Newsy

Barbara Kurdej-Szatan: w tym roku zadanie malowania pisanek spadnie na moją córkę

2016-03-25  |  06:42

Wielkanoc to dla Barbary Kurdej-Szatan czas wyjątkowo cenny, może bowiem spędzić go z rodzicami i siostrą. Z utęsknieniem czeka również na ulubioną potrawę świąteczną, czyli jajka z majonezem i chrzanem. Ze względu na obowiązki zawodowe aktorka mało angażuje się w przygotowania, w tym roku nawet malowane pisanek powierzy córce Hani.

Barbara Kurdej-Szatan nie wyobraża sobie Wielkanocy spędzonej inaczej niż w gronie rodzinnym. Na co dzień mieszka z dala od rodziców i siostry, ceni więc święta za czas, który może spędzić z bliskimi. Odkąd związała się z Rafałem Szatanem, aktorka musi dzielić świąteczne dni między rodziców i teściów.

Będziemy trochę u Szatanów, trochę u Kurdejów. W tym roku najpierw u Szatanów, potem u Kurdejów, więc trochę kilometrów przemierzymy, ale na pewno będzie przyjemnie mówi Barbara Kurdej-Szatan agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Aktorka jest obecnie całkowicie pochłonięta pracą: nagrywa kolejne odcinki programu „Kocham Cię, Polsko” dla TVP, gra w dwóch spektaklach teatralnych i przygotowuje się do kolejnej premiery na deskach Teatru 6. piętro. Nie jest więc w stanie wesprzeć rodziny w przygotowaniach do świąt w takim stopniu, w jakim by chciała.

– Przyjeżdżamy do rodziców dość późno, nie przygotowujemy wcześniej nic u siebie, tylko przyjeżdżamy i tam pomagamy. Na pewno malowanie jajek w tym roku będzie zadaniem dla mojej córki – mówi Barbara Kurdej-Szatan.

Gwiazda ma ulubioną potrawę świąteczną. Przygotowuje ją tylko raz w roku, właśnie z okazji Wielkanocy.

 Uwielbiam taką paciaję, którą robimy z jajka. To jest po prostu rozdrobnione jajko z majonezem. Majonez, musztarda, chrzan i nic więcej, ale jest przepyszne. I to jest taki dla mnie smak Wielkanocy mówi Barbara Kurdej-Szatan.

Aktorka ma nadzieję, że w tym roku pogoda dopisze i Wielkanoc będzie ciepła i słoneczna. W okresie Bożego Narodzenia była rozczarowana warunkami atmosferycznymi święta spędzała w nowym domu rodziców położonym w okolicy lasu i marzyła o śniegu pokrywającym teren wokół budynku. Tymczasem Boże Narodzenie było ciepłe i deszczowe. 

– Pamiętam, jak byłam mała, jak latałam po moim osiedlu w lany poniedziałek z przyjaciółkami, chłopaki nas ganiali. Myśmy uciekały, byłyśmy całe mokre i żeby wyschnąć, opalałyśmy się – mówi Barbara Kurdej-Szatan.

Rodzice aktorki jeszcze do niedawna mieszkali w Opolu, kilka miesięcy temu wybudowali jednak dom bliżej Warszawy. Siostra, również aktorka, mieszka natomiast w Gdyni.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.