Przegląd mediów

wrzesień 2016

Pyszne pasztetowe przekąski, którymi zachwycisz gości!

2016-09-26  |  15:35
Przegląd mediów

Czy można przygotować apetyczną przekąskę z pasztetem w roli głównej? Nic prostszego! Podpowiadamy, co można przyrządzić, by było szybko, wygodnie i smacznie, więc jeśli szukasz pomysłu na nietuzinkowe zakąski, sprawdź nasze propozycje i zainspiruj się kulinarnie!

Planujesz zaprosić znajomych na popołudnie? A może z wizytą wpadają niezapowiedziani goście? Często w takich sytuacjach pierwsza myśl, która się pojawia brzmi: co by tu przygotować? Czasem wystarczy mieć pod ręką tylko świeże pieczywo i pasztet lub konserwę mięsną, by móc wyczarować pyszne przekąski i zachwycić nimi naszych gości.

Apetyczne kanapeczki z pasztetem drobiowym

Sprawdzonym sposobem na udaną zakąskę jest świeże pieczywo, które z odpowiednimi składnikami będzie smakowało wyśmienicie. Kanapeczki można przyrządzić na różne sposoby – możesz po prostu posmarować pasztetem świeże pieczywo i dodać na wierzch trochę zieleniny, pomidorka czy paprykę lub – w wariancie na słodko – żurawinę. Możesz także włożyć pieczywo do opiekacza, dzięki czemu Twoje kanapki nabiorą chrupkości i apetycznego wyglądu.

Wykwintne przekąski z pasztetem

Jeśli masz więcej czasu, możesz spróbować przygotować bardziej wyszukane przekąski. Z pewnością będą one nie tylko wybornie smakowały, ale także wykwintnie wyglądały i – wbrew pozorom – przygotujesz je niemal równie szybko jak kanapeczki.

Będziesz potrzebować: bułkę pszenną, suszone śliwki, pasztet pieczony z kurczakiem lub z indykiem Spichlerza Rusieckiego, orzechy cedrowe (lub inne, wg uznania).

bułkę pszenną pokrój na małe kromeczki, połóż na nie suszone śliwki, a następnie grubą warstwę (około jednej pełnej łyżeczki) pasztetu. Na wierzch daj jeszcze tylko kilka orzechów i voila! Pyszna i elegancka zakąska gotowa. Warto ją zaserwować w towarzystwie czerwonego wina, które podkreśli wyjątkowy smak drobiu. Taka kompozycja z pewnością zachwyci podniebienia twoich gości.

Inną propozycją jest zakąska, która wyglądem przypomina ciasteczka. Tym razem będziesz potrzebować: ciasto biszkoptowe (lub białe pieczywo jeśli nie masz czasu upiec biszkopta), żurawinową galaretę, pasztet wykwintny z drobiem marki Spichlerz Rusiecki, żurawinowy chutney.

Za pomocą szklanki lub foremki wytnij z przygotowanego wcześniej biszkopta okrągłe krążki (jeśli zdecydujesz się na zastosowanie białego pieczywa, wytnij z kromki środki w kształcie krążków i opiecz je lekko, by były sztywniejsze). Z zastygniętej galaretki wytnij krążki tej samej wielkości, co z ciasta. Przełóż na zmianę galaretkę z ciastem (galaretka do środka, ciasto na dół i górę). Do rękawa cukierniczego włóż pasztet i udekoruj nim wierzchni krążek ciasta. Na samą górę połóż żurawinowy chutney i gotowe – uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu!

Lekkie sałatki zawsze dobre!

Równie smacznym posiłkiem, jakim można podjąć gości jest sałatka. Jest to danie zdrowe i równocześnie lekkie. Każdy ma swój własny sprawdzony sposób na sałatki warzywne, których podstawą jest zielenina – sałata lodowa, pekińska, rukola czy szpinak – z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, papryki, sera mozzarella czy tuńczyka.

Możesz jednak urozmaicić swoją sałatkę. Wypróbuj do tego celu produktów drobiowych spod znaku Spichlerza Rusieckiego. Mięsiwo z kurczaka czy Udziec z indyka sprawdzą się w tej roli idealnie – nie tylko dlatego, że doskonale podkreślą one smak potrawy, ale także z przyczyn zdrowotnych. Zawierają one aż 80 proc. mięsa, a drób stanowi ważny element piramidy żywieniowej. Rezygnacja z mięsa czerwonego na rzecz drobiowego w zbilansowanej diecie jest rekomendowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), gdyż jest ono lżejsze, mniej kaloryczne i lepiej przyswajalne przez organizm. Dla porównania – wieprzowina zawiera pięć razy, a wołowina dwa razy więcej tłuszczu niż mięso drobiowe.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.

Informacje z dnia: 26 września

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Paula Tumala: Moje córeczki karmiłam piersią tylko przez trzy miesiące. Niestety mój organizm nie nadążał produkować pokarmu dla dwóch dziewczynek

Modelka podkreśla, że zależało jej na tym, by móc jak najdłużej karmić piersią swoje córeczki. Niestety jej organizm nie nadążał z produkcją pokarmu dla bliźniczek, które miały spory apetyt. Tumala zachęca jednak inne kobiety do tego, żeby, jeśli mają takie możliwości, nie rezygnowały zbyt szybko z karmienia tylko dlatego, że ktoś je krytykuje lub wyśmiewa. Podkreśla też, że mleko matki to prawdziwa „bomba witaminowa" dla dziecka i żaden zamiennik nie jest w stanie zaoferować mu tylu składników odżywczych.

Muzyka

Piotr Lato: Nie uda mi się pojechać w żadną trasę. Planuję jeden duży koncert

Wokalista zyskał rozpoznawalność dzięki udziałowi w pierwszej edycji programu „Big Brother”. Po 20 latach od premiery kontrowersyjnego show Lato wydał swój debiutancki album pod tytułem „Dust Bowl Desert Night Fantasies”. Cieszy się, że dzięki zmniejszeniu obostrzeń pandemicznych będzie mógł zaprezentować nowy materiał podczas koncertów. Tłumaczy jednak, że nie zamierza ruszyć w tradycyjną trasę, ponieważ jego podejście do koncertowania w trakcie ostatnich miesięcy znacznie się zmieniło.

Finanse

Nieruchomości premium zyskały dzięki pandemii. Nabywcy szukają atrakcyjnych lokalizacji, większych metraży i dostępu do tarasu lub ogródka

Dobrze zlokalizowane nieruchomości o wysokim standardzie okazały się szczególnie odporne na rynkowe wahania spowodowane pandemią. Zainteresowanie wykazywali nie tylko inwestorzy, którzy ten segment traktują jako dobrą lokatę kapitału, lecz także klienci, którzy dla siebie szukają większych metraży. Pandemia wyraźnie zmieniła preferencje nabywców: ważniejszy stał się dostęp do zieleni i naturalnego światła, a także własny balkon lub taras. Odporność rynku premium pokazują m.in. dane KPMG na temat segmentu luksusowych nieruchomości. Rekord padł w Stanach Zjednoczonych, gdzie w III kwartale ub.r. sprzedaż nieruchomości premium wzrosła aż o ponad 60 proc. r/r.