, Maciej Zień, Joanna Racewicz i Ewa Kasprzyk niezwykle cenią ją za niebywały kunszt kulinarny i za to, jaką osobą jest prywatnie. Gwiazdy były obecne na premierze jej najnowszego przewodnika kulinarnego po restauracjach i hotelach „Poziomki 2018/2019”. 

Problemy społeczne

Połowa Polaków z zawałem serca wzywa pomoc po ponad 4 godzinach od pierwszych objawów. Aby uniknąć powikłań, czas ten trzeba trzykrotnie skrócić

Choroby kardiologiczne są przyczyną niemal połowy zgonów w Polsce. Same zawały serca dotyczą rocznie około 100 tys. osób i są powodem śmierci 30 proc. z nich Zawał serca nie musi jednak być zabójczy – przekonują eksperci. Polska może się poszczycić jednymi z najlepszych standardów postępowania w przypadkach wystąpienia ostrych incydentów kardiologicznych. Problemem jednak jest zbyt późne wezwanie pomocy. Nawet 30 tys. zgonów rocznie można byłoby uniknąć, gdyby chorzy zadzwonili po karetkę najpóźniej do 90 minut od wystąpienia objawów. U połowy Polaków do udzielenia pomocy mija nawet 260 minut.

Film

Agnieszka Grochowska: łączenie pracy aktora z zaangażowaniem w rodzinę jest dla mnie momentami prawie nie do zniesienia

Praca zawodowa wymaga od aktorki dużego zaangażowania emocjonalnego, które trudno odłożyć na bok po zakończeniu spektaklu lub dnia zdjęciowego. Łączenie życia zawodowego z rolą matki bywa więc dla niej trudne. Z tego względu aktorka przyjmuje tylko naprawdę interesujące ją propozycje teatralne i filmowe i nie obawia się nawet długich przerw w pracy.