Newsy

Urszula Dębska: Są sposoby na to, żeby przygotować się psychicznie do odważnych scen. Najważniejsze to mieć fajnego partnera

2019-01-09  |  06:12

Jak podkreśla Urszula Dębska, sceny rozbierane dla wielu aktorów nie są łatwe. Niektórzy potrafią przez nie nawet zrezygnować z udziału w produkcji. Ona sama nie krępuje się przed kamerą i jak tłumaczy, jeśli ma się na planie fajnego partnera, to namiętne pocałunki lub sceny łóżkowe wychodzą niezwykle wiarygodnie. 

Sabina grana przez Urszulę Dębską w serialu „Pierwsza miłość” miała już wielu partnerów i nie raz przeżywała miłosne uniesienia. Jedna z odważnych scen miała miejsce w pokoju intymnych widzeń za kratami więzienia, gdzie bohaterka spotkała się ze swoim ówczesnym ukochanym – Natanem (w tej roli Krzysztof Kwiatkowski). Aktorka tłumaczy, że takie sceny są wpisane w jej zawód i trzeba podejść do nich profesjonalnie. Na miarę swoich możliwości wczuć się w sytuację i zagrać najlepiej, jak tylko się potrafi.

– Są sposoby na to, żeby się do takich scen przygotować psychicznie, a najważniejsza rzecz w tym wszystkim, to mieć naprawdę fajnego partnera, wydaje mi się, że aktorzy, jeśli są w stanie ze sobą porozmawiać, to takie sceny wychodzą super i mogą być naprawdę ciekawe. Pracuję już 25 lat, więc zupełnie inaczej na to patrzę – jest to element pracy – mówi agencji Newseria Lifestyle Urszula Dębska, aktorka.

Aktorka ze wzruszeniem wspomina jednak stres, jaki towarzyszył jej na planie „Plebanii”, kiedy po raz pierwszy musiała pocałować chłopaka.

– Nigdy nie zapomnę, jak byłam nastolatką i producent serialu „Plebania” zaprosił mnie na rozmowę, mówiąc mi: „Ula, będziesz musiała zagrać pierwszą swoją całowaną scenę”. Pamiętam, że ta rozmowa zbudowała u mnie niesamowite napięcie. Byłam bardzo skrępowana całą sytuacją. Natomiast pracowałam wówczas z niesamowitą ekipą, która dołożyła wszelkich starań, żebym czuła się komfortowo – mówi  Urszula Dębska.

Dębska przyznaje, że widzowie często snują różne domysły dotyczące aktorów, którzy grają parę w serialu. Wydaje im się, że iskrzy nie tylko na planie, lecz także prywatnie.

– Nie raz to słyszałam. Szczerze, nie odpowiadam na takie pytania. Partnerów w serialu „Pierwsza miłość” miałam około dziesięciu, jakby miało między każdym coś być, to dziwny byłby to przebieg – mówi Urszula Dębska.

Aktorka stara się nie dementować ani też nie potwierdzać plotek. Lakonicznie przyznaje, że z niektórymi kolegami z pracy, na przykład z Michałem Malinowskim, wiąże ją szczególna nić porozumienia.

– Jesteśmy serdecznymi przyjaciółmi, nie tylko na ekranie, lecz także w życiu prywatnym – dodaje Urszula Dębska.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.