News powiązane z potrawy wielkanocne

2018-03-30 | 06:28
Gwiazdy
Magda Gessler: Pomysł na tegoroczną Wielkanoc jest fantastyczny. Przy jednym stole spotkam się z przyjaciółmi, córką, tatą i mężem News powiązane z potrawy wielkanocne

Magda Gessler: Pomysł na tegoroczną Wielkanoc jest fantastyczny. Przy jednym stole spotkam się z przyjaciółmi, córką, tatą i mężem

Tegoroczną Wielkanoc restauratorka spędzi w gronie rodziny i najbliższych przyjaciół w Krakowie. Zamierza przygotować część potraw, m.in. swoją ulubioną białą kiełbasę. Z okazji świąt gwiazda „Kuchennych rewolucji” życzy swoim przyjaciołom i krewnym zdrowia, spokoju i unikania negatywnych emocji, takich jak niepotrzebne rozpamiętywanie przeszłości.
więcej
2017-04-11 | 06:30
Przemysł spożywczy
Polacy coraz częściej korzystają z wielkanocnego cateringu. Dominują potrawy tradycyjne, przygotowane w innowacyjny sposób

Polacy coraz częściej korzystają z wielkanocnego cateringu. Dominują potrawy tradycyjne, przygotowane w innowacyjny sposób

Dynamicznie rośnie rynek cateringu świątecznego. Z pomocy profesjonalnych kucharzy korzystają przede wszystkim firmy, ale coraz chętniej także osoby prywatne, którym brakuje czasu lub chęci, by przygotować własne potrawy na wielkanocny stół. Polacy wolny czas wolą spędzać z rodziną niż w kuchni. Popularnością cieszą się potrawy tradycyjne, choć przygotowane w nieco bardziej innowacyjny sposób.
więcej
2016-03-25 | 06:42
Gwiazdy
Barbara Kurdej-Szatan: w tym roku zadanie malowania pisanek spadnie na moją córkę

Barbara Kurdej-Szatan: w tym roku zadanie malowania pisanek spadnie na moją córkę

Wielkanoc to dla Barbary Kurdej-Szatan czas wyjątkowo cenny, może bowiem spędzić go z rodzicami i siostrą. Z utęsknieniem czeka również na ulubioną potrawę świąteczną, czyli jajka z majonezem i chrzanem. Ze względu na obowiązki zawodowe aktorka mało angażuje się w przygotowania, w tym roku nawet malowane pisanek powierzy córce Hani.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.