Komunikaty PR

W pogoni za idealnym mazurkiem

2015-03-31  |  12:00
Do pobrania docx ( 0 MB )

Jest to również okres przygotowań do świąt Wielkanocnych, jednego z najważniejszych okresów w roku i powrotu do starych, sprawdzonych przepisów. Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet”, w tym czasie, bardziej niż w jakimkolwiek innym momencie roku, przygotowujemy tradycyjne potrawy, często bazujące na doświadczeniach starszych pokoleń. Ciekawym i użytecznym sposobem na zapewnienie długowieczności przepisom naszych babć jest Fooder, nowatorskie narzędzie, które pomaga uporządkować kulinarny świat.

 

Mazurkowy zawrót głowy

Wielkanoc jest przez wielu uważana za najważniejsze święto w roku. Dlaczego? Ponieważ towarzyszy mu powiew wiosennej świeżości, który zwiastuje przyjście cieplejszych i dłuższych dni. Poza świątecznymi porządkami, które zajmują w tym okresie wiele czasu, ważne jest to co podajemy do świątecznego stołu. Niewielu w tym czasie decyduje się na eksperymenty kulinarne. - badania „Fooder. Polacy, przepisy, internet” wykazały, że aż 77% polskich internautów szuka przepisów wielkanocnych, a prawie 1/5 robi to intensywniej, niż w jakimkolwiek innym okresie roku. 69% osób, które szuka przepisów wielkanocnych zwraca uwagę na ich tradycyjność.

 

Najważniejsza tradycja

Według badania „Fooder. Polacy, przepisy, internet.” na Wielkanoc szukamy przepisów przez nas sprawdzonych, aż 75% Polaków przy wyborze świątecznego przepisu, bierze pod uwagę to, czy jest im znany. 41% Polaków boi się wypróbować nowy przepis, w wielkanocnych potrawach bardziej cenią tradycyjny, dobrze znany smak, niż kreatywność.

 

Co z barszczem białym babci?

Potrawy tradycyjne i sprawdzone kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią mamy i babci. Dlatego na Wielkanoc, rzadziej niż zazwyczaj, korzystamy z internetu, by poszukiwać przepisów, a częściej polegamy na recepturach zaczerpniętych od osób starszych. Aż 42% z nas zwraca się do nich o przepisy świąteczne – to najwyższy odsetek w ciągu roku, bo nawet w okolicach Wigilii chętniej szukamy nowości w internecie albo zwracamy się po inspiracje do rówieśników. W Wielkanoc natomiast odgrzebujemy stare świąteczne przepisy spisane na kartkach i powtykane w książki.

 

Świąteczny spokój

Jak ustrzec te cenne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, przed zapomnieniem? Warto pomyśleć o jednym miejscu, w którym możemy trzymać wszystkie nasze kulinarne skarby: przepisy przekazane nam przez znajomych, rodzinę i spisane na kartkach, ale również przepisy z ulubionych stron i blogów. Stworzenie takiej własnej książki kuchennej nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Naprzeciw oczekiwaniom wszystkich przychodzi darmowa platforma Fooder, na której za pomocą jednego kliknięcia, możemy dodać ulubiony internetowy przepis do swojej kolekcji. Aplikacja umożliwia również  zapisywanie własnych przepisów i ich zdjęć, którymi następnie możemy (ale nie musimy) podzielić się z innymi.

 

Zadbajmy o to, by każde następne święta wielkanocne przebiegały tradycyjnie i bez zbędnego stresu.

 

 

 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Sprzątanie świata? Tak, ale też tego cyfrowego Biuro prasowe
2020-09-16 | 12:00

Sprzątanie świata? Tak, ale też tego cyfrowego

Rokrocznie w międzynarodowej akcji „World CleanUp Day” bierze udział ponad 180 krajów z całego świata sprzątając plaże, rzeki, lasy, ścieżki rowerowe, parki, skwery i
Styl życia Nestlé wprowadza w Polsce kawę Starbucks do przyrządzania w domu
2020-09-15 | 07:15

Nestlé wprowadza w Polsce kawę Starbucks do przyrządzania w domu

W ramach globalnej umowy, Nestlé, wiodąca firma w obszarze żywienia i zarazem największy na świecie producent kawy, wprowadza kawę Starbucks do sklepów w Polsce.
Styl życia A czego pragniesz Ty? Notino, znane wcześniej jako Iperfumy.pl, przedstawia nowy
2020-09-14 | 15:00

A czego pragniesz Ty? Notino, znane wcześniej jako Iperfumy.pl, przedstawia nowy

  Notino, największy europejski sklep internetowy z perfumami i kosmetykami, pod koniec lata przedstawił nową reklamę telewizyjną. Firma, znana wcześniej w Polsce jako Iperfumy.pl,

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Paula Tumala: Mam kompleksy i chciałabym wyglądać zupełnie inaczej

Modelka nie ukrywa, że nie jest zadowolona ze swojego powrotu do formy po porodzie. Tu i ówdzie pozostały jeszcze dodatkowe kilogramy i trudno jest jej się ich pozbyć. Podkreśla też, że w obecnej sytuacji opieka nad córeczkami pochłania jej wiele czasu, a kiedy znajdzie się już wolna chwila, to jest zbyt zmęczona, by zadbać o siebie. Najbardziej doskwiera jej brak snu.

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Sztuka

Agata Załęcka: W trakcie pandemii zorganizowałam wernisaż, wzięłam ślub i namalowałam ponad 45 obrazów

Aktorka tłumaczy, że kwarantanna spowodowana pandemią była dla niej bardzo trudnym czasem. Starała się jednak spędzić go produktywnie. Odganiała smutek, strach i lęk, tworząc i rozwijając się. Dzięki planowaniu kolejnych dni w mniejszym stopniu odczuwała przerwę od spektakli teatralnych. Agata Załęcka zaznacza, że przed nią sporo artystycznych wyzwań. Podczas pandemii w jej głowie zrodziły się bowiem zupełnie nowe, ciekawe pomysły. Ma nadzieję, że powrót do normalności umożliwi ich wykonanie.

Handel

Ekologia zdominowała rynek opakowań. W najbliższych latach nie wyprze jednak tworzyw sztucznych

Na rynku pojawia się coraz więcej biodegradowalnych i kompostowalnych opakowań. Producenci w ten sposób chcą nadążyć za modą na ekologię. – Pomimo tego w ciągu najbliższych kilku lat plastik nie zniknie całkowicie z rynku opakowań. Wygoda jego użytkowania przewyższa na razie aspekty ekologiczne – mówi Beata Pyś-Skrońska, zastępca dyrektora w Polskiej Izbie Opakowań.

Biotechnologia

Epigenetyka przyczyni się do lepszego zrozumienia mechanizmów powstawania chorób cywilizacyjnych. Już za kilka lat pozwoli opracować skuteczniejsze leki

Epigenetyka pozwoli lepiej zrozumieć czynniki determinujące występowanie chorób cywilizacyjnych, a więc i umożliwi skuteczniejsze ich leczenie – twierdzą eksperci. Już dziś pozwala tworzyć leki wykorzystujące mechanizm umożliwiający dostarczanie substancji bezpośrednio do chorych komórek. Dzięki niej będzie też można z nawet dwuletnim wyprzedzeniem stwierdzać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.