Mówi: | Joanna Sobczak |
Funkcja: | dietetyk kliniczny |
Firma: | Naturhouse |
Większość diet zbyt niskokaloryczna i niedopasowana do preferencji smakowych. Konsekwencją jest efekt jo-jo, a nawet dodatkowe kilogramy
Podstawowym problemem nieudanych prób zrzucenia zbędnych kilogramów jest brak trwałych zmian w codziennych nawykach żywieniowych. Nie wystarczy bowiem ograniczyć lub wyeliminować pewne grupy produktów. Aby nowy jadłospis był skuteczny, powinien być dopasowany do indywidualnych predyspozycji organizmu i upodobań smakowych, a nie opierać się na modnych w ostatnim czasie dietach.
– Bardzo często decyzję o byciu na diecie podejmujemy pod wpływem impulsu. Czasem jest to zbliżająca się uroczystość rodzinna, czasem są to postanowienia noworoczne, coś trzeba zmienić. Czasami mobilizują nas do tego dawno niewidziani znajomi, koleżanki, które wyglądają szczupło, zdrowo, dobrze i chcemy również się do nich upodabniać – mówi agencji Newseria Lifestyle Joanna Sobczak, dietetyk kliniczny Naturhouse.
Osoby, które chcą podjąć kurację odchudzającą i zrzucić zbędne kilogramy, najczęściej szukają porad dotyczących sposobów odżywiania i nowinek dietetycznych w internecie. W natłoku nierzadko rozbieżnych informacji trudno jednak się odnaleźć i wybrać tę najskuteczniejszą metodę. Szybki i nieprzemyślany wybór diety zazwyczaj kończy się więc niepowodzeniem.
– Często diety są niedopasowane do naszych potrzeb, zawierają produkty, których nie lubimy. Nie jesteśmy więc w stanie długo stosować zaleceń, na których się opierają i dlatego szybko się zniechęcamy. Diety cud obiecują dużo i szybko, dlatego prawdopodobnie zdobywają taką popularność, bo chcemy szybko, od razu i właśnie cudownie, niestety, tak to nie wygląda – tłumaczy Joanna Sobczak.
Często pomijanym, choć niezwykle ważnym aspektem w chwili rozpoczęcia kuracji jest kondycja organizmu. Dlatego konieczna jest konsultacja z dietetykiem, który przeprowadzi dokładne pomiary masy i składu ciała. Fachowy wywiad medyczno-dietetyczny dostarczy informacji o przebytych chorobach, zażywanych lekach, alergiach i innych ważnych czynnikach, mających wpływ na dobór diety.
– Nie ma jednego sposobu dla wszystkich, trzeba się zgłosić do specjalisty, który po przeprowadzeniu wywiadu zdrowotnego, żywieniowego i po przeanalizowaniu składu ciała dobierze taką dietę, która będzie skuteczna u danej osoby. Nie możemy zakładać, że każda dieta przyniesie taki sam efekt u każdej osoby – podkreśla Joanna Sobczak.
Równie dużym wyzwaniem jest etap wychodzenia z diety i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Aby odpowiednio zapanować nad zachodzącymi zmianami, niezbędna jest fachowa porada.
– Nawet jeśli po zastosowaniu takiej diety nastąpi ubytek kilogramów, to one i tak bardzo szybko powrócą. Te diety są bardzo niskokaloryczne, bardzo mocno ograniczają składniki odżywcze, dlatego organizm później stara się nadrobić to, czego mu brakowało. Bardzo często po bardzo dużym spadku wagi, po takiej diecie niezbilansowanej i restrykcyjnej, następuje efekt jo-jo, czasami z nawiązką – wyjaśnia Joanna Sobczak.
Podczas odchudzania często zapomina się o regularnym spożywaniu pełnowartościowych posiłków. Natomiast głodówki i stosowanie różnych, aktualnie modnych diet tylko potęguje problem nadmiernych kilogramów i może doprowadzić do niedoboru niezbędnych składników odżywczych.
– Bardzo często podchwytujemy różne trendy, a to dieta bezglutenowa, a to dieta paleo, a to dieta bezlaktozowa. Bardzo często przechodzimy na tę dietę, nie mając do tego żadnych podstaw fizjologicznych i medycznych, niestety, wykluczając produkty, które są potrzebne naszemu organizmowi. Zubożamy swoją dietę, co może wiązać się z niedoborami i konsekwencjami zdrowotnymi – mówi Joanna Sobczak.
Jeśli nie wiąże się to z przesłankami zdrowotnymi, to na własną rękę nie można wykluczać z codziennego menu chociażby produktów zbożowych czy nabiałowych. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem i kontrolowanie podjąć taką dietę, która mimo rezygnacji z konkretnych produktów, nadal będzie zbilansowana i uzupełniona w odpowiednie składniki, choćby poprzez suplementy. Decydując się na pomoc specjalisty, mamy pewność, że nie popełniamy błędów związanych ze zbyt szybką utratą kilogramów, powrotem do złych nawyków czy niewłaściwie zbilansowaną dietą.
Czytaj także
- 2025-06-11: ZUS zatwierdził standardy dofinansowania posiłków dla pracowników. To nowy rozdział w firmowych benefitach
- 2025-06-06: Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-03-19: Tylko co piąty nakaz powrotu migranta do kraju pochodzenia jest realizowany. UE chce wprowadzić nowe skuteczne procedury
- 2025-05-13: Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-10-31: Policja zachęca do kontroli świateł w autach przed zimą. Nieprawidłowe ustawienie grozi wypadkiem i mandatem
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.