Komunikaty PR

W pogoni za idealnym mazurkiem

2015-03-31  |  12:00
Do pobrania docx ( 0 MB )

Jest to również okres przygotowań do świąt Wielkanocnych, jednego z najważniejszych okresów w roku i powrotu do starych, sprawdzonych przepisów. Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet”, w tym czasie, bardziej niż w jakimkolwiek innym momencie roku, przygotowujemy tradycyjne potrawy, często bazujące na doświadczeniach starszych pokoleń. Ciekawym i użytecznym sposobem na zapewnienie długowieczności przepisom naszych babć jest Fooder, nowatorskie narzędzie, które pomaga uporządkować kulinarny świat.

 

Mazurkowy zawrót głowy

Wielkanoc jest przez wielu uważana za najważniejsze święto w roku. Dlaczego? Ponieważ towarzyszy mu powiew wiosennej świeżości, który zwiastuje przyjście cieplejszych i dłuższych dni. Poza świątecznymi porządkami, które zajmują w tym okresie wiele czasu, ważne jest to co podajemy do świątecznego stołu. Niewielu w tym czasie decyduje się na eksperymenty kulinarne. - badania „Fooder. Polacy, przepisy, internet” wykazały, że aż 77% polskich internautów szuka przepisów wielkanocnych, a prawie 1/5 robi to intensywniej, niż w jakimkolwiek innym okresie roku. 69% osób, które szuka przepisów wielkanocnych zwraca uwagę na ich tradycyjność.

 

Najważniejsza tradycja

Według badania „Fooder. Polacy, przepisy, internet.” na Wielkanoc szukamy przepisów przez nas sprawdzonych, aż 75% Polaków przy wyborze świątecznego przepisu, bierze pod uwagę to, czy jest im znany. 41% Polaków boi się wypróbować nowy przepis, w wielkanocnych potrawach bardziej cenią tradycyjny, dobrze znany smak, niż kreatywność.

 

Co z barszczem białym babci?

Potrawy tradycyjne i sprawdzone kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią mamy i babci. Dlatego na Wielkanoc, rzadziej niż zazwyczaj, korzystamy z internetu, by poszukiwać przepisów, a częściej polegamy na recepturach zaczerpniętych od osób starszych. Aż 42% z nas zwraca się do nich o przepisy świąteczne – to najwyższy odsetek w ciągu roku, bo nawet w okolicach Wigilii chętniej szukamy nowości w internecie albo zwracamy się po inspiracje do rówieśników. W Wielkanoc natomiast odgrzebujemy stare świąteczne przepisy spisane na kartkach i powtykane w książki.

 

Świąteczny spokój

Jak ustrzec te cenne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, przed zapomnieniem? Warto pomyśleć o jednym miejscu, w którym możemy trzymać wszystkie nasze kulinarne skarby: przepisy przekazane nam przez znajomych, rodzinę i spisane na kartkach, ale również przepisy z ulubionych stron i blogów. Stworzenie takiej własnej książki kuchennej nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Naprzeciw oczekiwaniom wszystkich przychodzi darmowa platforma Fooder, na której za pomocą jednego kliknięcia, możemy dodać ulubiony internetowy przepis do swojej kolekcji. Aplikacja umożliwia również  zapisywanie własnych przepisów i ich zdjęć, którymi następnie możemy (ale nie musimy) podzielić się z innymi.

 

Zadbajmy o to, by każde następne święta wielkanocne przebiegały tradycyjnie i bez zbędnego stresu.

 

 

 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Co pozytywnie wpływa na relacje? Poradnik dla par z dłuższym stażem Biuro prasowe
2020-02-21 | 11:25

Co pozytywnie wpływa na relacje? Poradnik dla par z dłuższym stażem

Luty, miesiąc miłości. Wszystko wokół przypomina o romantycznych gestach, prezentach i wspólnych wyjściach. A na ulicach i w restauracjach sami zakochani. Jednak
Styl życia Jak odciążyć damską torebkę i ulżyć kręgosłupowi?
2020-02-20 | 11:15

Jak odciążyć damską torebkę i ulżyć kręgosłupowi?

Trudno o bardziej pojemną rzecz niż damska torebka – niejedna z nas nosi w niej na co dzień niemal połowę dobytku. W końcu trzeba być przygotowanym na wszystko, prawda? Otóż
Styl życia Podlaskie Zakłady Zbożowe na Tłusty Czwartek polecają pączki i faworki
2020-02-20 | 01:00

Podlaskie Zakłady Zbożowe na Tłusty Czwartek polecają pączki i faworki

Pączki, faworki, obwarzanki i inne słodkości – tylko jeden raz w roku nie idą w biodra i można się nimi delektować do woli. Zwyczaj Tłustego Czwartku zrodził się na krajowych

Więcej ważnych informacji

Komunikat

Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

Zapraszamy do kontaktu media@newseria.pl 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Michał Piróg: Ludzie należący do mniejszości religijnych i seksualnych są spychani na margines. Zmiany w społeczeństwie dzieją się zbyt wolno

Zdaniem choreografa Polacy, chociaż deklarują swoją otwartość i tolerancyjność, w rzeczywistości nadal nie traktują mniejszości religijnych czy seksualnych na równi z resztą społeczeństwa. W konsekwencji wzrost świadomości następuje bardzo wolno. Aby przyczynić się do poprawy sytuacji, należy rozpocząć otwarty dialog, oparty na racjonalnych argumentach, a nie emocjach i krzywdzących uprzedzeniach.

Gwiazdy

Agata Biernat: Korona miss była ciężka i czasami mnie uwierała, zarówno dosłownie, jak i w przenośni

Miss Polonia 2017 tłumaczy, że wzięcie udziału w konkursie piękności było dla niej spełnieniem marzeń. W konsekwencji, gdy przyszedł czas, aby przekazać koronę następczyni, poczuła smutek. Biernat przyznaje, że tytuł, choć pozwolił jej rozwinąć skrzydła i zaistnieć w show-biznesie, czasami bywał dla niej uciążliwy. Mimo to okres swojego „panowania” wspomina z radością i uśmiechem.

Żywienie

Wbrew panującym mitom pieczywo powinny jeść także osoby na diecie. Należy jednak zwracać uwagę na jego skład

Produkty zbożowe stanowią integralną część zbilansowanej diety. Są głównym źródłem błonnika i węglowodanów – składników niezbędnych w codziennym, zdrowym żywieniu. W konsekwencji z pieczywa nie powinny rezygnować nawet osoby na diecie odchudzającej. Jednak, aby upewnić się, że nie przeszkodzi ono w walce o szczupłą i zgrabną sylwetkę, należy dokładnie sprawdzać jego skład. Jakość pieczywa dostępnego na polskim rynku jest bowiem bardzo zróżnicowana.

 

Robotyka i SI

Polacy chcą zrewolucjonizować diagnostykę obrazową w ortopedii. Tworzą pierwsze na świecie rozwiązanie do automatycznej oceny stanu ścięgna Achillesa

Rozwiązanie opracowywane przez polskich naukowców pozwoli na skrócenie czasu badania rezonansem magnetycznym z 30 do zaledwie 5 minut. Wykorzystanie sztucznej inteligencji do oceny obrazu ścięgna Achillesa zautomatyzuje proces diagnozowania, co usprawni pracę radiologów. Uczenie maszynowe już dziś pozwala opracowywać rozwiązania interpretujące wyniki badań obrazowych i umożliwiające redukowanie dawki promieniowania potrzebnego do przeprowadzenia badań.