Newsy

Jutro premiera nowej płyty grupy Jeden Osiem L

2014-09-29  |  06:40

We wtorek ukaże się czwarty album studyjny zespołu Jeden Osiem L pt. „deKada”. Na krążku znajdą się najważniejsze utwory formacji, na czele z piosenką „Jak zapomnieć”. Płyta będzie zawierać również nowe numery, zapowiadające piątą płytę grupy, która ukaże się w 2015 roku. Składankę promuje singiel „Znów to mam”.

„deKada” będzie pierwszym od siedmiu lat krążkiem wydanym przez formację. Znajdzie się na nim 18 kompozycji, w tym dwa utwory, które nie trafiły na poprzednie płyty – „Auto” oraz „Miś” – a także trzy całkiem nowe propozycje – „Zimny lód”, „Tylko mnie kochaj” oraz „Znów to mam”.

Chcieliśmy podsumować naszą dotychczasową działalność wydawniczą. Stwierdziliśmy, że najlepszym sposobem na uzyskanie fajnego efektu będzie właśnie coś w rodzaju „the best of”. Nie chcieliśmy jednak podawać słuchaczom odgrzewanego kotleta, lecz coś nowego. Dlatego też poza numerami, które znają wszyscy, na płycie znajdą się trzy nowe propozycje. Mają one spiąć klamrą naszą dotychczasową działalność. Kompozycje będą zapowiadać także naszą całkowicie nową płytę, która pojawi się w przyszłym roku – wyjaśnia Łukasz Wółkiewicz.

Płytę promuje singiel „Znów to mam”, do którego powstał teledysk. Muzycy planują także stworzenie klipów do pozostałych dwóch utworów.

Nowe numery są zupełnie różne pod względem stylistycznym i tekstowym. Mamy plan, aby każdy z trzech kawałków doczekał się teledysku i był singlem – stwierdza Chris Toffson.

Najaktywniejsza działalność grupy w latach 2003-2007 spotkała się nie tylko z pozytywnym przyjęciem, lecz także z krytyką słuchaczy. Zespołowi zarzucano ośmieszanie polskiego rapu, a styl, w jakim tworzyli, pogardliwie nazywano „hip-hopolo”. Członkowie Jeden Osiem L zaznaczają jednak, że od tamtego czasu nabrali sporo doświadczeń.

Wiele rzeczy uległo zmianie. Po pierwsze dorośliśmy. Jesteśmy oboje mężami i ojcami, więc mamy teraz inną perspektywę. Udało nam się stworzyć parę fajnych rzeczy, ale jednocześnie kilka nam nie wyszło, czego żałujemy. Jesteśmy teraz dużo mądrzejsi, mamy dużo większy dystans do całego rynku muzycznego i tego, co się na nim dzieje. Dokładniej wiemy, w którym kierunku chcemy podążać. Naszym atutem jest to, że wciąż możemy zaskakiwać. Nie wykorzystaliśmy wcześniej naszego potencjału, ale ten się nie myli, kto nic nie robi – dodaje Chris Toffson.

Dyskografię Jeden Osiem L zamyka krążek „Nowy folder”, który ukazał się na rynku w kwietniu 2007 roku nakładem wytwórni My Music.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.