Newsy

Kasprzyk, Zień, Giertych i Racewicz o Magdzie Gessler: To niezwykle ciepła osoba. Można z nią rozmawiać o wszystkim

2018-11-16  |  06:12
Mówi:Ewa Kasprzyk, aktorka
Roman Giertych, adwokat
Anna Kerth, aktorka
Maciej Zień, projektant
Joanna Racewicz, projektantka
  • MP4
  • Magdę Gessler uwielbiają widzowie, respekt przed nią czują restauratorzy, a ci, którzy znają ją osobiście, przyznają, że jest to niezwykle charyzmatyczna, a jednocześnie bardzo ciepła osoba. Szybko skraca dystans, obdarza ogromną dozą sympatii i dobrej energii. Roman Giertych, Maciej Zień, Joanna Racewicz i Ewa Kasprzyk niezwykle cenią ją za niebywały kunszt kulinarny i za to, jaką osobą jest prywatnie. Gwiazdy były obecne na premierze jej najnowszego przewodnika kulinarnego po restauracjach i hotelach „Poziomki 2018/2019”. 

    – Z panią Magdą znamy się już 10 lat i współpracujemy bardzo dobrze. Jest to osoba niezwykle ciepła, najpierw się znaliśmy zawodowo, a później żeśmy się poznali towarzysko. Jest to wspaniała przyjaciółka i wspaniała kobieta – mówi agencji Newseria Lifestyle Roman Giertych, adwokat.

    Takich znajomości, które przetrwały przez lata, jest wiele. Ewa Kasprzyk już podczas pierwszego spotkania doceniła niezwykłą kreatywności i duży zmysł organizacyjny Magdy Gessler.

    – Magdę poznałam bardzo dawno, jakieś 20 lat temu, kiedy jeszcze mieszkałam w Gdyni. Poznałam ją na przyjęciu u wtedy bardzo bogatego – i myślę, że teraz też – Ryszarda Krauzego. Ona organizowała to przyjęcie, to było już wtedy w takich namiotach, z pięknym oświetleniem. Czułam wtedy, że jest jakaś klasa w tym i to był tak cudowny bankiet, nawet ze śniadaniem – wspomina Ewa Kasprzyk, aktorka

    Maciej Zień również niezwykle ceni sobie znajomość z Magdą Gessler. Przyznaje też, że szybko odnalazł w niej prawdziwą bratnią duszę. Podkreśla, że jest to kobieta o szerokich horyzontach. Łączy ich między innymi zamiłowanie do pięknych ubrań, podróży i dobrego jedzenia.

    – Z Magdą się znam naprawdę od bardzo wielu lat, już nie pamiętam, kiedy się dokładnie poznaliśmy, ale to było bardzo dawno temu. Na samym początku, jak tylko przyjechałem do Warszawy, to poznałem się jakoś z Magdą i znajomość jest bardzo serdeczna, dlatego że to jest bardzo ciepła, gościnna osoba. O wszystkim można z nią rozmawiać, ma bardzo ciekawe, barwne historie. Po prostu ją bardzo lubię, cenię, ale najbardziej tak prywatnie, sercem – podkreśla Maciej Zień, projektant.

    Projektant ze wzruszeniem wspomina też moment, kiedy restauratorka postanowiła gruntownie zadbać o jego wyżywienie.

    – Pamiętam jeszcze czas, jak zaczynałem, naprawdę bardzo ciężko pracowałem i Magda przyjechała kiedyś do mnie do atelier i powiedziała: Dziecko, ty jesteś chudy. Od tamtej pory przez jakieś dwa miesiące przysyłano do mnie codziennie kanapki, więc mam bardzo wiele takich sympatycznych wspomnień – wyjaśnia Maciej Zień.

    Zarówno ci, którzy należą do grona najbliższych przyjaciół restauratorki, jak i osoby, które znają ją tylko na stopie zawodowej, nie mają żadnych wątpliwości. Magda Gessler to wulkan energii, profesjonalistka w każdym calu i kobieta pełna pasji.

    – W Magdzie zawsze zachwycało mnie to, że potrafi spróbować dowolnej potrawy i odtworzyć jej tok produkcyjny – z czego jest zrobiona, stwierdzić, jakie są przyprawy, i ocenić, czy jest pyszna czy do kitu, więc jej zmysł smaku jest dla mnie absolutnie genialny – mówi Joanna Racewicz, prezenterka.

    – Ona naprawdę ma pasję do tego. Jeżeli do czegoś się przykłada, to z całym sercem i to jest chyba najważniejsze w każdym zawodzie. Tacy ludzie nas najbardziej przyciągają – mówi Anna Kerth, aktorka.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

    Ochrona środowiska

    Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

    Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

    Moda

    Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

    Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.