Przegląd mediów

wrzesień 2016

Smart cooking, czyli sprytne gotowanie

2016-09-26  |  15:12
Przegląd mediów

Lubisz gotować, ale często nie masz czasu na to, by przyrządzić obiad od A do Z? Mamy na to sposób! Podpowiadamy, jak wykorzystać dania gotowe, by ugotować obiad szybko, wygodnie i… nietypowo.

Smart cooking to nic innego, jak sprytne gotowanie, dzięki któremu możesz oszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze. Ten trend jest coraz bardziej obecny w polskich kuchniach z kilku powodów. Przede wszystkim sprzyja mu szybkie tempo życia, które sprawia, że zwyczajnie nie mamy czasu na to, by przygotować pełny obiad od A do Z. W większości domów to kobieta odpowiedzialna jest za przyrządzanie posiłków, a coraz więcej kobiet realizuje się zawodowo, nie mając czasu na gotowanie. Bywa też tak, że godziny pracy są wydłużone np. poprzez długie dojazdy do miejsca pracy, a oprócz tego, coraz więcej osób angażuje się w czasie wolnym w różne aktywności, takie jak np. siłownia, zajęcia fitness, dodatkowe lekcje języka czy tańca etc. Stąd narodziła się potrzeba szybkiego i wygodnego sposobu na przygotowanie posiłku.

Wypróbuj dań gotowych!

Z pomocą w takich sytuacjach przychodzą dania gotowe. Zazwyczaj są one wykorzystywane w standardowy sposób – wystarczy odgrzać zawartość słoika i obiad gotowy. Jednak coraz więcej osób decyduje się na wykorzystanie dań gotowych jako jednego z elementów własnoręcznie przygotowywanego posiłku, oszczędzając w ten sposób sporo czasu. Dania gotowe cieszą się większą popularnością nie tylko ze względu na swoje praktyczne i wygodne zastosowanie, ale także dzięki lepszym składom. Producenci coraz bardziej dbają o ich jakość, dzięki czemu konsumenci mogą świadomie zdecydować, co wkładają do swojego zakupowego koszyka.

Poniżej kilka przykładowych przepisów z wykorzystaniem dań gotowych. Zobacz, co możesz wyczarować z – na pozór typowej i standardowej – potrawy w słoiku. Wszystkie poniższe propozycje opierają się o dania gotowe bez MOM (mięsa oddzielonego mechanicznie), glutaminianu sodu i konserwantów.

Gołąbki w ziołowym wydaniu

Będziesz potrzebować: Gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol, zioła (świeżą bazylię, pęczek świeżej kolendry, pęczek świeżego koperku, szczypiorek), kilka ząbków czosnku

Przelej zawartość słoików do ganka, postaw na małym ogniu. W międzyczasie posiekaj zioła i czosnek. Do podgrzanych gołąbków dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i poczekaj aż danie będzie ciepłe.

Wyłóż gotowe gołąbki wraz z sosem na talerz i posyp potrawę przygotowanymi wcześniej ziołami.

Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne – idealne na wygodny obiad w 15 min!

Pulpety w nowej odsłonie

Pulpety mają sporo zastosowań, jednak czy próbowałaś wykorzystać je jako farsz? Jeśli nie, zainspiruj się naszym przepisem!

Będziesz potrzebować: Pulpetów mięsno-warzywnych w sosie pomidorowym marki Pamapol, makaronu cannelloni, 200 g sera żółtego, zioła (świeżą bazylię, pęczek świeżej kolendry, pęczek świeżego koperku), kilka ząbków czosnku, słodkiej papryki mielonej.

Ustaw piekarnik na 180-200 stopni C. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, przygotuj niezbędne składniki, posiekaj zioła i czosnek.

Przełóż pulpety ze słoiczków do garnka (oddziel je od sosu), dodaj do nich posiekane wcześniej zioła oraz czosnek i trzymaj całość na lekkim ogniu przez około 5 min. Następnie rozdrób pulpety np. za pomocą widelca.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Nadziej (nieugotowane) rurki makaronu rozdrobnionymi pulpetami. Ułóż w naczyniu makaron (ciasno jedna rurka obok drugiej). Polej makaron sosem, który oddzieliłaś wcześniej od klopsików.

Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Całość piecz około 40 minut. Na 15 min przed końcem pieczenia posyp makaron startym serem (ser możesz także posypać papryką, by nabrał przy pieczeniu ładnego koloru) i zapiekaj dalej.

Na koniec, po wyłożeniu makaronu na talerze, możesz dla dekoracji rozsypać zioła po jego wierzchu  i/lub wokół dania.

Klopsiki z indyka w roli głównej

To danie jest nie tylko niezwykle szybkie i w wygodne w przygotowaniu, ale też bardzo smaczne!

Będziesz potrzebować: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami Pamapol, makaron penne, pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię.

Ugotuj makaron (al dente). Przełóż do garnka zawartość słoików i potrzymaj na lekkim ogniu. W tym czasie pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki lub połówki.

Gdy wszystkie trzy składniki będą gotowe, wyłóż makaron na talerz, polej go sosem z klopsikami, dodaj na wierzch pomidorki oraz kilka listków bazylii do dekoracji i voila! Pyszny posiłek gotowy w 15 min.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.

Informacje z dnia: 26 września

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Paula Tumala: Moje córeczki karmiłam piersią tylko przez trzy miesiące. Niestety mój organizm nie nadążał produkować pokarmu dla dwóch dziewczynek

Modelka podkreśla, że zależało jej na tym, by móc jak najdłużej karmić piersią swoje córeczki. Niestety jej organizm nie nadążał z produkcją pokarmu dla bliźniczek, które miały spory apetyt. Tumala zachęca jednak inne kobiety do tego, żeby, jeśli mają takie możliwości, nie rezygnowały zbyt szybko z karmienia tylko dlatego, że ktoś je krytykuje lub wyśmiewa. Podkreśla też, że mleko matki to prawdziwa „bomba witaminowa" dla dziecka i żaden zamiennik nie jest w stanie zaoferować mu tylu składników odżywczych.

Muzyka

Piotr Lato: Nie uda mi się pojechać w żadną trasę. Planuję jeden duży koncert

Wokalista zyskał rozpoznawalność dzięki udziałowi w pierwszej edycji programu „Big Brother”. Po 20 latach od premiery kontrowersyjnego show Lato wydał swój debiutancki album pod tytułem „Dust Bowl Desert Night Fantasies”. Cieszy się, że dzięki zmniejszeniu obostrzeń pandemicznych będzie mógł zaprezentować nowy materiał podczas koncertów. Tłumaczy jednak, że nie zamierza ruszyć w tradycyjną trasę, ponieważ jego podejście do koncertowania w trakcie ostatnich miesięcy znacznie się zmieniło.

Finanse

Nieruchomości premium zyskały dzięki pandemii. Nabywcy szukają atrakcyjnych lokalizacji, większych metraży i dostępu do tarasu lub ogródka

Dobrze zlokalizowane nieruchomości o wysokim standardzie okazały się szczególnie odporne na rynkowe wahania spowodowane pandemią. Zainteresowanie wykazywali nie tylko inwestorzy, którzy ten segment traktują jako dobrą lokatę kapitału, lecz także klienci, którzy dla siebie szukają większych metraży. Pandemia wyraźnie zmieniła preferencje nabywców: ważniejszy stał się dostęp do zieleni i naturalnego światła, a także własny balkon lub taras. Odporność rynku premium pokazują m.in. dane KPMG na temat segmentu luksusowych nieruchomości. Rekord padł w Stanach Zjednoczonych, gdzie w III kwartale ub.r. sprzedaż nieruchomości premium wzrosła aż o ponad 60 proc. r/r.