Mówi: | Ilona Felicjańska |
Funkcja: | modelka |
Ilona Felicjańska: Bardzo zwracam uwagę na to, co jem. Są to głównie sałaty i warzywa, a mięso sporadycznie
Modelka podkreśla, że nie stosuje żadnej diety, natomiast zwraca uwagę na to, by jej codzienne menu było bogate w produkty, które dostarczają dużo witamin i składników odżywczych. W jadłospisie dominują więc sałatki, warzywa pod różnymi postaciami, a także duże ilości wody i zielonej herbaty. Ilona Felicjańska tłumaczy, że je tylko to, na co ma ochotę. Nie kieruje się sugestiami znajomych czy podpowiedziami dietetyków, tylko słucha własnego organizmu.
– Bardzo zwracamy uwagę na to, co jemy, i bardzo rzadko korzystamy z fast foodów. Wiadomo, że jeżeli nie ma innej możliwości albo czasami dla kaprysu, ale to jest naprawdę bardzo rzadko – mówi agencji Newseria Lifestyle Ilona Felicjańska.
Felicjańska tłumaczy, że bardzo dba o to, by posiłki, które trafiają na stół w jej domu, były zbilansowane, a produkty pochodziły z pewnych źródeł, najlepiej ekologicznych.
– Na co dzień jemy bardzo dużo sałat i dużo warzyw, natomiast bardzo mało mięsa, naprawdę bardzo sporadycznie, a jeżeli już, to bardzo pilnujemy, skąd jest to mięso, bo jestem absolutną przeciwniczką hodowlanego traktowania zwierząt. To wszystko jest ważne, bo z jednej strony są to cierpienia tych zwierząt, ale z drugiej strony to mięso, czyli dostarczamy do siebie to wszystko, co te kury jadły i co przeżywały, dlatego warto zwracać uwagę na takie rzeczy – mówi Ilona Felicjańska.
Pomiędzy posiłkami modelka pije też dużo wody i zielonej herbaty, natomiast rzadziej sięga po soki.
– Uwielbiam rano kawę z mlekiem i też ją piję. Myślę, że wszystko w umiarze, nie warto jest wariować w jakimś jednym kierunku. Ale z drugiej strony, jeżeli bardzo źle się odżywiamy, to lepiej zwariować i odżywiać się bardzo dobrze, żeby później znaleźć ten środek, bo ten środek jest kolejną rzeczą, która pomaga nam w życiu – mówi Ilona Felicjańska.
Felicjańska tłumaczy, że dużo czasu poświęciła na lekturę różnych porad dotyczących zdrowego odżywiana. Niektóre z nich z mniejszym bądź większym powodzeniem przez lata wcielała w praktykę. Przekonała się jednak, że najlepiej jest słuchać potrzeb swojego organizmu. Jeśli się czegoś domaga, to trzeba mu tego dostarczyć, ale z umiarem.
– Nie stosuję żadnych oszukanych posiłków, ponieważ nauczyłam się, znając bardzo dużo przeróżnych zasad, jak powinniśmy się odżywiać, dotarłam do tego, że to mój organizm, któremu już ufam, dokładnie mówi, kiedy jest głodny, kiedy czegoś potrzebuje, kiedy potrzebuje zjeść kawałek białka, a kiedy wystarczą same owoce i warzywa. Nie jem tylko dlatego, że ktoś częstuje, nie jem tylko dlatego, że powinno się zjeść i z całą pewnością nie jem tyle, ile wskazują różni dietetycy – mówi Ilona Felicjańska.
Z własnego doświadczenia Felicjańska wie, że najwięcej korzyści jej organizmowi przynoszą pełnowartościowe, aczkolwiek niewielkie posiłki spożywane w regularnych odstępach czasu.
Czytaj także
- 2025-07-10: Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-04-08: Eliza Gwiazda: Polskie hotele to już nie są te sprzed 10-15 lat. Nie ma takiej zachcianki, której pięciogwiazdkowe obiekty by nie spełniły
- 2025-05-13: Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.