Strona główna

październik 2019

Światowy Dzień Makaronu – jak świętować 25 października?

2019-10-25  |  10:48
Do pobrania

    docx 0.05 MB

Makaron to jedna z najstarszych potraw na świecie, ale swój dzień obchodzi dopiero 24-ty raz. Światowy Dzień Makaronu możemy celebrować dzięki World Pasta Congress, który odbył się w 1995 roku w Rzymie. W tym roku zachęcamy do wspólnego świętowania wraz z Lubellą i to na dwa zupełnie różne sposoby. Zaraz dowiecie się jakie, a póki co zapiszcie sobie w kalendarzu datę 25 października i celebrujcie Dzień Makaronu co roku!

Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my  proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak samo pysznie.

Przygotowaliśmy TOP 3 zalet makaronowych dań na ciepło i na zimno.

Na ciepło

Po pierwsze makaron na ciepło przede wszystkim doskonale rozgrzewa, dodaje energii i nasyca – gdy za oknami coraz niższa temperatura, nic nie ociepli chłodnego wieczoru jak gorący makaron na talerzu. Po drugie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację – zależnie od naszych preferencji, możemy go połączyć z mięsnym sosem na obiad lub z lekkimi warzywami na kolację. Po trzecie można go zaserwować na mnóstwo różnych sposobów – ugotować go i podać z ulubionymi dodatkami, zapiec w piekarniku w formie zapiekanki czy wykorzystać jako dodatek do zupy. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia!

…i na zimno!

Makaron w wersji na zimno to idealne danie na każdą porę roku – sprawdzi się na talerzu zarówno zimą w formie warzywno-makaronowej sałatki, jak i latem z dodatkiem sezonowych owoców i twarogu. Drugą zaletą jest to, że taka potrawa może pełnić rolę przystawki, lunchu do pracy lub głównej przekąski na imprezie – tym samym nadaje się na wiele okazji i sprawdzi się w każdym towarzystwie. Kto przejdzie obojętnie obok miski z różnorodnymi składnikami przeplatanymi z makaronem? Na pewno będzie sporo dokładek! Jeśli jednak zdarzy się tak, że porcja sałatki z makaronem na zimno zostanie na później – to nic, bo wciąż będzie smakowała tak samo dobrze. I to jest z pewnością trzeci plus takiej potrawy.

Świętujmy wspólnie!

Możliwości jest mnóstwo, zatem niech Światowy Dzień Makaronu będzie okazją do wypróbowania nowych połączeń smakowych – i na ciepło, i na zimno! Przygotujcie ulubione produkty, kilka rodzajów makaronów i połączcie je w pyszne dania. Być może nowopowstałe przysmaki wpiszą się na stałe do Waszego menu? Poniżej dwie podpowiedzi, co możecie ugotować z okazji Światowego Dnia Makaronu z makaronem Lubella.

 

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA NA CIEPŁO I NA ZIMNO NA ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU!

 

SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I BRĄZOWYMI PIECZARKAMI I SEZAMEM (2 porcje)


Składniki:

 

100 g makaronu Lubella Spaghetti

120 g brązowych pieczarek

100 g świeżego szpinaku

1/2 szklanki bulionu warzywnego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki masła klarowanego

szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku

2 łyżeczki sezamu do posypania

 

Wykonanie:

 

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.

Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i - często mieszając - smażyć, aż szpinak „zwiędnie”.

Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.

Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści.

Przed podaniem posypać sezamem.

 

 

SAŁATKA ZE ŚWIDRAMI Z AWOKADO, PIECZONĄ DYNIĄ I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ (2 porcje)

 

Składniki:

 

120 g makaronu Lubella Świdry

140 g dyni

100 g szynki szwarcwaldzkiej

100 g pomidorków koktajlowych

1/2 awokado

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka syropu klonowego

2 łyżki świeżego tymianku

szczypta soli, pieprzu do smaku

2 łyżki prażonego słonecznika do posypania

 

Wykonanie:

 

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić.

Kawałki dyni doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.

Piec przez 30 minut.

10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodać zwinięte plastry szynki.

Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić.

Wszystkie składniki wymieszać z makaronem.

Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę.

Posypać prażonym słonecznikiem.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.

Informacje z dnia: 25 października

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Partner sekcji zdrowie

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Barbara Kurdej-Szatan: W półfinale „TzG” zaczęłam mieć takie przeczucie, że odpadniemy. W myślach przygotowałam sobie nawet przemowę pożegnalną

Jeszcze przed startem programu Barbara Kurdej-Szatan typowana była na faworytkę jubileuszowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Przewidywania widzów się sprawdziły i w najbliższym odcinku to właśnie ona powalczy o Kryształową Kulę. Sama aktorka przyznaje, że największe emocje towarzyszyły jej w ostatnim odcinku, kiedy wraz z Jackiem Jeschke starali się o awans do finału. Obydwoje zapewniają, że taneczne show Polsatu było dla nich fantastycznym doświadczeniem i choć treningi były czasochłonne i męczące, to piękne emocje, jakie towarzyszyły występom wynagrodziły wszystkie trudy.

Gala Złote Spinacze 2019

Handel

Niższe zbiory jabłek przełożyły się na wyższe ceny skupu. W przyszłym roku owoce mogą być jeszcze droższe

Zbiory jabłek są w tym roku niższe o 25 proc. od ubiegłorocznych, co przełożyło się na wyższe ceny skupu zarówno jabłek deserowych, jak i przemysłowych. Pod tym względem przyszły rok może się okazać dla sadowników jeszcze bardziej korzystny, zwłaszcza jeśli wystąpią kolejne problemy z produkcją spowodowane niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Czynnikiem, który powoduje wzrost cen jabłek, są też spadki produkcji w innych krajach.

Konsument

Reklama prasowa wciąż skuteczna. Angażuje odbiorcę bardziej niż telewizyjna i internetowa

Wydawcy i przedstawiciele domów mediowych podkreślają, że reklama prasowa ma kilka solidnych przewag nad telewizyjną czy online’ową. Oprócz prestiżu i autorytetu jest nieinwazyjna, nie przeszkadza w konsumpcji innych treści. Kolejny atut to niski koszt dotarcia do odbiorcy i wielokrotny kontakt z reklamą, bo czytelnik wraca do jednego wydania gazety czy magazynu nawet 2–5 razy. Z pomiarów Polskich Badań Czytelnictwa wynika też, że reklama w prasie jest bardziej angażująca i w większym stopniu skupia uwagę czytelnika.

 

Medycyna

Cyberataki mogą sparaliżować pracę służby zdrowia. Hakerzy zmuszają szpitale do zawieszenia pracy i płacenia okupów

Zabezpieczenia przed atakami cybernetycznymi w służbie zdrowia są niewystarczające – wskazują eksperci od cyberbezpieczeństwa. Ataki hakerów, których celem były placówki medyczne zmuszały ich zarządców do przerwania pracy. Powodowały tym samym bezpośrednie zagrożenie życia pacjentów, a na dodatek szpitale były zmuszane do wpłacania wysokich okupów. Zdaniem ekspertów cyberprzestępczość będzie najpoważniejszym zagrożeniem w najbliższych latach.