Mówi: | Łukasz Magrian |
Funkcja: | zastępca dyrektora biura |
Firma: | Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna |
Bałtycki bursztyn może być wykorzystywany zarówno jako ozdoba, jak i składnik lekarstw i potraw
Bursztyn to jeden z najpopularniejszych kamieni, nie tylko w Polsce. Kojarzący się z Pomorzem szlachetny surowiec jest ceniony ze względu na wiele właściwości – wykorzystuje się go w zdobnictwie, ponadto ma on właściwości lecznicze, a także jest wykorzystywany jako składnik dań i napojów.
Bursztyn to kopalniana skamieniała żywica, która pochodzi z trzeciorzędowych drzew iglastych i liczy sobie blisko 40 milionów lat. Biżuteria wykonana z bursztynu od wieków zachwyca wielością barw i jest chętnie kupowana przez kobiety w każdym wieku. Jednym z największych miejsc poświęconych bursztynowi jest Piąta Aleja w Gdańsku, gdzie miłośnicy tego kruszcu mogą poznać jego historię oraz przekonać się oraz jak powstaje biżuteria na bazie bursztynu.
– Znajdują się tam liczne galerie, wystawy, miejsca, w których nie tylko można obejrzeć biżuterię, lecz także podejrzeć pracę rzemieślników, spróbować swoich sił przy obróbce tego tworzywa, zobaczyć jak trudna jest to praca. Można własnoręcznie przygotować pewne elementy i stworzyć swoją własną kompozycję – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Łukasz Magrian, zastępca dyrektora biura w Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Bursztyn od wieków jest ceniony również za swoje właściwości zdrowotne. Wiara w dobroczynne działanie bursztynu została poparta badaniami naukowymi. Potwierdzono, że bursztyn pobudza system nerwowy, reguluje pracę nerek i jelit oraz ma działanie przeciwzapalne. Popularny kamień jest wykorzystywany również w zabiegach kosmetycznych.
– Wiele hoteli świadczących usługi z zakresu odnowy stosuje bursztyn. Właściwości lecznicze tego kamienia wykorzystuje się przy tworzeniu kosmetyków do konkretnych zabiegów. Bursztyn świetnie regeneruje skórę, działa antyalergicznie, daje poczucie wypoczynku i relaksu – mówi Łukasz Magrian.
Zabiegi z użyciem bursztynu polecane są przede wszystkim w okresie jesiennym, kiedy należy wzmocnić organizm i przygotować skórę do zimy. W ofercie salonów spa znajduje się masaż bursztynem, z wykorzystaniem pyłu bursztynowego lub kremów stworzonych na bazie tego kamienia.
Jedną z mniej znanych właściwości bursztynu są jego walory smakowe. Kruszec ten wykorzystywany jest bowiem nie tylko w popularnych nalewkach, ale stał się także dodatkiem do potraw.
– Bursztyn stał się również inspiracją do stworzenia konkretnych potraw, kompozycji barw i smaków, które nawiązują nie tylko do odcieni bursztynu, lecz także konkretnych produktów, które powstają na jego bazie. Na przykład nalewka bursztynowa, która jest wykorzystywana do tworzenia konkretnych potraw. Mamy zupę bursztynową oraz marynaty, które powstają w oparciu o kamień bursztynowy, a także lokalny browar – wymienia Magrian.
Badania wykazały, że bałtycki bursztyn ma najwięcej właściwości zdrowotnych w naturalnej postaci surowca oraz w postaci rozdrobnionej. Należy jedna pamiętać, aby nie stopić kamienia, ponieważ wówczas straci on większość swoich leczniczych właściwości.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
Nie tylko producenci TVN-u chcieli widzieć w swoim formacie Jakuba Rzeźniczaka. Walczył o niego również Polsat, proponując mu udział w nowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Były piłkarz nie wystąpi jednak na parkiecie, bo jak podkreśla, w tym momencie nie czułby się komfortowo w tym programie. Nie chce bowiem prowokować dwuznacznych sytuacji i dostarczać swojej żonie powodów do niepokoju czy zazdrości.
Konsument
Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.
Podróże
Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.