Mówi: | Magdalena Bartoszewicz |
Firma: | McCormick Polska |
Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej
Firma McCormick & Company, właściciel polskiej marki Kamis, co roku prognozuje trendy kulinarne na kolejne lata. W tym roku według producenta przypraw największym zainteresowaniem cieszyć się będą pikantne smaki, które nie obejdą się bez przyprawy chili. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele odmian papryczki chili, a jej ostrość wydobywana jest poprzez zastosowanie zróżnicowanych technik, jak grillowanie, wędzenie czy marynowanie.
Wśród miłośników egzotycznych smaków w nadchodzących miesiącach, a być może latach, dużą popularnością będzie cieszyć się kuchnia meksykańska. Po jej dania od dawna sięgają Amerykanie, ale moda na burrito i tortille dotarła już nawet do Chin.
Uznaniem na całym świecie nieprzerwanie cieszy się kuchnia indyjska. Hinduskie curry stało się dla wielu Brytyjczyków niemal potrawą narodową. Coraz więcej Polaków także docenia smaki i aromaty dalekowschodnich przypraw. Dla wielu osób odkryciem może okazać się kuchnia brazylijska, która łączy w sobie wpływy wielu kultur: europejskiej, azjatyckiej, amazońskiej i afrykańskiej.
– Kuchnia brazylijska nie jest może tak bardzo znana w Polsce, ale dzięki wydarzeniom sportowym, jest szansa na to, że stanie się popularna – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z McCormick Polska.
Choć raport Trendy w Smakach dotyczy głównie tych aspektów kulinarnych, które ocenia się kubkami smakowymi, to jednak widoczny jest także jeden praktyczny trend w kuchni, a mianowicie jej kompaktowość.
– Mamy małe kuchnie, w których musimy zmieścić wiele sprzętów, ugotować wiele pysznych rzeczy – tłumaczy Magdalena Bartoszewicz.
Kompaktowość kuchni oznacza również zapotrzebowanie na wielofunkcyjne sprzęty, takie jak np.: chociażby thermomix, który staje się coraz popularniejszy w Polsce. Ponadto modne są również dania jednogarnkowe, czyli takie, gdzie w jednym naczyniu przygotowuje się wszystkie składniki potrawy. To rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i nie wymaga dużej przestrzeni.
Czytaj także
- 2024-04-22: Temperatury w Europie rosną dwukrotnie szybciej niż globalnie. Za tym idą rekordowe zjawiska klimatyczne
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-15: Energia jest towarem jak każdy inny. Eksperci zachęcają do wdrażania oszczędności w domach [DEPESZA]
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2023-12-27: Polska gospodarka dogania niemiecką, ale coraz wolniej. Prowzrostowe reformy mogłyby przyspieszyć ten pościg nawet o ćwierć wieku
- 2023-11-22: Polacy coraz rzadziej jadają posiłki poza domem. 11 proc. restauratorów obawia się konieczności zamknięcia swojego lokalu
- 2024-01-16: Roślinne burgery czy parówki znajdują coraz więcej zwolenników. Ponad połowa Polaków już ich próbowała
- 2023-08-30: Sławomir: Nigdy nie byłem dobry z przedmiotów ścisłych. Do nauki matematyki zawsze mobilizował mnie Arnold Schwarzenegger
- 2023-09-01: Agnieszka Kaczorowska i Mateusz Szymkowiak: W czasach szkoły 1 września oznaczał dla nas początek czegoś fascynującego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny
Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.
Teatr
Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu
Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.