Newsy

Dania dietetyczne też mogą być smaczne i atrakcyjne. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru produktów i skomponowania potraw

2016-02-19  |  06:00

Szefowie kuchni walczą ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało smaczne i brzydko wygląda na talerzu. Ich zdaniem, wszystko jest kwestią doboru składników, sposobu przygotowania i podania. Warto też eksperymentować z nieco zapomnianymi warzywami, takimi jak skorzonera czy topinambur i przyrządzać je w zupełnie innej odsłonie. 

Kucharze z wieloletnim doświadczeniem przekonują, że każdą – nawet najbardziej dietetyczną potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu.

– Danie dostosowane do konkretnej diety również może być smaczne i ładnie wyglądać na talerzu. I nie ma znaczenia, czy jest to dieta cukrzycowa, bezglutenowa czy jakakolwiek inna. Ja w kuchni wykorzystuję produkty, które są po części już zapomniane, chociażby siemię lniane, warzywa typu skorzonera czy topinambur – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Łukasz Konik, szef Restauracji Przedwiośnie w EVA Park Life&SPA.

Wszystko zależy od odpowiedniego doboru produktów i skomponowania potraw, które nie dość, że będą wyglądały apetycznie, to jeszcze dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zdaniem specjalistów do spraw żywienia, podstawą każdej diety powinny być warzywa i owoce. Mogą być podane w tradycyjnej formie lub w zupełnie nowej odsłonie.

– Krem ze skorzonery podajemy na przykład z sufletem marchewkowym, czyli teoretycznie mamy dwa warzywa, zamieniamy to wszystko w inny sposób podania tak, żeby  gość czuł, że dostał bardzo fajne danie, a przede wszystkim dietetyczne i lekkie – podkreśla Łukasz Konik.

Dobrze zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na zdrowie i poprawia samopoczucie, dlatego specjaliści do spraw żywienia przekonują, że w każdej sytuacji – niezależnie od tego, czy jest się na wyjeździe, czy przygotowuje się posiłki w domu – trzeba zwracać uwagę na to, co trafia na stół.

– W mojej kuchni jest jedna bardzo ważna zasada: przede wszystkim produkty muszą być sezonowe i najwyższej jakości.  Stawiamy też na ziarna, chociażby teraz popularne są ziarna chia, które wpływają na dobry metabolizm – dodaje Łukasz Konik.

Odpowiednia dieta dopasowana do potrzeb organizmu w połączeniu z aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu pozwoli utrzymać szczupłą sylwetkę i zapobiegnie rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie tętnicze, problemy naczyniowo-krążeniowe czy nowotwory.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Transport

Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.