Mówi: | Iwonna Niegowska |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Firma: | Unilever |
Specjalista ds. żywienia: Lody nie muszą tuczyć. Trzeba tylko zwrócić uwagę na ich skład
Specjaliści do spraw żywienia uspokajają: lody są deserem, który nie tuczy, tylko pomaga spalać tłuszcz. Wszystko zależy od składników użytych do ich produkcji. Najmniej kaloryczne są sorbety na bazie soków owocowych. Smakosze mogą się nimi cieszyć do woli, bez poczucia winy. Z kolei lody robione na bazie mleka zawierają wapń, który wzmacnia kości.
– Lody mogą być elementem zbilansowanej diety, zarówno latem, jak i zimą. Jedzenie lodów jest szczególnie przyjemne w upalne dni, bo one są bardzo smaczne, a dodatkowo orzeźwiają i ochłodzają – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia Unilever.
Dietetycy podkreślają, że jedna kulka lodów śmietankowych to ok. 80 kcal, rożek to ok. 180 kcal. Dla porównania pączek to co najmniej 250 kcal. Tym, którzy walczą z nadwagą, dietetycy polecają lody sorbetowe.
– Sorbety na bazie owoców i soków owocowych mają dużo poniżej 100 kalorii. Natomiast są też lody znacznie bardziej kaloryczne, które mają blisko 300 kalorii. Jeżeli zjemy ich kilka, wówczas, żeby to spalić, powinniśmy być bardziej aktywni fizycznie. Nie leżeć na leżaku przez cały czas na urlopie, tylko popływać, pograć w piłkę czy pojeździć na rowerze – podkreśla Iwonna Niegowska.
Wysoka wartość kaloryczna lodów zależy głównie od ilości śmietany, jaj i cukru. Wartość energetyczną można zmniejszyć poprzez zastępowanie tych składników odtłuszczonym mlekiem i substancjami słodzącymi. Poza tym lody mogą być zarówno źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), jak i tłuszczów nasyconych (olej palmowy, kokosowy).
– Jeżeli chcemy obserwować i monitorować to, co jemy, to powinniśmy zwracać uwagę na to, ile jest w danym lodzie kalorii, cukru i tłuszczów, bo to są główne składniki lodów. Natomiast z punktu widzenia żywieniowego to, czy lody mają informację o tym, że są naturalne, nie ma żadnego znaczenia – mówi Iwonna Niegowska.
Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że najbardziej wartościowe są lody wyprodukowane z mleka, śmietany lub jogurtu. Zawierają one bowiem wapń, który jest najważniejszym budulcem kości i zębów. Zwiększa on również produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Jego brak powoduje, że komórki tłuszczowe powiększają swoją objętość.
Czytaj także
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-02-16: Produkcja cukru pod dużą presją kosztową. Dobre zbiory buraka nie przełożą się na spadek cen
- 2023-11-14: Rozmiar opisów w menu może wpływać na wybory gości restauracji. Niższa kaloryczność opisana większą czcionką skłania do zdrowszych opcji
- 2023-09-28: Dietetycy zalecają włączenie margaryny do codziennego menu jako element profilaktyki zdrowotnej. Zastąpienie nią masła może znacząco obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych
- 2023-03-03: Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
- 2023-02-07: Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru
- 2023-02-21: Prof. K. Krygier: Olej palmowy nie jest szkodliwy dla zdrowia i nie ma powodu, by wykluczać go z diety. Dużo gorszy jest tłuszcz kokosowy
- 2022-04-27: Stefano Terrazzino: Udało mi się w mojej lodziarni stworzyć atmosferę, którą znam z domu. W połączeniu ze szkołą tańca powstał klimatyczny lokal niczym na Sycylii
- 2022-01-18: Health coach: Często poczucie głodu wywołują stres i emocje. Aby rozpoznać prawdziwy głód, trzeba się wsłuchać w potrzeby swojego organizmu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.