Komunikaty PR

Instytut Żywności i Żywienia edukuje w całej Polsce

2016-08-10  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania Informacja ( 0 MB )

Codzienny pośpiech i wykształcone przez lata złe nawyki żywieniowe to niestety znaki naszych czasów. Podczas zakupów głównie kierujemy się ceną, wyglądem czy smakiem, często nie zdając sobie sprawy, że produkt leżący na półce obok może być zdecydowanie zdrowszym wyborem zarówno dla nas samych, jak i naszych bliskich. Dlatego też Instytut Żywności i Żywienia, w ramach projektu Zachowaj Równowagę, postanowił przekazać Polakom materiały edukacyjne, które pomogą w podejmowaniu właściwych wyborów żywieniowych.  

Już od ponad 50 lat Instytut Żywności i Żywienia podejmuje różnego rodzaju działania na rzecz poprawy świadomości Polaków na temat zasad zdrowego żywienia. Teraz dotrze z wiedzą bezpośrednio do społeczeństwa poprzez szeroką dystrybucję broszur i ulotek edukacyjnych dotyczących czytania etykiet oraz sprawdzania wartości odżywczej spożywanej żywności. Materiały poszerzą i utrwalą wiedzę Polaków na temat komponowania codziennej, zbilansowanej diety, zasad racjonalnego, zdrowego żywienia oraz kryteriów oceny produktów spożywczych. Instytut zachęca do bycia świadomym i „sprytnym” konsumentem, zwłaszcza że nasze decyzje zakupowe mają bezpośredni wpływ na zdrowie nasze i naszych bliskich oraz na kształtowanie rynku, np. poprzez wspieranie lokalnych producentów wysokiej jakości żywności.

W okresie od lipca do końca sierpnia 2016 r. materiały edukacyjne Instytutu można znaleźć
w prywatnych skrzynkach pocztowych m.in. w Zielonej Górze, Olsztynie, Rzeszowie czy Katowicach. Materiały są także dostępne w wybranych punktach gastronomicznych i sklepach spożywczych oraz podczas rożnego rodzaju wydarzeń: targów śniadaniowych, jarmarków, czy innych lokalnych imprez w Warszawie, Krakowie i Gliwicach. Można je również otrzymać w trakcie trwania Tygodnia Kultury Beskidzkiej w Żywcu, w zorganizowanym tam „Punkcie Promocji Zdrowia”.   

Decyzje podejmowane przed sklepową półką wymagają wcześniejszego namysłu i przede wszystkim wiedzy. Wierzymy, że przekazywane Polakom materiały edukacyjne, które tłumaczą najważniejsze pojęcia i zagadnienia żywieniowe, sprawią, że społeczeństwo będzie częściej czytać etykiety i to co jest na nich napisane oraz porównywać skład poszczególnych produktów. Ma to ogromne znaczenie dla kształtowania zdrowia oraz dobrych nawyków przyszłych pokoleń. O tym, że tego typu działania edukacyjne są bardzo potrzebne świadczą m.in. kierowane do nas często mejle i telefony z prośbą o różne informacje żywieniowe i szczegółowe porady – mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności
i Żywienia.

Akcja dostarczania materiałów edukacyjnych prowadzona jest w całej Polsce, przy czym w różnych miastach uruchomione są różne kanały dystrybucji. Wszyscy zainteresowani, niezależnie od miejsca zamieszkania, mogą jednak już teraz zapoznać się z nimi w formie elektronicznej – na stronie internetowej projektu: www.zachowajrownowage.pl (zakładka „DO POBRANIA”). Na stronie można  znaleźć m.in. elektroniczne wersje broszur pt. „Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności” oraz „Czytaj etykiety!” , a także wiele innych cennych materiałów multimedialnych.  

***

Zachowaj Równowagę to realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia projekt edukacyjny, którego pełna nazwa brzmi: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” (2011–2016). Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Jego całkowity budżet wynosi 5 294 000 CHF, z dofinansowaniem strony szwajcarskiej w wysokości 4 500 000 CHF (85% kosztów) i z budżetu Ministerstwa Zdrowia (15% środków). Partnerami projektu są: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Dietetyki i Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Więcej informacji na temat projektu Zachowaj Równowagę na stronie: www.zachowajrownowage.pl
Więcej informacji o Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy na stronie: www.programszwajcarski.pl

Aplikacja mobilna Asystent Zdrowego Żywienia do pobrania za darmo na telefony z systemem Android: http://bit.ly/zachowajrow

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Sterylny gabinet stomatologiczny według wytycznych z 2017 roku Biuro prasowe
2019-04-18 | 01:00

Sterylny gabinet stomatologiczny według wytycznych z 2017 roku

Gabinet stomatologiczny jest miejscem, w którym są świadczone usługi medyczne o różnym stopniu inwazyjności. To tam przeprowadza się zabiegi diagnostyczne, lecznicze,
Zdrowie Biegacze nie powinni mieć „stopy atlety”
2019-04-18 | 01:00

Biegacze nie powinni mieć „stopy atlety”

Kto żyw i kto biega wyciągnął już zapewne buty i z pierwszym słońcem wyruszył w swoją ulubioną trasę. Warto teraz zadbać o stopy, żeby nie skończyć przedwcześnie sezonu z powodu
Zdrowie Czujesz się niewyspany? Znajdź przyczynę!
2019-04-17 | 15:00

Czujesz się niewyspany? Znajdź przyczynę!

Sen stanowi jeden z podstawowych stanów czynnościowych naszego ośrodka nerwowego i jest niezbędny w procesie regeneracji organizmu oraz podtrzymywania funkcji życiowych. Podczas snu,

Gwiazdy

Agata Młynarska: Wszystkim rozwodzącym się życzę, aby nie dewastowali swojego życia i życia swojej drugiej połowy. Mimo złości trzeba się porozumieć

Dziennikarka przyznaje, że rozwód to bardzo trudne emocjonalnie doświadczenie, traktowane zwykle jako osobista porażka. Po rozstaniu trzeba poradzić sobie z pustką, żalem i poczuciem niespełnienia. Musi minąć sporo czasu, zanim byli małżonkowie podniosą się, spojrzą na wszystko z dystansem i znajdą siły, by zbudować wszystko od nowa. Dziennikarka radzi, by niezależnie od tego, w jakich okolicznościach przebiega rozwód, oszczędzić sobie i partnerowi dodatkowego stresu, przykrości i przerzucania obelgami.

Partner sekcji zdrowie

Gwiazdy

Monika Jarosińska: Wielkanoc to dla mnie szansa na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. W ciągu roku każdy jest zabiegany i ma swoje sprawy

Wokalistka nie ukrywa, że jest minimalistką w kwestii przygotowań do Wielkanocy. Z reguły nie maluje pisanek i nie przygotowuje okolicznościowych dekoracji, za to stawia na dobre jedzenie i miłą atmosferę. Święta aktorka najchętniej spędza z rodziną lub znajomymi, odpoczywając od bieganiny i codziennych obowiązków.

Prawo

Polacy mają blisko 12 mld zł długów alimentacyjnych. Każdy z dłużników ma do spłaty średnio ok. 39 tys. zł

Alimentów nie płaci około 315 tys. rodziców. Łącznie mają oni do spłaty długi alimentacyjne o wartości ponad 12 mld zł – wynika z danych ERIF Biura Informacji Gospodarczej SA. Średnio każdy z nich zalega ze spłatą alimentów o wartości niemal 39 tys. zł. Zdecydowana większość dłużników alimentacyjnych to mężczyźni. Dzieci, które nie otrzymują alimentów od swoich rodziców, mogą otrzymać pieniądze z Funduszu Alimentacyjnego. Od 2019 roku próg uprawniający do pobierania świadczenia wzrósł do 800 zł. Dzięki temu świadczenie może otrzymać o 60 tys. dzieci więcej.

Bankowość

Z bankowych korytarzy do muzealnych sal. Kolekcja sztuki współczesnej PKO Banku Polskiego trafiła na wystawę w Muzeum Narodowym

Ponad 30 prac ze zbioru dzieł polskiej sztuki współczesnej zgromadzonych przez PKO Bank Polski trafiło na wystawę w Muzeum Narodowym w Warszawie. Wśród nich znajdują się obrazy i rzeźby artystów takich jak Stefan Gierowski, Krzysztof Bednarski, Tomasz Ciecierski, Edward Dwurnik, Marek Chlanda, Zofia Kulik czy Zbigniew Makowski. Wystawa jest elementem wieloletniej współpracy Muzeum Narodowego z PKO Bankiem Polskim, który jest jednym z największych w Polsce mecenasów kultury i sztuki.