Przegląd mediów

listopad 2019

Zboże na śniadanie z okazji Dnia Zdrowego Śniadania!

2019-11-06  |  11:26
Przegląd mediów
Do pobrania

    docx 0.05 MB

Pyszny początek dnia to gwarancja  dobrego samopoczucia, więc warto rozpocząć go od pożywnego posiłku. Śniadanie daje nam energię na cały poranek, dlatego ważne jest, żeby było pełne wartościowych składników. Polska od zawsze słynęła ze zbóż i to właśnie z nich można przygotować rozmaite i smaczne śniadania, które zagwarantują nam znakomity start! Poznaj pomysły od Lubelli na pyszne, zbożowe śniadania.

Zacznij dobrze dzień!

Aby początek dnia był udany, warto poświęcić czas na zjedzenie pożywnego śniadania. To ważne, by ten pierwszy posiłek był przemyślany i zawierał wartościowe składniki, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Do takich produktów zdecydowanie należy zboże, które zagwarantuje nam odpowiednią dawkę energii. Polska słynie z bogactwa zbóż, dzięki temu łatwo możemy sięgać po to, co jest nam bliskie i pochodzi prosto z natury.  Mamy na wyciągnięcie ręki tak wiele różnorodnych produktów zbożowych, co sprawia, że możemy każdego dnia zaserwować zupełnie inne śniadanie! Zbożowe płatki, pełnoziarniste pieczywo, naleśniki – to wszystko powstaje z ziaren zbóż i stanowi doskonałe propozycje, nawet dla najbardziej wymagających porannych smakoszy.

Jak mówi dietetyk Aneta Strelau współpracująca z marką Lubella – „Podstawą śniadania powinny być pełnoziarniste produkty, takie jak pieczywo, płatki, kasze. Dostarczenie rano takiej bomby węglowodanowej, przede wszystkim węglowodanów złożonych, pozwala na zdrowe funkcjonowanie przez cały dzień. Nasze śniadanie powinno mieć od 20 do 30 proc. wartości energetycznej. Energię powinniśmy czerpać z  produktów zbożowych, zawierających magnez  i witamin z grupy B, które dobrze działają na mózg. Warto również do takiego posiłku jeść białko”.

Zboże na wiele sposobów

Dzięki produktom zbożowym od Lubelli łatwo przygotujesz śniadania, które na długo wpiszą się w codzienne poranne menu Twojej rodziny. Kanapki nabiorą charakteru, gdy samodzielnie upieczesz domowy chleb z pełnoziarnistej mąki z wartościowymi dodatkami (pestki, otręby, siemię lniane), a mleko lub jogurt z dodatkiem np. płatków ucieszy każdego małego smakosza! Wolisz naleśniki w wersji śniadaniowej? Żaden problem! Przygotuj ciasto  z wysokiej jakości mąki, do naleśników dodaj owoce, posyp płatkami śniadaniowymi i… gotowe! Domownikom na pewno posmakują też muffinki w  wersji wytrawnej lub omlety z owocami. Dla fanów szybkich śniadań proponujemy jogurtowe smoothie owocowe z dodatkiem płatków, które jest prawdziwym zastrzykiem energii. A wszystko to na bazie cennych, zbożowych produktów!

Zbożowych opcji na początek dnia jest co niemiara – prezentujemy aż 6 przepisów na zbożowe śniadania z okazji Dnia Zdrowego Śniadania, które obchodzimy 8 listopada.

 

DYNIOWY OMLET Z PŁATKAMI CORN FLAKES KAKAO I MIÓD I FIGĄ (2-3 PORCJE)

Składniki:

  • 100 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
  • 4 jajka
  • czubata łyżka puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni
  • 2 dojrzałe figi

Wykonanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Żółtka ucieramy na gładką i puszystą masę wraz z cynamonem i puree z dyni.
  3. Białka ubijamy na sztywno z solą, po czym dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy.
  4. Wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
  5. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu.
  6. Podajemy z pokrojoną figą i płatkami.

 

BABY DUTCH Z MIODOKÓŁKAMI  (3 PORCJE)

Składniki (na trzy patelnie o średnicy około 14-16 cm lub jedną około 28-30 cm):

  • Szklanka Mąki Wrocławskiej Lubella
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju

Dodatki:

  • 150 g płatków Lubella Miodokółka
  • mały jogurt naturalny

Wykonanie:

  1. Patelnię, w której można piec (np. żeliwną), wkładamy do piekarnika i nagrzewamy  do 200 stopni.
  2. Składniki na masę dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
  3. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu.
  4. Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu wkładamy do piekarnika.
  5. Pieczemy około 20-25 minut.
  6. Gotowy naleśnik podajemy na ciepło z jogurtem i płatkami.

 

SEZAMOWE GOFRY Z AWOKADO I JAJKIEM  (3 PORCJE)

Składniki:

  • szklanka Mąki Tortowej Lubella
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • czubata łyżka sezamu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
  3. Mąkę przesiewamy do miski.
  4. Dodajemy do niej resztę składników i mieszamy na gładką masę.
  5. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  6. W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty).
  7. Awokado i jajka kroimy w plasterki.
  8. Podajemy je na gofrach.
  9. Posypujemy natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.

 

PEŁNOZIARNISTA CHAŁKA

Składniki:

  • 300 g Mąki Pełnoziarnistej 3 Zboża do wypieku chleba Lubella
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania chałki

Do podania:

  • masło
  • gładki twarożek
  • miód płynny

Wykonanie:

  1. Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut.
  2. Do przesianej mąki, dodajemy rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól.
  3. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
  4. Odstawiamy do podwojenia objętości.
  5. Następnie dzielimy je na 3 części i tworzymy z nich długie wałeczki.
  6. Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód.
  7. Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
  8. Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  9. Chałkę pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
  10. Studzimy na kratce.
  11. Podajemy z masłem, twarożkiem i miodem.

 

NALEŚNIKI Z MUSEM MORELOWO-DYNIOWYM (10-12 SZTUK)

Składniki:

  • 2 szklanki Mąki Wrocławskiej Lubella
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie:

  • słoiczek konfitury morelowej Łowicz (około 220 g)
  • 2 czubate łyżki puree z dyni

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy.
  2. Dodajemy do niej resztę składników, miksujemy i smażymy 10-12 sztuk naleśników na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
  3. Konfiturę morelową dokładnie mieszamy z puree z dyni.
  4. Każdego naleśnika smarujemy nadzieniem.
  5. Zwijamy lub składamy w trójkąty i podajemy.

 

WARSTWOWY JOGURT ŚNIADANIOWY Z PŁATKAMI  (3 PORCJE)

Składniki:

  • 150 g płatków Lubella Corn Flakes Klasyczne
  • 200 g naturalnego, gładkiego twarożku
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • 5 łyżek rozmrożonych jagód (w sezonie świeżych)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

  1. Twarożek dokładnie mieszamy z sokiem pomarańczowym i przelewamy do słoiczków lub wysokich szklanek.
  2. Jagody miksujemy z jogurtem na gładki mus.
  3. Przelewamy na twarożek.
  4. Naczynia dopełniamy porcją płatków i od razu podajemy.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.

Informacje z dnia: 6 listopada

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Partner sekcji zdrowie

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Barbara Kurdej-Szatan: W półfinale „TzG” zaczęłam mieć takie przeczucie, że odpadniemy. W myślach przygotowałam sobie nawet przemowę pożegnalną

Jeszcze przed startem programu Barbara Kurdej-Szatan typowana była na faworytkę jubileuszowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Przewidywania widzów się sprawdziły i w najbliższym odcinku to właśnie ona powalczy o Kryształową Kulę. Sama aktorka przyznaje, że największe emocje towarzyszyły jej w ostatnim odcinku, kiedy wraz z Jackiem Jeschke starali się o awans do finału. Obydwoje zapewniają, że taneczne show Polsatu było dla nich fantastycznym doświadczeniem i choć treningi były czasochłonne i męczące, to piękne emocje, jakie towarzyszyły występom wynagrodziły wszystkie trudy.

Gala Złote Spinacze 2019

Handel

Niższe zbiory jabłek przełożyły się na wyższe ceny skupu. W przyszłym roku owoce mogą być jeszcze droższe

Zbiory jabłek są w tym roku niższe o 25 proc. od ubiegłorocznych, co przełożyło się na wyższe ceny skupu zarówno jabłek deserowych, jak i przemysłowych. Pod tym względem przyszły rok może się okazać dla sadowników jeszcze bardziej korzystny, zwłaszcza jeśli wystąpią kolejne problemy z produkcją spowodowane niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Czynnikiem, który powoduje wzrost cen jabłek, są też spadki produkcji w innych krajach.

Konsument

Reklama prasowa wciąż skuteczna. Angażuje odbiorcę bardziej niż telewizyjna i internetowa

Wydawcy i przedstawiciele domów mediowych podkreślają, że reklama prasowa ma kilka solidnych przewag nad telewizyjną czy online’ową. Oprócz prestiżu i autorytetu jest nieinwazyjna, nie przeszkadza w konsumpcji innych treści. Kolejny atut to niski koszt dotarcia do odbiorcy i wielokrotny kontakt z reklamą, bo czytelnik wraca do jednego wydania gazety czy magazynu nawet 2–5 razy. Z pomiarów Polskich Badań Czytelnictwa wynika też, że reklama w prasie jest bardziej angażująca i w większym stopniu skupia uwagę czytelnika.

 

Medycyna

Cyberataki mogą sparaliżować pracę służby zdrowia. Hakerzy zmuszają szpitale do zawieszenia pracy i płacenia okupów

Zabezpieczenia przed atakami cybernetycznymi w służbie zdrowia są niewystarczające – wskazują eksperci od cyberbezpieczeństwa. Ataki hakerów, których celem były placówki medyczne zmuszały ich zarządców do przerwania pracy. Powodowały tym samym bezpośrednie zagrożenie życia pacjentów, a na dodatek szpitale były zmuszane do wpłacania wysokich okupów. Zdaniem ekspertów cyberprzestępczość będzie najpoważniejszym zagrożeniem w najbliższych latach.