Mówi: | Maria Rotkiel |
Funkcja: | psycholog |
Psycholog Maria Rotkiel będzie oswajać widzów z trudnymi tematami w programie „Tabu”
Psycholog Maria Rotkiel będzie ekspertem dokumentalnej serii „Tabu”. W programie przygotowano odcinki poświęcone ludziom, którzy zmieniają płeć, zadają sobie ból dla przyjemności czy zajmują się prostytucją. Wszystko po to, by wytłumaczyć widzom, że inność nie znaczy nienormalność.
– Program „Tabu” będzie oswajał z tymi zagadnieniami, na temat których nie mamy wiedzy, więc jesteśmy w stosunku do nich ostrożni, trochę się ich boimy, czasem reagujemy agresywnie, choć jesteśmy ciekawi. Program tę ciekawość zaspokoi, oswoi z tematem innej orientacji seksualnej, innych upodobań seksualnych, z tematem płciowości – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle psycholog Maria Rotkiel.
Cykl „Tabu Polska” to rodzima wersja amerykańskiej serii, która doczekała się dziewięciu sezonów. Dokumenty przedstawiają nietypowe style życia i zwyczaje, które znacząco odbiegają od tych, które są ogólnie przyjęte.
– Wciąż mamy jednak dość konserwatywne poglądy. Program przede wszystkim oswoi ludzi z tym, że rodzina i miłość nie są tylko związane z relacją kobiety i mężczyzny i że tak naprawdę miłość nie zna granic płci, wieku i preferencji dopóki nikomu nie dzieje się krzywda – wyjaśnia Maria Rotkiel.
Dzięki temu programowi widzowie poznają Polaków, których życie prywatne budzi skrajne emocje. Będą to osoby z problemami tożsamości płciowej, ludzie nieakceptowani społecznie z powodu odmiennego zachowania czy wygląd. Program nie ma celu ośmieszenia kogokolwiek lub wystawienia na publiczny lincz.
– Ma bardzo ważne przesłanie: inność to nie nienormalność. Czyli tej inności nie trzeba się bać. Myślę, że edukuje, edukuje i pokazuje granice pomiędzy tą innością, której nie trzeba się bać i faktycznie zachowaniami, które mogą być ryzykowne czy zagrażające. Bo czasami samemu tę granicę jest bardzo trudno wyczuć czy wyznaczyć – tłumaczy Maria Rotkiel.
Na antenie National Geographic Channel produkcję oglądać będzie można od 1 września, w każdy poniedziałek, o godzinie 22.00. W TTV cykl zaś nadawany będzie w czwartki o tej samej porze.
Czytaj także
- 2024-04-16: Joanna Jędrzejczyk: Gosia Rozenek-Majdan jest tytanem pracy. Konsekwentnie realizuje swoje cele, pokonując wszelkie słabości
- 2024-04-19: Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą
- 2024-04-17: Inwestycje w przydomowe elektrownie wiatrowe w Polsce mogą się okazać nieopłacalne. Eksperci ostrzegają przed wysokimi kosztami produkcji energii
- 2024-04-09: Polska w czołówce krajów UE pod względem odsetka kobiet badaczek. Ich udział spada jednak na wyższych szczeblach kariery naukowej
- 2024-03-29: Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
- 2024-04-19: Maria Sadowska: Często kupujemy ubrania tylko na jeden sezon, a powinniśmy recyklingować modę. Ja jestem królową second handów
- 2024-03-21: Spada liczba osób szczepiących się przeciw grypie. W tym sezonie infekcyjnym szczepionkę przyjęło 5,5 proc. Polaków
- 2024-03-08: Dorota Szelągowska: Chcę udowodnić widzom, że nie jestem w programie „MasterChef Nastolatki”, bo mam znaną twarz. Wnoszę coś wartościowego do tego formatu
- 2024-03-04: Dorota Szelągowska: Moje wymarzone wakacje zawsze są w Tajlandii. Staram się być tam na najmniejszej wyspie, jaką znam, i czuję się tam trochę jak na wsi
- 2024-03-20: Michel Moran: W „MasterChef Nastolatki” mamy ambitnych i utalentowanych uczestników. Oni mają nowocześniejsze pomysły niż ja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.