Newsy

80 proc. infekcji wywołuje nieodpowiednia higiena. Mycie rąk powinno trwać przynajmniej 20–30 sekund

2017-10-16  |  05:55
Mówi:dr Katarzyna Zacharczuk
Funkcja:Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
  • MP4
  • Dłonie to największy nośnik zarazków. Aż 80 proc. wszystkich infekcji wywoływanych jest przez niedostateczną higienę. Mycie rąk przez 5 czy 10 sekund to zdecydowanie za krótko. By skutecznie pozbyć się zarazków, potrzeba ciepłej wody, mydła i co najmniej 20–30 sekund. Ręce trzeba myć przed każdym posiłkiem, po kontakcie ze zwierzętami i po wyjściu z toalety. Badania pokazują, że odpowiednie mycie i dezynfekowanie rąk aż o połowę zmniejsza ryzyko infekcji i zachorowań.

    Wiele drobnoustrojów chorobotwórczych, które wywołują żółtaczkę pokarmową, biegunki, salmonellozę i inne zakażenia układu pokarmowego, zapalenie dróg oddechowych oraz inne choroby zakaźne jest przenoszonych właśnie na rękach. Stąd też mogą się one przedostać do przewodu pokarmowego, na przykład w wyniku oblizywania palców, wkładania do ust długopisu czy poprzez skażone pożywienie. Przenoszone na rękach drobnoustroje pozostają także na dotykanych przedmiotach i stanowią źródło zakażenia dla innych osób. Dlatego nie można zapominać o odpowiedniej higienie dłoni.

    – Rekomendacje WHO i wytyczne amerykańskiej organizacji CDC mówią o tym, że powinniśmy myć ręce minimum 20–30 sekund. Większość z nas jest przyzwyczajona jedynie do opłukania rąk pod bieżącą wodą albo użycia mydła przez 5 sekund. A tej czynności trzeba jednak poświęcić trochę więcej czasu. Mówi się, że 15 sekund pozwala na usunięcie około 90 proc. drobnoustrojów z naszych rąk, podczas gdy przedłużenie tego czasu do 30 sekund może wyeliminować 99 proc. drobnoustrojów, które znajdują się przejściowo na naszych rękach – mówi agencji Newseria dr Katarzyna Zacharczuk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, Państwowego Zakładu Higieny, ekspert programu „Wzorowa Łazienka”.

    Tymczasem z badań wynika, że aż 60–70 proc. osób nie myje rąk po wyjściu z toalety. W tej sytuacji, by skutecznie pozbyć się zarazków, nie wystarczy użyć chusteczek nawilżających. Najlepiej zamoczyć ręce w ciepłej wodzie, później namydlić, myć przez dłuższą chwilę, a następnie dokładnie spłukać i osuszyć.

    – Ważne są środki, czyli woda i mydło, a także sama technika mycia rąk. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby każdy element dłoni został umyty, ważne są przestrzenie pomiędzy palcami, ważne są kciuki, grzbiet i wnętrze dłoni, zagłębienia, opuszki palców. Trzeba rękom poświęcić trochę czasu, aby dokładnie je oczyścić – mówi dr Katarzyna Zacharczuk.

    Dobre nawyki dotyczące dbania o higienę dzieci powinny wynosić z domu. Regularne mycie rąk po spacerze, przed posiłkiem czy po zabawie z psem sprawi, że czynność ta będzie dla nich naturalna, wręcz automatyczna i nie będą się zastanawiać nad jej wykonaniem. To szczególnie ważne, ponieważ spędzając kilka godzin dziennie w szkole lub przedszkolu, maluchy muszą zupełnie samodzielnie zadbać o swoją higienę.

    – Od najmłodszych lat uczmy dzieci nawyku mycia rąk i przyzwyczajajmy je do tej codziennej czynności. Jeśli dziecko widzi, że idziemy z nim do łazienki, myjemy ręce przed jedzeniem, gdy mamy brudne, bo na przykład bawiliśmy się z psem, to dziecko obserwuje i chłonie to. Dzieci są bardzo dobrymi obserwatorami, dlatego ważne jest to, abyśmy my, dorośli, dawali przykład. To jest edukacja w domu, w przedszkolu, następnie w szkołach – mówi dr Katarzyna Zacharczuk.

    Częste mycie i dezynfekcja rąk, zwłaszcza w takich sprzyjających zarazkom miejscach, jakim jest na przykład szkoła, może mieć zbawienny wpływ na zdrowie i uchronić dzieci przed infekcjami, w tym również grypą, nawet w okresie najczęstszych zachorowań.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Handel

    Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

    Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.

    Transport

    Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

    Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.