Mówi: | Barbara Kurdej-Szatan |
Funkcja: | aktorka |
Barbara Kurdej-Szatan: w tym roku zadanie malowania pisanek spadnie na moją córkę
Wielkanoc to dla Barbary Kurdej-Szatan czas wyjątkowo cenny, może bowiem spędzić go z rodzicami i siostrą. Z utęsknieniem czeka również na ulubioną potrawę świąteczną, czyli jajka z majonezem i chrzanem. Ze względu na obowiązki zawodowe aktorka mało angażuje się w przygotowania, w tym roku nawet malowane pisanek powierzy córce Hani.
Barbara Kurdej-Szatan nie wyobraża sobie Wielkanocy spędzonej inaczej niż w gronie rodzinnym. Na co dzień mieszka z dala od rodziców i siostry, ceni więc święta za czas, który może spędzić z bliskimi. Odkąd związała się z Rafałem Szatanem, aktorka musi dzielić świąteczne dni między rodziców i teściów.
– Będziemy trochę u Szatanów, trochę u Kurdejów. W tym roku najpierw u Szatanów, potem u Kurdejów, więc trochę kilometrów przemierzymy, ale na pewno będzie przyjemnie – mówi Barbara Kurdej-Szatan agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Aktorka jest obecnie całkowicie pochłonięta pracą: nagrywa kolejne odcinki programu „Kocham Cię, Polsko” dla TVP, gra w dwóch spektaklach teatralnych i przygotowuje się do kolejnej premiery na deskach Teatru 6. piętro. Nie jest więc w stanie wesprzeć rodziny w przygotowaniach do świąt w takim stopniu, w jakim by chciała.
– Przyjeżdżamy do rodziców dość późno, nie przygotowujemy wcześniej nic u siebie, tylko przyjeżdżamy i tam pomagamy. Na pewno malowanie jajek w tym roku będzie zadaniem dla mojej córki – mówi Barbara Kurdej-Szatan.
Gwiazda ma ulubioną potrawę świąteczną. Przygotowuje ją tylko raz w roku, właśnie z okazji Wielkanocy.
– Uwielbiam taką paciaję, którą robimy z jajka. To jest po prostu rozdrobnione jajko z majonezem. Majonez, musztarda, chrzan i nic więcej, ale jest przepyszne. I to jest taki dla mnie smak Wielkanocy – mówi Barbara Kurdej-Szatan.
Aktorka ma nadzieję, że w tym roku pogoda dopisze i Wielkanoc będzie ciepła i słoneczna. W okresie Bożego Narodzenia była rozczarowana warunkami atmosferycznymi – święta spędzała w nowym domu rodziców położonym w okolicy lasu i marzyła o śniegu pokrywającym teren wokół budynku. Tymczasem Boże Narodzenie było ciepłe i deszczowe.
– Pamiętam, jak byłam mała, jak latałam po moim osiedlu w lany poniedziałek z przyjaciółkami, chłopaki nas ganiali. Myśmy uciekały, byłyśmy całe mokre i żeby wyschnąć, opalałyśmy się – mówi Barbara Kurdej-Szatan.
Rodzice aktorki jeszcze do niedawna mieszkali w Opolu, kilka miesięcy temu wybudowali jednak dom bliżej Warszawy. Siostra, również aktorka, mieszka natomiast w Gdyni.
Czytaj także
- 2024-03-29: Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
- 2024-03-28: Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
- 2024-03-25: Marta Wiśniewska: Nie rozumiem fenomenu mazurka. Na Wielkanoc zrobię pyszną, tłustą paschę z bakaliami
- 2024-03-26: Piotr Zelt: W tym roku na Wielkanoc jadę na narty w Alpy. Chyba wszystkim jest na rękę, że będę gdzieś daleko
- 2024-03-27: Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
- 2023-12-15: Barbara Kurdej-Szatan: Teraz gram głównie w teatrach. Przede wszystkim w Warszawie, ale też w czterech spektaklach objazdowych
- 2023-12-21: Barbara Kurdej-Szatan: W tym roku w swoim domu organizuję święta dla całej rodziny. Z kolei na sylwestra jedziemy na narty w Alpy
- 2023-12-06: Warto sprawdzić, czy śledź kupowany na wigilijny stół ma certyfikat zrównoważonych połowów. Sytuacja tego gatunku dramatycznie się pogarsza
- 2023-04-07: Wielkanocny koszyk coraz częściej bez jajek trójek. Rośnie sprzedaż jajek z chowu bezklatkowego
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.