Newsy

Maria Pakulnis: Urządzałam w domu przyjęcia na 50 osób. Całe jedzenie przygotowywałam własnoręcznie

2016-10-31  |  06:45

Aktorka twierdzi, że gotowanie od dawna jest jej wielką życiową pasją. Zamiłowanie to znają niemal wszyscy koledzy i koleżanki z branży, wielu z nich niejednokrotnie gościło też na organizowanych przez aktorkę przyjęciach. Na takie okazje gwiazda potrafiła samodzielnie przygotować dania nawet dla pięćdziesięciu osób, nie ośmieliłaby się bowiem poczęstować bliskich i przyjaciół kupionymi, gotowymi potrawami.

– Potrafiłam na 50 osób sama zrobić własnoręcznie wszystko. Nigdy się nie podpierałam jakimś kupowaniem, nigdy się bym nie ośmieliła wobec moich przyjaciół i bliskich w ogóle czymś takim, że kupuję jakąś gotowiznę – mówi Maria Pakulnis agencji informacyjnej Newseria Lifestyle. – Uczyłam się przez wiele lat gotowania, smakowania i w ogóle poznawałam smaki przez wyjazdy do różnych krajów. Wiadomo, dorastałam w epoce głębokiego PRL-u, gdzie niczego nie było, gdzie trzeba było kombinować, żeby to było 

Gwiazda twierdzi, że gotowanie i jedzenie odpręża ją po pracy i sprawia ogromną przyjemność, zwłaszcza gdy zaproszeni goście wychodzą z jej domu zadowoleni. Aktorka zawsze przywiązywała ogromną wagę nie tylko do jakości serwowanych potraw, lecz także do estetyki ich podania. Podkreśla, że niekiedy serwowała dania niezbyt wyrafinowane, które dzięki odpowiedniemu podaniu i tak zaskakiwały jej gości. W tym roku Maria Pakulnis postanowiła podzielić się swoją pasją nie tylko z bliskimi i wspólnie z przyjacielem Januszem Mizerą napisała książkę o kuchni.

– Zaręczam państwu, że to nie jest żadna taka typowa książka kucharska, jest to na pewno książka dotycząca mojej pasji. My w tej książce nikogo nie pouczamy, nie nakazujemy, nikomu nie zmieniamy myślenia o jedzeniu, o kuchni, niczego właśnie nie narzucamy – mówi aktorka.

– Nie zestawiliśmy samych przepisów, gdzie jest wszystko wyliczone bardzo dokładnie, używamy takich terminów jak szklanka, łyżka, żeby zostawić możliwość jakiegoś własnego udoskonalenia potrawy – dodaje Janusz Mizera.

Celem autorów było przede wszystkim pokazanie, jak rozwija kreatywność i wyobraźnię. W książce „Sceny kuchenne” znalazło się wiele przepisów na dania z kuchni włoskiej, śląskiej i mazurskiej. Uzupełnione zostały one opowieściami autorów dotyczącymi jedzenia, relacjami z ich kulinarnych podróży, zabawnymi anegdotami z historii ich wieloletniej przyjaźni. Czytelnicy będą też zmogli obejrzeć liczne fotografie.

– To nie są do końca elementy biograficzne, są bardzo takie niedotykające mojego prywatnego życia, bo to nie ma sensu, kogo to może interesować. Myślę, że o wiele bardziej interesujące jest to, jak ja gotuję, niż to, jak jestem dzisiaj ubrana. Uważam, że to jest istotniejsze – mówi Maria Pakulnis.

Książka „Sceny kuchenne” ukazała się nakładem wydawnictwa Edipresse Książki. Jej autorzy przekonują, że przeznaczona jest dla wszystkich osób, które chciałyby zacząć przygodę z gotowaniem lub poszukują kulinarnych inspiracji.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać

Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.

Firma

Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe

Niemal 70 proc. mikro-, małych i średnich firm chciałoby mieć zgromadzone wszystkie produkty finansowe na jednej platformie – wynika z raportu EFL  „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”. Dodatkowo chętnie korzystaliby w jej ramach z usług ułatwiających prowadzenie biznesu, jak wsparcie księgowe, prawne, możliwość załatwienia sprawy urzędowej, rezerwacji noclegu na podróż służbową czy zakupu pakietu usług medycznych. Nad takimi hubami dla przedsiębiorców intensywnie pracują zarówno banki, jak i firmy leasingowe. Takie narzędzie udostępnili właśnie Credit Agricole i Grupa EFL.

Zdrowie

Jan Kliment i Lenka Klimentová: Po tym, jak niespodziewanie zmarł nasz przyjaciel, zrobiliśmy serię badań kontrolnych. Trzeba się badać, zanim choroba daje o sobie znać

Tancerze mają świadomość, że nawet groźna choroba przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, dlatego też, by wykryć każdą nieprawidłowość już na wczesnym etapie, warto przeprowadzać regularne badania kontrolne. Jakiś czas temu Lenka i Jan Kliment bardzo boleśnie przeżyli nagłą śmierć swojego przyjaciela i jak zaznaczają, ta tragedia dała im wiele do myślenia. Od tego czasu diametralnie zmienili swoje podejście do profilaktyki.