Newsy

W polskich żłobkach i przedszkolach brakuje wiedzy na temat zdrowego żywienia. Dzieci jedzą za dużo soli i cukru

2015-08-10  |  06:25

Jadłospis w polskich żłobkach i przedszkolach rażąco odbiega od standardów zdrowego żywienia. Jest za dużo soli i cukru, a zbyt mało warzyw. Zdaniem ekspertów wynika to głównie z braku wiedzy na temat żywienia dzieci. Zmienić to ma program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, w którym uczestniczy blisko czterysta placówek. 76 proc. z nich już wprowadziło zmiany w jadłospisach najmłodszych.

W codziennym jadłospisie zbyt dużo jest produktów bogatych w sól i cukier, np. słodzonych napojów, przetworzonych dżemów i przekąsek, jak choćby jogurtów dosładzanych cukrem. Za mało jest natomiast warzyw i owoców, które to dostarczają dzieciom składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju.

– Każde przedszkole i każdy żłobek powinny przejść szkolenie dotyczące tego, jak powinno się układać diety i jak powinno wyglądać żywienie zbiorowe w placówce. Każde przedszkole powinno wiedzieć o tym, że ma obowiązek zapewnić 75 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To jest największy problem, dlatego powinniśmy zacząć od edukacji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Sylwia Lenartowicz, dietetyk.

Od lutego 2015 roku edukatorzy żywieniowi programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” prowadzą cykl warsztatów dla personelu żłobków i przedszkoli. Ich zdaniem największym problemem w tych placówkach jest brak wiedzy na temat prawidłowego żywienia dzieci. Do programu zgłosiło się 397 publicznych i niepublicznych żłobków i przedszkoli. Zdaniem organizatorów szkolenia już przynoszą pierwsze efekty, bo aż 76 proc. placówek zaczęło wprowadzać zmiany w jadłospisach swoich podopiecznych. Polegają one przede wszystkim na ograniczeniu soli i cukru w posiłkach, zwiększeniu ilości warzyw i owoców w codziennych jadłospisach maluchów oraz zamianie słodzonych napojów na wodę. Edukatorzy nakłaniają także do wprowadzenia dobrego nabiału, czyli twarogów, mleka i serów.

– Wiele przedszkoli nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich żywienie jest nieprawidłowe. Pracownicy myślą, że robią wszystko dobrze, ponieważ tak kiedyś robiły ich babcie, mamy i tak żywienie wyglądało kiedyś. Nasza populacja jednak się zmienia, zmieniają się normy żywieniowe, zmieniają się przyzwyczajenia, zmienia się żywność, która jest dostępna na rynku – mówi Sylwia Lenartowicz.

Organizatorami programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” są Fundacja Rozwoju dzieci im. J.A. Komeńskiego, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Fundacja NUTRICIA, Instytut Matki i Dziecka oraz Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości. Zdaniem edukatorów większość przedszkoli jest otwarta na współpracę i sugestie dotyczące jadłospisów ich podopiecznych. Aż 90 proc. z nich zgłosiło chęć ponownego uczestniczenia w tego typu szkoleniu. Zdarza się, że jako problem placówki zgłaszają finanse. Edukatorzy przekonują jednak, że produkty nieprzetworzone, np. płatki lub kasze, są znacznie tańsze od tych, które kupują żłobki i przedszkola.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać

Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.

Firma

Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe

Niemal 70 proc. mikro-, małych i średnich firm chciałoby mieć zgromadzone wszystkie produkty finansowe na jednej platformie – wynika z raportu EFL  „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”. Dodatkowo chętnie korzystaliby w jej ramach z usług ułatwiających prowadzenie biznesu, jak wsparcie księgowe, prawne, możliwość załatwienia sprawy urzędowej, rezerwacji noclegu na podróż służbową czy zakupu pakietu usług medycznych. Nad takimi hubami dla przedsiębiorców intensywnie pracują zarówno banki, jak i firmy leasingowe. Takie narzędzie udostępnili właśnie Credit Agricole i Grupa EFL.

Zdrowie

Jan Kliment i Lenka Klimentová: Po tym, jak niespodziewanie zmarł nasz przyjaciel, zrobiliśmy serię badań kontrolnych. Trzeba się badać, zanim choroba daje o sobie znać

Tancerze mają świadomość, że nawet groźna choroba przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, dlatego też, by wykryć każdą nieprawidłowość już na wczesnym etapie, warto przeprowadzać regularne badania kontrolne. Jakiś czas temu Lenka i Jan Kliment bardzo boleśnie przeżyli nagłą śmierć swojego przyjaciela i jak zaznaczają, ta tragedia dała im wiele do myślenia. Od tego czasu diametralnie zmienili swoje podejście do profilaktyki.