Strona główna

październik 2019

Światowy Dzień Makaronu – jak świętować 25 października?

2019-10-25  |  10:48
Do pobrania

    docx 0.05 MB

Makaron to jedna z najstarszych potraw na świecie, ale swój dzień obchodzi dopiero 24-ty raz. Światowy Dzień Makaronu możemy celebrować dzięki World Pasta Congress, który odbył się w 1995 roku w Rzymie. W tym roku zachęcamy do wspólnego świętowania wraz z Lubellą i to na dwa zupełnie różne sposoby. Zaraz dowiecie się jakie, a póki co zapiszcie sobie w kalendarzu datę 25 października i celebrujcie Dzień Makaronu co roku!

Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my  proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak samo pysznie.

Przygotowaliśmy TOP 3 zalet makaronowych dań na ciepło i na zimno.

Na ciepło

Po pierwsze makaron na ciepło przede wszystkim doskonale rozgrzewa, dodaje energii i nasyca – gdy za oknami coraz niższa temperatura, nic nie ociepli chłodnego wieczoru jak gorący makaron na talerzu. Po drugie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację – zależnie od naszych preferencji, możemy go połączyć z mięsnym sosem na obiad lub z lekkimi warzywami na kolację. Po trzecie można go zaserwować na mnóstwo różnych sposobów – ugotować go i podać z ulubionymi dodatkami, zapiec w piekarniku w formie zapiekanki czy wykorzystać jako dodatek do zupy. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia!

…i na zimno!

Makaron w wersji na zimno to idealne danie na każdą porę roku – sprawdzi się na talerzu zarówno zimą w formie warzywno-makaronowej sałatki, jak i latem z dodatkiem sezonowych owoców i twarogu. Drugą zaletą jest to, że taka potrawa może pełnić rolę przystawki, lunchu do pracy lub głównej przekąski na imprezie – tym samym nadaje się na wiele okazji i sprawdzi się w każdym towarzystwie. Kto przejdzie obojętnie obok miski z różnorodnymi składnikami przeplatanymi z makaronem? Na pewno będzie sporo dokładek! Jeśli jednak zdarzy się tak, że porcja sałatki z makaronem na zimno zostanie na później – to nic, bo wciąż będzie smakowała tak samo dobrze. I to jest z pewnością trzeci plus takiej potrawy.

Świętujmy wspólnie!

Możliwości jest mnóstwo, zatem niech Światowy Dzień Makaronu będzie okazją do wypróbowania nowych połączeń smakowych – i na ciepło, i na zimno! Przygotujcie ulubione produkty, kilka rodzajów makaronów i połączcie je w pyszne dania. Być może nowopowstałe przysmaki wpiszą się na stałe do Waszego menu? Poniżej dwie podpowiedzi, co możecie ugotować z okazji Światowego Dnia Makaronu z makaronem Lubella.

 

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA NA CIEPŁO I NA ZIMNO NA ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU!

 

SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I BRĄZOWYMI PIECZARKAMI I SEZAMEM (2 porcje)


Składniki:

 

100 g makaronu Lubella Spaghetti

120 g brązowych pieczarek

100 g świeżego szpinaku

1/2 szklanki bulionu warzywnego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki masła klarowanego

szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku

2 łyżeczki sezamu do posypania

 

Wykonanie:

 

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.

Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i - często mieszając - smażyć, aż szpinak „zwiędnie”.

Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.

Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści.

Przed podaniem posypać sezamem.

 

 

SAŁATKA ZE ŚWIDRAMI Z AWOKADO, PIECZONĄ DYNIĄ I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ (2 porcje)

 

Składniki:

 

120 g makaronu Lubella Świdry

140 g dyni

100 g szynki szwarcwaldzkiej

100 g pomidorków koktajlowych

1/2 awokado

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka syropu klonowego

2 łyżki świeżego tymianku

szczypta soli, pieprzu do smaku

2 łyżki prażonego słonecznika do posypania

 

Wykonanie:

 

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić.

Kawałki dyni doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.

Piec przez 30 minut.

10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodać zwinięte plastry szynki.

Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić.

Wszystkie składniki wymieszać z makaronem.

Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę.

Posypać prażonym słonecznikiem.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.

Informacje z dnia: 25 października

Więcej ważnych informacji

Komunikat

Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

Zapraszamy do kontaktu media|newseria.pl?subject=Kontakt%20dla%20medi%C3%B3w| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|media|newseria.pl 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Macademian Girl: Moi fani cenią mnie za dbałość o detale. Przykładam się do swojej pracy, ale nie jest to chory perfekcjonizm

W środowisku artystycznym Macademian Girl znana jest jako niebywała perfekcjonistka. Sama blogerka tłumaczy, że w tej kwestii trzeba jednak rozgraniczyć pewne pojęcia, bo rzetelność, którą ceni sobie najbardziej, to nie to samo, co przesadny perfekcjonizm. Dlatego też stara się robić wszystko na sto procent, ale też zostawia sobie margines błędu.

Media

Natalia Nykiel: Przeszłam drogę od talent show aż do miejsca, w którym jestem obecnie. To ostatecznie publiczność decyduje o rozwoju kariery

W marcu na antenie Polsatu wystartuje nowe muzyczne talent show „The Four. Bitwa o sławę”. Program poprowadzi wokalistka, Natalia Szroeder. W roli jurorów będzie można zobaczyć: Natalię Nykiel, Igora Herbuta i Jakuba Badacha. Trenerzy przyznają, że zadanie, które mają przed sobą, nie należy do najprostszych. Zależy im, aby rady i wskazówki udzielane uczestnikom były szczere i pomocne. Dzięki temu chcą odkryć nowe talenty i przyczynić się do ich rozwoju.

Media i PR

Coraz większe wydatki na reklamę w kinach. Wpływają na to rosnąca liczba widzów i zastosowanie nowych technologii

Kino jest coraz bardziej doceniane przez marketerów, a budżety reklamowe w tym segmencie są coraz większe. W tym roku – jak wynika z prognoz Zenith – reklama kinowa urośnie o 4,6 proc., czyli powyżej średniej rynkowej. Również globalne prognozy mówią o tym, że będzie to jeden z liderów wzrostów wydatków reklamowych spośród wszystkich segmentów. – Reklama kinowa daje możliwość wykorzystania innowacyjnych technologii, formatów ScreenX czy 4DX. Pozwala też na lepszą interakcję z widzem – ocenia Justyna Krzyżanowska z New Age Media.

 

Biotechnologia

Nanomateriały zrewolucjonizują ortopedię i implantologię. Antybakteryjne powłoki atomowe zmniejszą ryzyko zakażeń podczas wszczepiania implantów

Nanotechnologia zmienia oblicze medycyny. Dzięki cienkim warstwom atomowym o działaniu antybakteryjnym mamy szansę pokonać problem lekooporności szczepów bakterii. Technologia ta pozwala ponadto opracować dużo doskonalsze implanty stomatologiczne czy protezy kończyn. W medycynie stomatologicznej nanotechnologia umożliwia także stworzenie materiałów, które wyeliminują ryzyko próchnicy